logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja jasności diod LED w akwarystycznej lampie - zasada działania drivera 33172

prociomen007 15 Lut 2022 10:01 282 8
  • #1 19885245
    prociomen007
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    W pewnej akwarystycznej lampie opartej o 2W diody led znalazłem niezrozumiały dla mnie driver sterujący pracą diod oraz regulujący ich jasność. Czy ktoś jest w stanie naprowadzić mnie jak to działa. Schemat w oparciu o analizę pcb wygląda tak:

Regulacja jasności diod LED w akwarystycznej lampie - zasada działania drivera 33172

Oryginalnie użyte są inne wzmacniacze. Mianowicie: 33172. Zastanawiam się na jakiej zasadzie to działa. Mosphetem steruje procesor. Sygnał zwrotny również trafia do procesora. Zbierany jest z C2. Na jakiej zasadzie steruje to jasnością?

Sygnał zwrotny komunikuje procesor o wartości płynącego prądu w obwozdzie? Jak odbywa się stabilizacja prądu dla diod led.
  • #2 19885424
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6142
    U1A wraz z przyległymi elementami wzmacnia sygnał z bocznika R1, 10x i zamienia go na odniesiony do masy, U1B to wzmacniacz nieodwracający.
    C2 to błąd, może coś pomyliłeś przy przerysowywaniu.

Wygląda na to że mamy tylko przetwornik prądu na napięcie, a procesor tak steruje wypełnieniem żeby uzyskać stały zadany prąd, układ wyjściowy to typowy buck.
  • #3 19885694
    prociomen007
    Poziom 18  
    A czy udało by się wstawienie tam szybkiego komparatora jako sprzężenie. I wtedy wartość prądu wyjściowego regulować ustawieniem komparatora?
    PS. To napięcie na wyjściu układu też strasznie nisko tam wygląda dla 100mA w obwodzie mam jakieś 190mV.
  • #4 19885735
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    prociomen007 napisał:
    A czy udało by się wstawienie tam szybkiego komparatora jako sprzężenie. I wtedy wartość prądu wyjściowego regulować ustawieniem komparatora?
    Da zrobić regulator histerezowy, wiele scalonych driverów LED opiera się na tym rozwiązaniu, nie wiem czy pętla sprzężenia zwrotnego którą tu mamy, będzie wystarczająco szybka żeby komparator mógł kontrolować prąd w ciągu pojedynczych mikrosekund. Najlepiej było by to zasymulować.
    Po załączeniu MOSFETa na dławiku pojawi się 27V i prąd będzie narastał z szybkością 0,54A/us, szacując na oko ta pętla wprowadzi ponad 1us opóźnienia, nie licząc kondensatora na wyjściu, którego tam nie powinno być.

prociomen007 napisał:
    To napięcie na wyjściu układu też strasznie nisko tam wygląda dla 100mA w obwodzie mam jakieś 190mV.
    Ze schematu wynika wzmocnienie 24, co powinno dać 1,2V/1A
  • #5 19885838
    prociomen007
    Poziom 18  
    Kondensator na wyjsciu układu jest obecny sprawdzałem 100 razy. Poniżej zdjęcie. Mówimy o kondensatorze C5 na PCB.

Jaka może być częstotliwość pracy takiego układu? Kiedy próbuję podawać sygnał z generatora PWM na mospheta diody faktycznie dają się regulować ale nie wiem dlaczego tylko do wartości 500mA. Potem zwiększanie wypełnienia nie zwiększa mi prądu diody. Ale może ma to związek z błędną częstotliwością generatora.
  • #6 19885872
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    prociomen007 napisał:
    Kondensator na wyjsciu układu jest obecny sprawdzałem 100 razy. Poniżej zdjęcie. Mówimy o kondensatorze C5 na PCB.
    A nie jest przez rezystor do wyjścia?

prociomen007 napisał:
    Jaka może być częstotliwość pracy takiego układu?
    Powyżej 50kHz, poniżej prąd cewki będzie nieciągły.

prociomen007 napisał:
    Jaka może być częstotliwość pracy takiego układu? Kiedy próbuję podawać sygnał z generatora PWM na mospheta diody faktycznie dają się regulować ale nie wiem dlaczego tylko do wartości 500mA. Potem zwiększanie wypełnienia nie zwiększa mi prądu diody.
    Sterowanie tym układem z generatora jest ryzykowne tak jak zasilanie LEDa ze źródła napięciowego, lekko przesadzisz z wypełnieniem i LEDy się popalą.
    Podejrzewam że przebieg na bramce masz nieprawidłowy i tranzystor nie otwiera się do końca, ten układ powinien bez trudu przepalić LEDa przy za dużym wypełnieniu.
  • #7 19886203
    prociomen007
    Poziom 18  
    Pomału wszystko zaczyna się w mojej głowie układać ale jeszcze dwa pytania :-).

1. Zwiększanie częstotliwości PWM powoduje że LED świeci przy większym wypełnieniu oraz prąd zaczyna lawinowo powyżej 500mA rosnąć dopiero przy bardzo dużym wypełnieniu rzędu 95%.
    Racjonalnie działa około 10kHz bo wtedy prąd reguluję się w miarę płynnie i wartość 1Ampera osiąga przy wypełnieniu około 50%.

2. Jakim cudem procesor w lampie ogarnia odczyty i regulowanie wypełnienia dla 6 kanałów gdzie piszecie o opóźnieniach 1uS.
  • #8 19886309
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    prociomen007 napisał:
    Racjonalnie działa około 10kHz bo wtedy prąd reguluję się w miarę płynnie i wartość 1Ampera osiąga przy wypełnieniu około 50%.

Ile tych LEDów jest w szeregu? Jakie jest na nich napięcie? narysowałeś jeden, wziąłem do obliczeń jeden, a to oczywiście nie prawda.
    Załączenie tranzystora na 50us przy 50uH nie jest racjonalne, dławik by się nasycił i puścił tyle prądu ile daje zasilanie.
    Jaki jest prąd maksymalny LEDów/przetwornicy (ile sekcji równolegle), z czego to zasilasz?

prociomen007 napisał:
    2. Jakim cudem procesor w lampie ogarnia odczyty i regulowanie wypełnienia dla 6 kanałów gdzie piszecie o opóźnieniach 1uS.
    Nie ogarnia, bo nie musi, nie pracuje w jako regulator histerezowy, reguluje wartość średnią i może to robić bardzo wolno, komparator nie może działać wolno, ani reagować na wartość średnią.
  • #9 19886328
    prociomen007
    Poziom 18  
    Diod w szeregu jest 8. Równolegle nie ma nic. Spadek na diodzie to 2.6v. Napięcie zasilania przetwornicy 34V.

Czyli rozumiem procesor generuje pwm dla zadanej jasności i na podstawie odczytu wartości pradu wprowadza do tego korekty aby utrzymać zadana wartość.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono działanie drivera LED w akwarystycznej lampie, który wykorzystuje wzmacniacz operacyjny 33172 do regulacji jasności diod LED. Użytkownik zadał pytania dotyczące schematu, stabilizacji prądu oraz sposobu działania sprzężenia zwrotnego. Odpowiedzi wskazują, że procesor steruje wypełnieniem PWM, aby utrzymać stały prąd, a sygnał zwrotny z bocznika informuje o wartości prądu w obwodzie. Zauważono, że przy zbyt wysokiej częstotliwości PWM prąd LED może nie być stabilny, a także omówiono możliwość zastosowania komparatora do regulacji prądu. Ustalono, że w lampie znajduje się 8 diod LED o spadku napięcia 2.6V, zasilanych napięciem 34V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA