logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Szukam] fdd6680a mosfet zamiennik

uszok 16 Lis 2007 14:05 1926 6
REKLAMA
  • #1 4487485
    uszok
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam.

Padł mi na płycie głównej mosfet fdd6680a w Polsce nie do kupienia [ http://www.iele.polsl.pl/elenota/Fairchild/fdd6680a.pdf ] szukam zamiennika... Znalazłem takie coś N-channel logic level TrenchMOS transistor PSMN004-25B, PSMN004-25P [ http://www.semiconductors.com.pl/web/pliki/psmn004-25.pdf ] Ale RDS on jest inne - nie wiem czy coś się nie popali.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4487840
    uszok
    Poziom 14  
    Dzięki... To poleć mi lepszy do tego rozw... I jeszczed: Rds on jest ok?
  • #4 4488984
    jagielonczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!
    Na początku przepraszam bo podałem Ci niewłaściwe tranzystory.
    Najlepszy będzie IRL3103 http://www.iele.polsl.pl/elenota/International_Rectifier/irl3103.pdf.
    Jego napięcie Uds = 30 V, prąd drenu Id = 64 A, a rezystancja Rdson = 12 m. Tutaj Rdson jest minimalnie wyższe niż Twojego tranzystora ale to nie powinno być problemem. Zakładam, że tranzystor pełni funkcje klucza. Jedynym parametrem, który mnie niepokoi jest maksymalne napięcie Ugs. W Twoim wynosi +/-20V a ten, który ja Ci proponuje ma +/- 16, ale niestety to już najlepiej sprawdzić fizycznie czy wytrzyma. I tak nie masz innego wyjścia, bo innego tranzystora nie znalazłem. Tranzystor ten kosztuje w TME 2,39.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 4489512
    uszok
    Poziom 14  
    A jak w tej obudowie są sygnały G D i S ?? Patrząc od frontu od lewej G na 1 nóżce D na 2 i S na 3??
  • REKLAMA
  • #6 4497075
    jagielonczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tak, wyprowadzenia są w dokładnie w takiej kolejności.
  • #7 4504350
    uszok
    Poziom 14  
    Dobra. Zamówione. Dzięki za pomoc. Teraz tylko ciekawe czy to ruszy... Dał bym ci pomógł, ale tu się hcyba nie da...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku dostępności tranzystora MOSFET FDD6680A na rynku polskim, stosowanego na płycie głównej. Zaproponowano zamienniki, zwracając uwagę na parametry takie jak napięcie dren-źródło (Vds), rezystancja w stanie włączenia (Rds(on)) oraz maksymalne napięcie bramka-źródło (Ugs). Tranzystory PSMN004-25B/P mają niższe Vds (25V) niż oryginalny FDD6680A (30V), co może być problematyczne. Jako lepszy zamiennik wskazano IRL3103, który ma odpowiednie napięcie Uds = 30 V, prąd drenu Id = 64 A oraz Rds(on) minimalnie wyższe (12 mΩ), co nie powinno stanowić problemu przy funkcji klucza. Zwrócono uwagę na różnicę w maksymalnym napięciu Ugs (+/-16 V zamiast +/-20 V), co wymaga testów praktycznych. Potwierdzono również kolejność wyprowadzeń w obudowie: G (gate) na nóżce 1, D (drain) na 2, S (source) na 3. Ostatecznie autor zamówił polecany tranzystor i podziękował za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA