logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CHEVROLET CAMARO 3.6 V6 z 2016 - Problem z monitorem, licznikiem

KOZBI2022 11 Lut 2022 16:43 1743 12
REKLAMA
  • #1 19878399
    KOZBI2022
    Poziom 5  
    Ocena: 9
    Witam.

Na początku chciałbym przywitać i pozdrowić wszystkich ponieważ pierwszy raz piszę na tym forum.

Może ktoś pomoże w moim problemie.

Mam CAMARO z 2016 roku. Od wczoraj przestał mi działać ten "monitorek" miedzy zegarami który pokazuje miedzy innymi przebieg , spalanie, tryby jazdy temp. oleju itp. itd. Zrobił się po prostu czarny. Muszę przyznać że działo się już tak sporadycznie raz na pół roku może że się nie włączał, ale po ponownym uruchomieniu samochodu znów było wszystko ok. Od wczoraj niestety ponowne uruchomienie auta nie pomaga. Odłączyłem też akumulator na kilkanaście sekund , niestety też nie pomogło. Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną?

Po odpaleniu samochodu wygląda to tak:

CHEVROLET CAMARO 3.6 V6 z 2016 - Problem z monitorem, licznikiem

z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Do dziś 15.02.2022 nic nie zostało zdiagnozowane. Elektromechanik sprawdził bezpieczniki i podpiął do komputera. Bezpieczniki ok , komputer nie zgłasza błędu.
  • REKLAMA
  • #3 19878915
    KOZBI2022
    Poziom 5  
    Masz rację nie od wczoraj, ale od kilku miesięcy. Z kompletnego braku czasu (2 letnie dziecko na głowie) , przeprowadzka z Niemiec do Polski skopiowałem po prostu to co pisałem wcześniej na innym forum. Ale to chyba najmniejszy problem?
    Jeżeli nie to przepraszam Cię, że nie sprecyzowałem od kiedy się to dzieje. W każdym bądź razie problem istnieje nadal i nie rozwiązałem go.
    Chętnie posłucham ludzi którzy chcą pomóc i z góry im bardzo dziękuję!
  • REKLAMA
  • #4 19884297
    KOZBI2022
    Poziom 5  
    Nikt nie wie co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #5 19884350
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19884360
    KOZBI2022
    Poziom 5  
    to nie jest popularne auto ale też żadne skomplikowane, silniki montują praktycznie te same od kilkunastu lat. Pytanie czy ktoś miał podobny problem w innym aucie i go jakoś rozwiązał. Jasne , jak się nie da to muszę rozbierać ale roboty z tym dużo i auto potrzebne na co dzień. A teraz jeszcze zimno i to cały problem.
  • #7 19884384
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Skąd jesteś? Mam gościa co robi z licznikami ale z Krakowa. Możesz zadzwonić i dopytać czy by podjął się naprawy. Ogólnie robi liczniki dla firm, dobry specjalista.
  • #8 19884406
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19884739
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3262
    Zmierzyłeś chociaż, czy do licznika dochodzą wszystkie linie stałego zasilania, masy i zasilania po stacyjce ?
    Zdemontowałeś licznik , rozebrałeś go i sprawdziłeś czy na płycie nie widać "zimnych lutów"?
    Czy w samochodzie został zamontowany jakiś moduł tuningowy z dodatkowym menu na wyświetlaczu , itd np. TranZformer, SRT ?
    (np. https://www.zautomotive.com/ )
    Tego typu moduły (bardzo popularne w "muscle car") po wpięciu w instalację samochodu, ingerują w menu obu wyświetlaczy (w liczniku i radiu).
    Po modyfikacji instalacji w chwili gdy moduł jest odłączony od instalacji, to wyświetlacz w liczniku gaśnie, radio działa z ograniczonym menu)
    Nowsze moduły tuningowe, zmieniające menu na wyświetlaczach wymagają tylko podłączenia "wtyku" do złącza OBD2.

CHEVROLET CAMARO 3.6 V6 z 2016 - Problem z monitorem, licznikiem CHEVROLET CAMARO 3.6 V6 z 2016 - Problem z monitorem, licznikiem
    CHEVROLET CAMARO 3.6 V6 z 2016 - Problem z monitorem, licznikiem CHEVROLET CAMARO 3.6 V6 z 2016 - Problem z monitorem, licznikiem
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 19885294
    KOZBI2022
    Poziom 5  
    Byłem u elektromechanika. Co mierzył nie wiem. Nic nie zostało zdiagnozowane. Sprawdził bezpieczniki i podpiął do komputera. Bezpieczniki ok , komputer nie zgłasza błędu.
  • #11 19885678
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3262
    KOZBI2022 napisał:
    Nic nie zostało zdiagnozowane

Jak więc wyobrażasz sobie "poradę (naprawę) na odległość", skoro nie udostępniasz żadnych konkretnych informacji o swoim samochodzie.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19885889
    KOZBI2022
    Poziom 5  
    Nic nie było modyfikowane i nic podpinane , wszystko w oryginale. Żadnych chiptuningów itp. , po prostu wszedłem jednego dnia do auta zapaliłem i monitorek czarny. Całkiem czarny , zero jakiegokolwiek podświetlenia nawet w nocy, jakby po prostu nie był podpięty do prądu.
    Chyba się wybiorę do Żor do takiej firmy co naprawia licznik.
  • #13 21289594
    KOZBI2022
    Poziom 5  
    Problem został rozwiązany u kompetentnego elektromechanika. Wymiana licznika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyświetlaczem w Chevrolet Camaro 3.6 V6 z 2016 roku, który przestał działać, stając się czarny. Problem występował sporadycznie, ale od pewnego czasu stał się permanentny. Użytkownik próbował odłączyć akumulator oraz skonsultował się z elektromechanikiem, który sprawdził bezpieczniki i podłączył samochód do komputera, jednak nie wykryto błędów. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić zasilanie do licznika, ewentualne zimne luty oraz rozważyć demontaż licznika w celu dalszej diagnostyki. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę licznika u kompetentnego specjalisty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA