logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] jak podłączyć sterownik Termet ST-292 v2 do DEFRO DCG COMFORT 25 2F

fotoneo 11 Lut 2022 18:52 8301 12
  • #1 19878667
    fotoneo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam

posiadam ten sterownik Termet ST-292 v2

jak podłączyć sterownik Termet ST-292 v2 do DEFRO DCG COMFORT 25 2F

podłączyłem go do pieca gazowego DEFRO DCG COMFORT 25 2F

przewód 2 żyłowy do przekaźnika do zworki pod NO i COM

a drugi koniec przewodu do pieca do zworki zgodnie ze schematem z instrukcji z pieca

przekaźnik świeci na czerwono więc komunikacja działa
    po zejściu temperatury po niżej temperatury nastawionej na sterowniku miga słoneczko że pokój jest nie dogrzany a na przekaźniku zapala się zielona dioda, gdy temperatura dojdzie do temperatury nastawionej na przekaźniku gaśnie zielona dioda ale piec się nie wyłącza i na odwrót

czy ten sterownik działa z tym piecem ?
    proszę o pomoc
    pozdrawiam
  • #2 19878691
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Szanowny Fotoneo,

najprawdopodobniej w Sterowniku Tech 292 jest nastawiony tryb chłodzenie. Trzeba wejść w menu serwisowe - tryb grzanie/chłodzenie - i zmienić na grzanie.
  • #3 19878716
    fotoneo
    Poziom 10  
    Gargamelektro napisał:
    Szanowny Fotoneo,

najprawdopodobniej w Sterowniku Tech 292 jest nastawiony tryb chłodzenie. Trzeba wejść w menu serwisowe - tryb grzanie/chłodzenie - i zmienić na grzanie.

dzięki za informację
    na sterowniku jest ustawione grzanie bo jest słoneczko

ale ten sterownik jest firmy Termet a nie Tech ma to znaczenie ?
  • Pomocny post
    #4 19878794
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Szanowny Fotoneo,

producentem tego sterownika dla Termetu jest Techsterowniki - jest tam dostępna pełna instrukcja instalacji i obsługi.
    Z instrukcji Tech-Sterowniki wynika, że ikona słoneczka pokazuje różne stany:

"Ikona informująca o dogrzaniu / wychłodzeniu pomieszczenia. Działanie ikony jest różne w zależności od
    ustawionego trybu pracy:
    - Tryb grzania - ikona pulsuje jeśli pomieszczenie jest niedogrzane; jest nieruchoma jeśli zostanie
    osiągnięta temperatura zadana.
    - Tryb chłodzenia – ikona kręci się jeśli temperatura pomieszczenia jest powyżej zadanej; jest
    nieruchoma jeśli zostanie osiągnięta temperatura zadana."

Ponadto, zaznaczona na zdjęciu ikonka słoneczka informuje o "aktywnej temperaturze komfortowej (wynikającej z ustawień trybu tygodniowego lub dzień / noc)".
    Ikonka "słoneczka" pokazująca tryb pracy (grzanie/chłodzenie) powinna być widoczna na dole wyświetlacza (słoneczko ma promienie w kształcie trójkącików).
  • #5 19878836
    fotoneo
    Poziom 10  
    Gargamelektro napisał:
    Szanowny Fotoneo,

producentem tego sterownika dla Termetu jest Techsterowniki - jest tam dostępna pełna instrukcja instalacji i obsługi.
    Z instrukcji Tech-Sterowniki wynika, że ikona słoneczka pokazuje różne stany:

"Ikona informująca o dogrzaniu / wychłodzeniu pomieszczenia. Działanie ikony jest różne w zależności od
    ustawionego trybu pracy:
    - Tryb grzania - ikona pulsuje jeśli pomieszczenie jest niedogrzane; jest nieruchoma jeśli zostanie
    - Tryb chłodzenia – ikona kręci się jeśli temperatura pomieszczenia jest powyżej zadanej; jest
    nieruchoma jeśli zostanie osiągnięta temperatura zadana."

dzięki za info

jeśli jest nie dogrzane właśnie tak robi czyli pulsuje jak osiągnie tem. zadaną jest nieruchoma a piec dalej chodzi i go nie wyłącza

Dodano po 9 [minuty]:

a czy z lewej strony od strony sterownika pieca od góry nie powinny być przykręcone przewody do zworki ?
    tak jak poniżej dla czujnika zewnętrznego i czujnika c.w.u.

• Pomocny post
    #6 19878860
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Szanowny Fotoneo,

w takim razie czy prawidłowo podłączyłeś sterownik w kotle - ze zdjęcia nie można się dowiedzieć pod jakie styki jest podpięty (nie widać żadnych oznaczeń). Ponieważ nie jest podpięty czujnik temperatury zasobnika cwu - to może sterownik jest omyłkowo podpięty pod styki zasobnika. Spróbuj wyjąć widoczną zworkę i podepnij tam sterownik - a wyjętą zworkę załóż w dotychczasowe miejsce podłączenia sterownika (inaczej - zamień sterownik ze zworką).
    Ten sterownik jest dwustanowy (włącz-wyłącz) - musi działać z każdym kotłem dysponującym takimi stykami - a kocioł Defro takie złącze posiada.

Chociaż jak teraz przyglądam się zdjęciu ze stykami w kotle - to w kostce instalacyjnej po stronie instalacji kotła w miejscu podpięcia sterownika nie widać żadnych przewodów!!!! Czyżby błąd montażu albo jakaś inna wersja niż pokazuje instrukcja kotła.

