logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wahania napięcia w sieci - cykliczne zapady napięcia, analiza wykresów, rejestrator

stonefree 10 Lut 2022 09:23 597 1
REKLAMA
  • #1 19875669
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Cześć Wszystkim. Walczę z dostawcą prądu o przygasające żarówki. Oczywiście parametry w/g ZE, tj. wartości uśrednione 15-minutowe napięcia są w normie. Podłączyłem więc rejestrator do "miejsca dostarczania energii" i ustawiłem rejestrację uśrednionych wartości 1 sekundowych. Abstrahując od zaniżonego napięcia w jednej fazie wyszły cykliczne wahania napięcia, jak gdyby jakieś urządzenie przez cały okres pomiaru włączało się na 6 sekund, następnie wyłączało na 9 i tak w kółko. Nieregularnie występują zapady napięcia poniżej normatywnych 207V w trzech fazach. Nie jest to urządzenie w mojej instalacji, ponieważ żadne z nich w takim trybie nie pracuje. Może ktoś z Was kojarzy podobny przebieg wykresu i podejrzewa jakie urządzenie w sieci może go powodować?
    Pozdrawiam!

Wahania napięcia w sieci - cykliczne zapady napięcia, analiza wykresów, rejestrator Wahania napięcia w sieci - cykliczne zapady napięcia, analiza wykresów, rejestrator Wahania napięcia w sieci - cykliczne zapady napięcia, analiza wykresów, rejestrator Wahania napięcia w sieci - cykliczne zapady napięcia, analiza wykresów, rejestrator
  • REKLAMA
  • #2 19875845
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 741
    Może jakiś piec / nagrzewnica / grzałka pralki.
    Kiedyś miałem taki sterownik do oczyszczania wody z rozpuszczalnika organicznego za pomocą podgrzewania.
    Pozdrawiam.
REKLAMA