logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 1.6 ehdi - Błąd alternatora, sieć lin, nie działa S&S

klukasik339 09 Lut 2022 23:01 4779 6
REKLAMA
  • #1 19875312
    klukasik339
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    mój samochód to Peugeot 308 1.6 ehdi 2011rok. Problem zaczął się nagle, właściwie z dnia na dzień, pojawił się komunikat Usterka silnika konieczna naprawa. Samochód posiada system start stop i właśnie po odpaleniu samoczynnie ten system wyłącza, zapalenie się diody na przycisku Eco Off. Akumulator sprawdzony. Na urządzeniu diagnostycznym pokazuje błąd alternatora sieć LIN. Elektromechanik rozkłada rece. Proszę o porady...
  • REKLAMA
  • #2 19875656
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Uszkodzony może być regulator w alternatorze .
  • REKLAMA
  • #3 19877946
    klukasik339
    Poziom 2  
    Raczej wykluczone, ładowanie na poziomie 14.1V. Zastanawiam się nad wtyczką Lin tylko nie mogę jej namierzyć.
  • REKLAMA
  • #4 19878030
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    To że działa fizycznie nie oznacza że wysyła prawidłowe komunikaty po lin . Jak włożysz tam analogowy regulator napięcie również będzie ok i również będzie brakowało komunikacji po lin . Cyfrowy regulator musi nie tylko regulować napięcie ale również wysyłać i odbierać informacje po lin .
  • #5 19879202
    klukasik339
    Poziom 2  
    Czy można odłączyć przewód Lin od alternatora?
  • REKLAMA
  • #6 21338320
    hubson1977
    Poziom 1  
    >>19875312 Witam. Mam ten sam problem co wyżej. Peugeot 308 1.6 HDi 2012 rok. Po przekręceniu stacyjki wyskakuje mi komunikat "Eco wyłączony". Po którymś razie dodatkowo "Błąd silnika. Konieczna naprawa". Proszę o pomoc.
  • #7 21453458
    gamdis
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    >>21338320
    Naprawiłeś usterkę, mam to samo, z tym że elektryk powiedział, że system start-stop tak jakby nie odpowiadał.
    W zeszłym roku elektryk na moją prośbę wyłączył ten system, potem akumulator mi zdechł i wymieniłem na zwykły akumulator. A teraz wyskakuje błąd silnika i wyłączony system Eco.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 308 1.6 e-HDi (2011) pojawia się błąd alternatora związany z komunikacją w sieci LIN, co skutkuje wyłączeniem systemu start-stop i zapaleniem się diody Eco Off. Diagnostyka wykazuje usterkę komunikacji LIN, mimo że napięcie ładowania jest prawidłowe (około 14,1 V). Problem może wynikać z uszkodzenia cyfrowego regulatora napięcia w alternatorze, który oprócz regulacji napięcia musi również prawidłowo przesyłać i odbierać sygnały po magistrali LIN. Fizyczne działanie alternatora nie gwarantuje poprawnej komunikacji. Pojawiły się pytania o możliwość odłączenia przewodu LIN od alternatora. Podobne problemy zgłaszają użytkownicy modeli Peugeot 308 1.6 HDi z lat 2011-2012, gdzie po uruchomieniu pojawia się komunikat o wyłączonym systemie Eco i błędzie silnika. W niektórych przypadkach wyłączenie systemu start-stop i wymiana akumulatora na standardowy nie rozwiązały problemu, a błąd silnika i wyłączony system Eco nadal występują.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA