logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór zamienników dla MOSFET'ów K3 VUD 6T1E02 i E6 GUD 6T1H04 - metody i praktyka

bpjl 14 Lut 2022 22:43 660 10
REKLAMA
  • #1 19884758
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 172
    Cześć.

Zasadniczo nie szukam zamienników ale nurtuje mnie pewna sprawa w doborze takowych. Właśnie obejrzałem film na YT w którym wymiana dwóch MOSFET'ów i układu ładowania postawiła płytę laptopa na nogi. No i wszystko fajnie, wszystko OK ale..

Oryginalnie były tam tranzystory z oznaczeniami:
    - K3 VUD 6T1E02
    - E6 GUD 6T1H04

Oba wymienione na 7408 GA4X4S.

Do sedna - nigdzie w sieci nie znalazłem informacji na temat tych oryginalnych tranzystorów. Może źle szukałem i dlatego żaden datasheet mi w oczy nie wpadł choć wydaje mi się że wypróbowałem wszystkie możliwości.

Zatem wiedząc że dany MOSFET jest uszkodzony ale jednocześnie nie mając jego żadnych parametrów nie bardzo wiem jak dobrać zamiennik.

Jak w takim wypadku dobieracie zamienniki? Czy to kwestia nabytej praktyki i wiedzy że akurat w danym przypadku można zamienić MOSFET "a" na MOSFET "b" i będzie dobrze? A może jednak jest jakiś sposób dla osoby początkującej?
  • REKLAMA
  • #2 19885817
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    bpjl napisał:
    Oryginalnie były tam tranzystory z oznaczeniami:
    - K3 VUD 6T1E02
    - E6 GUD 6T1H04

Tam czyli gdzie? Oznaczenie płyty podaj.
    Poza tym:
    Cytat:
    5. Jeżeli identyfikujemy element należy podać:
    -cechowanie elementu
    -typ obudowy (SOD-323, TO-220 itp) lub zdjęcie elementu wraz z otaczającymi elementami i wymiarami obudowy

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2793147.html
  • REKLAMA
  • #3 19885839
    bpjl
    Poziom 12  
    miecho18 napisał:
    Tam czyli gdzie?

Jeden z nich był częścią składową przetwornicy odpowiedzialnej za ładowanie baterii. Drugi przełączał między zasilaniem zewnętrznym a baterią.

miecho18 napisał:
    Oznaczenie płyty podaj

A skąd mam ci to wziąć? Pisałem w pierwszym poście że ten temat powstał w wyniku ciekawości związanej z obejrzanym filmem a nie ma na celu znalezienia konkretnych zamienników.
  • #4 19885856
    miecho18
    Spec od komputerów
    No to jak Ci pomóc? Mamy wywróżyć z fusów? Przeczytaj zacytowany przeze mnie fragment regulaminu działu i podaj wymagane informacje. Poza tym jak ktoś zna oznaczenie płyty to może znaleźć jej schemat lub boardview, a tam podane są pełne oznaczenia elementów.
  • #5 19885876
    bpjl
    Poziom 12  
    Mógłbyś na spokojnie jeszcze raz przeczytać mój pierwszy post?

Mam oznaczenia tranzystorów do wymiany, wiem nawet na jakie zostały wymienione. Problem polega na tym że nigdzie w sieci nie znalazłem specyfikacji oryginalnych MOSFET'ów i zastanawiam się na jakiej zasadzie w takich sytuacjach dobieracie zamienniki?

Ogólnie, nie konkretnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19885883
    miecho18
    Spec od komputerów
    bpjl napisał:
    Mam oznaczenia tranzystorów do wymiany,

Nie oznaczenia tylko cechowanie - to za mało.
    bpjl napisał:
    wiem nawet na jakie zostały wymienione

Nie wiesz - podałeś tylko cechowanie. Pełne oznaczenie to np. AON7408 - zgaduję, gdyż nie znam typu obudowy ani wymiarów, nie widzę zdjęcia tego elementu.
    bpjl napisał:
    Problem polega na tym że nigdzie w sieci nie znalazłem specyfikacji oryginalnych MOSFET'ów i zastanawiam się na jakiej zasadzie w takich sytuacjach dobieracie zamienniki?

Bez w/w informacji nie znajdziesz parametrów a więc i zamienników.
    bpjl napisał:
    Mógłbyś na spokojnie jeszcze raz przeczytać mój pierwszy post?

Nie muszę. Ty przeczytaj ze zrozumieniem moje odpowiedzi.
  • #7 19886001
    bpjl
    Poziom 12  
    miecho18 napisał:
    Tylko cechowanie - to za mało.

A widzisz.. Nie byłem świadomy czegoś takiego jak cechowanie. Myślałem że to są symbole i tak szukałem.

miecho18 napisał:
    Oznaczenie płyty podaj.

Trzymając się założonego przykładu symbolu płyty nie zdobędę. Jedyna informacja to że jest to Xiaomi Mi Notebook Pro 15.

miecho18 napisał:
    -typ obudowy (SOD-323, TO-220 itp) lub zdjęcie elementu wraz z otaczającymi elementami i wymiarami obudowy

Dobór zamienników dla MOSFET'ów K3 VUD 6T1E02 i E6 GUD 6T1H04 - metody i praktyka
    Niech będzie screen z filmu. Dodam ze układ ładowania to BQ24780S
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19886156
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ciężka sprawa. W tym przypadku pomocny będzie schemat, który można znaleźć w sieci (odpłatnie). Jedyne co wiem o tych MOSFET'ach to to, że ich producentem jest NIKO-SEM. Nie znalazłem jednak konkretnego typu po tym cechowaniu.
  • #9 19886195
    bpjl
    Poziom 12  
    Dobra - jeśli w takim "trudnym" przypadku żeby dobrać zamiennik trzeba analizować schemat bądź funkcje jakie ten tranzystor spełnia w układzie to za wysokie progi dla mnie i nie będę tego ukrywał. W takich przypadkach będę się odzywał tutaj, na forum.

Zatem zmieniam zapytanie: załóżmy że mam specyfikację mosfet'a którego muszę wymienić. Które parametry są kluczowe w doborze zamiennika? Oczywiście pomijając obudowę i wprowadzenia bo to jakby logiczne.
  • Pomocny post
    #10 19886214
    miecho18
    Spec od komputerów
    bpjl napisał:
    Dobra - jeśli w takim "trudnym" przypadku żeby dobrać zamiennik trzeba analizować schemat bądź funkcje jakie ten tranzystor spełnia w układzie to za wysokie progi dla mnie i nie będę tego ukrywał.

Miałem na myśli to, że na schemacie zazwyczaj jest podane pełne oznaczenie tranzystora, choć oczywiście zdarzają się takie przypadki (na szczęście rzadko), że trzeba przeanalizować układ w jakim tranzystor pracuje i na tej podstawie dobrać zamiennik.
    bpjl napisał:
    Zatem zmieniam zapytanie: załóżmy że mam specyfikację mosfet'a którego muszę wymienić. Które parametry są kluczowe w doborze zamiennika? Oczywiście pomijając obudowę i wprowadzenia bo to jakby logiczne.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3335418.html#16443645
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2757102.html#13303363
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2708314.html#13049517
    Jak widać wszystko jest na forum.
  • #11 19886226
    bpjl
    Poziom 12  
    miecho18 napisał:
    Miałem na myśli to, że na schemacie zazwyczaj jest podane pełne oznaczenie tranzystora

W sumie racja, nie pomyślałem.

miecho18 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3335418.html#16443645
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2757102.html#13303363
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2708314.html#13049517
    Jak widać wszystko jest na forum.

No i całe szczęście.

Dobrze - do brzegu. Puki co częściowo dowiedziałem się to czego chciałem i czas tą wiedzę sobie ułożyć tak żeby zapamiętać to raz na zawsze. Dziękuję @miecho18 za cierpliwość i udzielone informacje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru zamienników dla MOSFET-ów K3 VUD 6T1E02 i E6 GUD 6T1H04, które zostały wymienione na 7408 GA4X4S w laptopie. Użytkownik wyraził trudności w znalezieniu specyfikacji oryginalnych tranzystorów oraz w doborze zamienników bez ich parametrów. Uczestnicy forum podkreślili znaczenie pełnych oznaczeń tranzystorów oraz schematów, które mogą pomóc w identyfikacji ich funkcji w układzie. Wskazano, że kluczowe parametry doboru zamienników to m.in. cechy elektryczne, a także konieczność analizy schematu, co może być wyzwaniem dla początkujących. Użytkownik uzyskał pomocne informacje i wyraził wdzięczność za cierpliwość innych uczestników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA