logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Hikvision (ColorVu) - nie można wyłączyć diody led

wojtas_master 11 Lut 2022 21:20 8721 6
REKLAMA
  • #1 19878972
    wojtas_master
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dobry wieczór,

Posiadam rejestrator Hikvision DS-7208HQHI-K1 - zrobiłem aktualizację do najnowszej wersji tj. V4.30.120 Build200630. Dokupiłem kamerę Hikvision TVICAM-B2M-CV (colorVu). Podłączone jest to na skrętce.
    Nie mogę nigdzie z poziomu rejestratora wyłączyć diody doświetlającej led w kamerze, która się uruchomiła po podłączeniu. Jakiekolwiek bardziej zaawansowane opcje są w menu rejestratora wyszarzone - niedostępne. Mogę w jakiś sposób wyłączyć tę diodę ?

Ps. Jakie kamery turbo hd polecacie do tego rejestratora ? - Max 2Mpx, chyba że już czas na zmianę na coś lepszego ?

Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 19879893
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    wojtas_master napisał:
    Nie mogę nigdzie z poziomu rejestratora wyłączyć diody doświetlającej led w kamerze, która się uruchomiła po podłączeniu.

Podświetlanie światłem białym wyzwalane jest przez detektor ruchu i automatycznie wyłącza się po pewnym czasie.

• REKLAMA
  • #3 19882024
    wojtas_master
    Poziom 11  
    Tyle tylko, że dioda włącza się automatycznie jak jest ciemno i świeci cały czas, niezależnie od tego czy jest ruch czy nie i wyłącza się dopiero rano.
  • REKLAMA
  • #4 19882142
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 645
    Ale co w tym dziwnego? Ta kamera nie ma klasycznych diód podczerwieni tylko diody światła białego.
    Cytat:
    W przeciwieństwie do klasycznych kamer te z serii ColorVu zamiast oświetlaczy IR posiadają zintegrowane LED-owe oświetlacze światła białego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19884388
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Mam trochę inną kamerę analog hika colorVu i diodę mogę wyłączyć bez problemu z menu ptz (oczywiście nie jest to kamera ptz, ale menu działa - reaguje na polecenia ptz z rejestratora do kamery) .
    Któraś ikoną sterowania, chyba Iris, wchodzimy do menu kamery, poruszamy się tam strzałkami PT, coś chyba się robi też zoomem, ale nie pamiętam.
  • #6 19884882
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    wojtas_master napisał:
    Tyle tylko, że dioda włącza się automatycznie jak jest ciemno i świeci cały czas,
    A widzisz a powinna automatycznie się wyłączyć jeśli nic jej nie wzbudzi ponownie. Może kamera skierowana jest na jakieś ruchome źródło ciepła które wzbudza czujnik PIR albo sama kamera umocowana jest na czymś co ją porusza i to też może mieć wpływ na jej działanie. Spróbuj zrobić tak jak pisze diseasekowalski ewentualnie może warto do kamer analogowych mieć pilot Kontroler UTC-AHD ale jak da się to samo z poziomu rejestratora to ok.
  • #7 19887548
    wojtas_master
    Poziom 11  
    diseasekowalski napisał:
    Mam trochę inną kamerę analog hika colorVu i diodę mogę wyłączyć bez problemu z menu ptz (oczywiście nie jest to kamera ptz, ale menu działa - reaguje na polecenia ptz z rejestratora do kamery) .
    Któraś ikoną sterowania, chyba Iris, wchodzimy do menu kamery, poruszamy się tam strzałkami PT, coś chyba się robi też zoomem, ale nie pamiętam.

Dzięki wielkie !

udało się wyłączyć - wchodzimy w ikonke sterowania ptz - wciskamy "przysłona +" rozwija nam się menu po którym poruszamy się strzałkami od ptz, zatwierdzamy "przesłoną +". Tym sposobem wyłączyłem tą diodę :)

Dodano po 2 [minuty]:

dawidedziu napisał:
    Ale co w tym dziwnego? Ta kamera nie ma klasycznych diód podczerwieni tylko diody światła białego.
    Cytat:
    W przeciwieństwie do klasycznych kamer te z serii ColorVu zamiast oświetlaczy IR posiadają zintegrowane LED-owe oświetlacze światła białego.

Wiem, że ma diodę białą zamiast IR - ale jak widać nawet i ją można wyłączyć

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada rejestrator Hikvision DS-7208HQHI-K1 oraz kamerę Hikvision TVICAM-B2M-CV (ColorVu) i napotkał problem z wyłączeniem diody LED w kamerze, która świeciła cały czas po podłączeniu. Inni uczestnicy dyskusji zauważyli, że dioda biała w kamerze nie działa jak tradycyjne diody podczerwieni, a jej włączenie może być spowodowane detekcją ruchu lub źródłem ciepła. Użytkownik ostatecznie znalazł rozwiązanie, wchodząc w menu PTZ rejestratora, gdzie poprzez opcję "przysłona +" mógł wyłączyć diodę. Dodatkowo, użytkownik pytał o rekomendacje kamer Turbo HD do rejestratora, z maksymalną rozdzielczością 2Mpx.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA