logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 1.6 e-HDi 115 KM 2014 – błąd C1391 brak potwierdzenia momentu obrotowego ASR/ESP

Marcin karakow 23 Paź 2025 18:19 657 7
REKLAMA
  • #1 21729473
    Marcin karakow
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Peugeot 308 2014 r. 1.6 e-HDi 115 KM. Co jest najprawdopodobniej przyczyną błedu C1391 -brak potwierdzenia momentu obrotowego ? .Błąd pojawia się tylko przy bardzo mocnym przyspieszaniu.Pojawia się service fault błąd ASR ESP i zapalają się kontrolki - ECU redukuje wtedy trochę moc .Po ponownym uruchomieniu auta znikają i jest wszystko ok do następnego razu. Czasami błędy wyskakują za kazdym razem .A są dni ,że mozna dusić na obrotach i nic się nie pojawia.
  • REKLAMA
  • #2 21729528
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    Błąd w silniku powoduje wylaczenie ASR,ESP. Naprawisz usterkę silnika i się ABS uspokoi.
  • REKLAMA
  • #3 21729551
    Marcin karakow
    Poziom 9  
    >>21729528 ABS działa tylko ASR i ESP się wyłącza .Wiem ale jak to naprawić bo nie znam przyczyny albo podejrzanych .Poczyściłem punkty masowe .Podejrzewam ,że może to być też już stary akumulator i traci napięcie pod dużym obciązeniem.Niestety nie mam innego pewnego AGM na podmiane ,żeby to potwierdzić.
  • REKLAMA
  • #4 21729571
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    Wiem że dziala abs. Wszystkim on zarządza też esp i asr. Powtarzam napraw usterkę silnika i problem ustąpi.
  • #5 21738250
    Marcin karakow
    Poziom 9  
    Zdaje sobie sprawę ,ze ten błąd jest wynikiem innego problemu a nie samym w sobie. Po skasowaniu błędów błąd się pojawil tylko raz w ciągu ponad tygodnia a testowałem go pod obciążeniem.Czy jest prawdopodobne ,że przyczyną jest akumulator?Typ :AGM Normalnie napięcie aku po nocnym postoju na drugi dzień wskazuje ok 12.35- 12.40 V. Ładowanie w zależności od potrzeb 13.5 do 14.7 V. Car scanner wskazuje najniższe napięcie podczas uruchomienia ok 10 V. sprzedawca w sklepie zrobił pomiar testerem i wyszło ,że ma rozruch na poziomie 230 A przy zdrowym 760 A czyli około 30 procent zostało- więc nie wiem czy to dobry pomiar.Jednak zapala na dotknięcie.Poza tym styki masowe pod maską i pod przednim błotnikiem przeczysciłem. Niestety nie mam pewnego zdrowego aku by przetestować podczas jazdy. Błędy jakie zostały sksowane to coś związanego z przepływem powietrza MAF , jakis bład wystepujący na drugim cylindrze , błąd związany z EGR.Nie wiem na ile są to stare błędy i czy dalejk wystepują. Egra-czysciłem bo zacinał się z sadzy, wymieniłem też termostat bo jezdzil na lekko niedogrzanym silniku.
  • REKLAMA
  • #6 21745199
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3292
    Marcin karakow napisał:
    Błędy jakie zostały sksowane to coś związanego z przepływem powietrza MAF , jakis bład wystepujący na drugim cylindrze , błąd związany z EGR.Nie wiem na ile są to stare błędy i czy dalejk wystepują. Egra-czysciłem bo zacinał się z sadzy, wymieniłem też termostat bo jezdzil na lekko niedogrzanym silniku.

I to było raczej przyczyną błędu. Jak ECU wykryje usterkę przekazuje tą informację do ABS/ESP że silnik nie jest w pełni sprawny i ESP ogranicza działanie. Gdyby tego nie robił rozkaz z ESP o ograniczeniu mocy (bo jest uślizg) mógłby się skończyć zgaszeniem silnika a to byłoby niebezpieczne. Dwa silnik może wtedy nie reagować tak jak powinien (inne opóźnienia) i algorytm działania ESP będzie nieprawidłowy.
  • #7 21747688
    Marcin karakow
    Poziom 9  
    Po tych skasowanych błędach pojezdziłem trochę i pojechałem do dianosty który skasowal mi blędy i posiada dedykowany diagbox.Przejechałem sie chwile zeby sprowokować wyskoczenie błędu ASR ESP- od razu wróciłem zeby odczytał błąd który się pojawił.Błąd opisuje ,że maksymalne ciśnienie doładowanie przekroczone.Dodam ,że auto było wczesniej na remapie. Moment podniesiony na 350 Nm a moc 138 KM.Auto po tuningu nie wyrzucało od razu błędów, miało większą moc ale nie było tak elastyczne i płynne , szczegolnie na nizszych obrotach.Po tym wymieniłem termostat i wyczyściłem egr z sadzy , auto zaczęło być dogrzane i poprawiłą się reakcja na gaz, elastyczność na niskich i dodatkowo auto dostało lepszego kopa bez konieczności duszenia na wyższe obroty.Moze to sprowokowało występowanie tego błędu. Pewnie wybiorę się na korektę do tunera niebawem.
  • #8 21747699
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3292
    Co to za tunner co wrzuca program bez diagnostyki czy silnik jest na tyle zdrowy żeby przyjąć dodatkową moc i moment.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 308 1.6 e-HDi 115 KM z 2014 roku pojawia się błąd C1391 związany z brakiem potwierdzenia momentu obrotowego ASR/ESP, który występuje głównie przy mocnym przyspieszaniu. Błąd powoduje wyłączenie systemów ASR i ESP oraz zapalenie kontrolek service fault, a ECU redukuje moc silnika. Po ponownym uruchomieniu problem znika, ale może pojawiać się nieregularnie. Przyczyną jest usterka silnika, która wpływa na działanie systemów kontroli trakcji i stabilizacji. Czyszczenie punktów masowych oraz podejrzenie zużytego akumulatora AGM, który traci napięcie pod obciążeniem, również zostały rozważone. Pomiar akumulatora wskazuje znaczne obniżenie prądu rozruchowego. Błędy dodatkowe dotyczą przepływomierza powietrza (MAF), drugiego cylindra oraz układu EGR. ECU przekazuje informacje o usterce silnika do modułu ABS/ESP, który ogranicza działanie systemów, aby zapobiec zgaśnięciu silnika i nieprawidłowemu działaniu ESP podczas uślizgu kół.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA