Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iveco Stralis 2012 - Błąd 66 skrzyni Eurotronic II, przekłamanie czujnika obrotów

ftp.kowal 09 Feb 2022 15:34 369 9
    ftp.kowal
    Level 36  
    Iveco Stralis 2012 rok. Skrzynia eurotronic ll, na wyswietlaczu wyskakuje błąd 66. Skrzynia zaczyna głupieć. W trakcie jazdy obroty z czujnika tachografu skakały. Czujnik założony nowy zakodowany z tachografem. Dalej pojawia się ten sam błąd. Okazuje się że czujnik obrotów skrzyni przekłamuje przy prędkości 15km/h o jakieś 150 obrotów. Czujnik podmieniony na drugi przekłamanie jest takie same. Instalacja sprawdzona na wszystkie możliwe sposoby, jest ok. Podpowie ktoś co może być przyczyną takiego przekłamania?
  • Helpful post
    marcos5
    Level 22  
    Opis błędu 66: ZF ASTRONIC 2 12 AS 2302 -Zwarcie dodatnie na wyjściu zaworu Y2 (zawór GV :wysoki, OD: niski)
    ftp.kowal
    Level 36  
    Iveco Stralis 2012 - Błąd 66 skrzyni Eurotronic II, przekłamanie czujnika obrotów Ja mam inny opis błędu
    marcos5
    Level 22  
    Podałem zły opis błędu. Mój opis jest od ZF AS Tronic 2 12AS 2302.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Ale według ZFa to jest AS-tronic, Iveco nazwało tą skrzynie eurotronic, ale to już szczegół. Bardziej chodzi czemu czujnik zaczął przekłamywać, a stało się to nagle. Według serwisówki, może być wgrany zły soft. Zamiast do skrzyni 12 biegowej jest od 16. Tego niestety nie mam jak sprawdzić
  • Helpful post
    kakibara
    Level 34  
    Słuchaj to może głupie ale w Iveco te czujniki są blisko siebie i kilka razy widziałem jak sparowali tacho i założyli plomby N czujnik obrotów - pisze o tym bo piszesz ze chyba może być Soft od 16 biegowej - jak i kiedy? Jeżeli tak się dzieje w Iveco zawsze wymieniam czujnik i tacho do kalibracji. Po za tym czy są błędy na tacho np. 20 czy 21
    ftp.kowal
    Level 36  
    Też myślałem o czujnikach że pomylone. Tylko od tacho jest biały od obrotów czarny. Dodatkowo jeden jest 4 pinowy drugi 3. Na tachografie pojawial się błąd o ile dobrze pamietam 20. Po założeniu nowego czujnika prędkość na postoju szła na maksa. Czujnik przypisany i wszystko wróciło do normy. Właściciel podprowadził mi drugi identyczny samochód. W trakcie jazdy przy 15 km/h obroty z obydwu czujników są identyczne i pokazują coś koło 215 na wyjściu. W tym "popsutym" czujnik tacho pokazuje 215, a obrotów skrzyni 350. Przekłamanie zwiększa się gdy wzrasta prędkość. Skrzynia dosłownie szaleje. Nie wie jaki bieg wrzucić, sprzęgło działa jak chce. Po odłączeniu czujnika prędkości skrzyni ta działa jak należy tylko wyskakuje błąd, że nie widzi czujnika. Usterka dziwna ponieważ samochód przyszedł na zupelnie coś innego. A skrzynia zaczęła szaleć na jeździe probnej.

Usterka na która został przyprowadzony samochód była mechaniczna. Z zaworów hamulca silnikowego nie schodziło cisnienie oleju. Przez co silnik miał podstawione zawory i gasł, a później nie chciał zapalić.

Z tym softem tez mi się nie chcę wierzyć, ale ( i tu nie jestem pewny, ponieważ nie pamietam) w steroniku skrzyni nie zgadzał się chyba nr vin. Dlatego nad tym też muszę się zastanowić czy ktoś wcześniej nie przełożył całego sterownika. I gdzieś coś nie wróciło z poprzedniego auta.
  • Helpful post
    Under_Pressure
    Level 21  
    Podaj nr. podwozia.
  • Helpful post
    kakibara
    Level 34  
    Ten vin/ soft na nastawniku nie pozwolił by mu odpalić silnika.
    Nr 20 na tacho to czujnik okablowanie tachogral. Sprawdź dokładnie ta wiazke - czujnik
    Co ciekawe w Iveco miałem kilka takich przypadków przyjechał na coś, a tacho do ponownej kalibracji.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Panowie samochód oddałem ma jechać do serwisu. Błąd na tachografie po kalibracji już nie pojawił się. Dodzwoniłem się do firmy, która naprawia te sterowniki opisałem cała sytuację. Rozmówca stwierdził na 90 % uszkodzenie w płycie. Tematu nie będę chwilowo zamykał. Jak dowiem się co było przyczyną to napiszę. Dzięki za pomoc