Posiadam procesor Duron 650 (6,5×100),oraz płyte gł.ECS PCChips M810 LR. Chciałbym sie dowiedzieć czy można to wszystko troche podkrencić,ewentualnie jaki największy procesor można do tej płyty wsadzić.
W biosie można jedynie zmienić CPU Speed z 650MHz na 866MHz, co zresztą zrobiłem. Na począdku wogóle nic nie wstało ale po paru resetach zaczął chodzić. Po włączeniu compa (przed startem systemu) pokazuje dalej 650MHz, w biosie jest 866MHz, zmieniło się jeszcze CPU Frequency ze 100 na 133MHz.
Ściągnołem z neta biosa (810v7x 020829), - nowszego niema - tylko niewiem jak go wgrać
na samym dole strony masz Flash Utility Download(zaznaczone w jpg poniżej) tam wybierasz skąd ma być ściągnięty i ściągasz. Jest to plik Aminf342.exe .
Aby zrobić flash biosa musisz uruchomić kompa w dosie, najlepiej przygotować dyskietkę startową z Aminf342.exe i biosem.
W dosie wpisujesz aminf342 nazwa_biosu
i Enter.
Mam nadzieje że dobrze wszystko opisałem.
Powodzenia.
P.S.
Co do 866, to wszystko się zgadza gdyż ta wartość to FSB x mnożnik.
Sprawdź czy możesz zmienić mnożnik z 6,5 na większy.Ale najpierw ustaw spowrotem FSB 100.
Pozatym jeśli masz możliwość to nie zmieniaj FSB odrazu na 133 ale po woli co 1 lub gura co 10.
Załączniki:
stronka.JPG(74.62 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.