Po edycji posta zauważyłem że też to zwróciło Twoją uwagę. Styki w kostce są bezpotencjałowe (nie ma na nich napięcia) - spróbuj podpiąć sterownik w miejsce ze zworką.
  • #7 19878879
    fotoneo
    Poziom 10  
    Gargamelektro napisał:
    Szanowny Fotoneo,

w takim razie czy prawidłowo podłączyłeś sterownik w kotle - ze zdjęcia nie można się dowiedzieć pod jakie styki jest podpięty (nie widać żadnych oznaczeń). Ponieważ nie jest podpięty czujnik temperatury zasobnika cwu - to może sterownik jest omyłkowo podpięty pod styki zasobnika. Spróbuj wyjąć widoczną zworkę i podepnij tam sterownik - a wyjętą zworkę załóż w dotychczasowe miejsce podłączenia sterownika (inaczej - zamień sterownik ze zworką).
    Ten sterownik jest dwustanowy (włącz-wyłącz) - musi działać z każdym kotłem dysponującym takimi stykami - a kocioł Defro takie złącze posiada.

ja tego nie podłączałem bo się na tym nie znam tylko instalator to podłączał a na zaorkach nie ma żadnych oznaczeń chyba że idzie to jakoś zobaczyć gdzie idą przewody do sterownika ? choć to wszystko jest zabudowane

Dodano po 6 [minuty]:

fotoneo napisał:
    Gargamelektro napisał:
    Szanowny Fotoneo,

ja tego nie podłączałem bo się na tym nie znam tylko instalator to podłączał a na zaorkach nie ma żadnych oznaczeń chyba że idzie to jakoś zobaczyć gdzie idą przewody do sterownika ? choć to wszystko jest zabudowane

a według schematu od pieca jest od góry czujnik pokojowy
  • Pomocny post
    #8 19878896
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Szanowny Fotoneo,

teraz spojrzałem na tytuł wątku i zauważyłem, że kocioł Defro jest w wersji 2-funkcyjnej!!!! Zatem nie może mieć styku dla czujnika zasobnika cwu!!!! Kocioł 2-funkcyjny grzeje wodę użytkową przepływowo.

To najprawdopodobniej jest styk dla sterownika open therm/pokojowego. Zrób jak pisałem powyżej. Żeby nie było wątpliwości - podepnij sterownik w miejsce widocznej zworki.
  • #9 19878934
    fotoneo
    Poziom 10  
    Gargamelektro napisał:
    Szanowny Fotoneo,

teraz spojrzałem na tytuł wątku i zauważyłem, że kocioł Defro jest w wersji 2-funkcyjnej!!!! Zatem nie może mieć styku dla czujnika zasobnika cwu!!!! Kocioł 2-funkcyjny grzeje wodę użytkową przepływowo.

To najprawdopodobniej jest styk dla sterownika open therm/pokojowego. Zrób jak pisałem powyżej. Żeby nie było wątpliwości - podepnij sterownik w miejsce widocznej zworki.

ok jest to logiczne co mówisz tak więc jutro tak zrobię i zobaczymy czy działa
    dam znać co i jak

dzięki wielkie za pomoc :)
  • Pomocny post
    #10 19878984
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Szybko to sprawdzisz poprawność tak:
    - ustaw chwilową wysoką temperaturę grzania c.o. na piecu np. 70° C,
    - zaczekaj aż piec zapali,
    - następnie odkręć widoczną na foto zworkę,
    - jeśli piec się wyłączy tzn. że możesz w to miejsce podłączyć przewody od sterownika Termet ST-292 v2.
  • #11 19879103
    fotoneo
    Poziom 10  
    ROWE napisał:
    Szybko to sprawdzisz poprawność tak:
    - ustaw chwilową wysoką temperaturę grzania c.o. na piecu np. 70° C,
    - zaczekaj aż piec zapali,
    - następnie odkręć widoczną na foto zworkę,
    - jeśli piec się wyłączy tzn. że możesz w to miejsce podłączyć przewody od sterownika Termet ST-292 v2.

dzięki wielkie za info i pomoc :) jutro to sprawdzę i dam znać
    pozdrawiam :)
  • #12 19880015
    fotoneo
    Poziom 10  
    witam ponownie

zrobiłem tak jak mówiliście panowie i teraz działa prawidłowo wszystko
    instalator podłączył sobie gdzie mu było wygodnie pewnie,
    a wyciągnięcie zworki (drucika) zadziałało piec się wyłączył

dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam :)))
  • #13 19880020
    fotoneo
    Poziom 10  
    witam ponownie

zrobiłem tak jak mówiliście panowie i teraz działa prawidłowo wszystko
    instalator podłączył sobie gdzie mu było wygodnie pewnie,
    a wyciągnięcie zworki (drucika) zadziałało piec się wyłączył

dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam :)))

Dodano po 2 [minuty]:

napisane w poście

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył sterownik Termet ST-292 v2 do pieca gazowego DEFRO DCG COMFORT 25 2F, jednak napotkał problem z jego działaniem, ponieważ piec nie wyłączał się pomimo osiągnięcia zadanej temperatury. Po wymianie informacji z innymi uczestnikami dyskusji, ustalono, że sterownik mógł być błędnie podłączony. Zasugerowano, aby użytkownik wymienił zworkę w piecu na przewody sterownika, co ostatecznie rozwiązało problem. Po dokonaniu zmian, piec działał prawidłowo, a instalator mógł podłączyć urządzenie w niewłaściwy sposób.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA