Potrzebuję kupić jakiś nowy router wlan<->ethernet z wifi ze skuteczną blokadą na youtube. Niestety moje dzieci jak tylko mają dostęp to wpadają w to jak w czarną dziurę.
Chcę im dać dostęp na godzinę w tygodniu.
Potrzebuję kupić jakiś nowy router wlan<->ethernet z wifi ze skuteczną blokadą na youtube. Niestety moje dzieci jak tylko mają dostęp to wpadają w to jak w czarną dziurę.
a mają swoje komórki, tablety? Domowy internet to jedyny sposób wyjścia do sieci Internet? Żeby się nie okazało, że za chwilę będą wchłaniać pakiety internetowe i Twoja walka okaże się walką z wiatrakami.
Obecnie ich karty w telefonach są pod moją kontrolą i nie wiedzą, że mogą sobie kupić w żabce doładowanie. Głównie chodzi o czas podczas elekcji kiedy zamiast uczestniczyć lub mieć przerwę i wstać od kompa oglądają jakiś szit. Prosze o konkretne propozycje urządzeń na sieć wan i 4 porty lan i wifi. Z możliwością 100% odcięcia dostępu do youtube.
@ZielonyElektryk No to powodzenia:
youtube.com
m.youtube.com
ytimg.com
s.ytimg.com
ytimg.l.google.com
youtube.l.google.com
i.google.com
googlevideo.com
youtu.be
A jest tych adresów znacznie więcej, a to tylko jeden portal, który non stop się klonuje w innych serwisach.
A co z YT, który umieszcza filmiki w innych portalach i stamtąd prowadzisz oglądanie?
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.
nie prosiłem o listę stron do zablokowania, bo to zupełnie nie działa. Prosiłem o listę urządzeń, które potrafią to skutecznie zablokować. Na obecnym ruterze już mam wpisane te adresy i zupełnie normalnie działa yt.
Prosiłem o listę urządzeń, które potrafią to skutecznie zablokować
Nie ma takich w obrocie konsumenckim.
Potrafi to sprzęt Corpo, ale tam musisz mieć wykupione licencje, subskrypcja na blokady i firewalle.
Sprzęt kilkanaście tys zł, do tego niewiele tańsze licencje, subskrypcje.
Próbuj tu, załóż konto, opłać subskrypcję (do 300 tys zapytań w miesiącu jest gratis), może pomoże:
https://nextdns.io To opiera się o DNS, w każdym routerze w teorii powinno zadziałać.
Domeny i serwisy blokujesz po założeniu tam konta.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.
FamilyLink od Googla ustalasz:
- Wiek dla treści,
- Ogólny dostęp do programów (suma godzin w internecie + pory nocne do spania);
- Kontrola instalacji programów (wyrażenie zgody na instalację);
- Indywidualna kontrola dostępu do programu (np. Youtube dostęp Brak, Pokemony dostęp 30 minut),
- W każdej chwili możesz wyłączyć dostęp do aplikacji.
- W każdej chwili możesz zmienić hasło dostępu do urządzenia.
- lokalizacja.
"Wadą" jest, brak możliwości posiadania dwóch kont na kontrolowanych urządzeniach -> konto szkolne do zdalnego nauczania się nie doda.
w tych ruterach są pewne opcje blokady, jak i filtrowania dns i jest to podobno skuteczne. Czy to nie jest prawda?
To o co pytasz, ustawiasz na tej stronie internetowej.
Tam ustawiasz blokady, filtrujesz itd, ruch jest wycinany na serwerach DNS - Ty musisz tylko te serwery wpisać w router, to wszystko.
Wycinanie wszelkiego ruchu, odbywa się poza Twoją siecią.
@zielonyelektryk1
Co MT?
Jaki router nie ma tam znaczenia.
w tych ruterach są pewne opcje blokady, jak i filtrowania dns i jest to podobno skuteczne. Czy to nie jest prawda?
Co do family link to nie działa to na kompie typu srzynka/blaszak.
Przestań dzieciom życie psuć. Wydaje ci się, że chcesz dobrze ale teraz taka jest moda - wszyscy to robią. Odcinając ich od treści które konsumują wraz z rówieśnikami wyalienujesz ich i problemy dopiero się zaczną. Depresje, brak znajomych, odrzucenie a o tym, że cię znienawidzą to chyba nie muszę wspominać. Historię znam z najbliższego środowiska, bo miałem w rodzinie taką sytuacje. Skończyło się na psychologach także zastanów się czy warto. My graliśmy w piłkę na dworze, dzisiejsza młodzież gra na komputerze. Taka kolej rzeczy.
Nie odbieraj tego jako atak, a jako offtopowa porada.
Przestań dzieciom życie psuć. Wydaje ci się, że chcesz dobrze ale teraz taka jest moda - wszyscy to robią. Odcinając ich od treści które konsumują wraz z rówieśnikami wyalienujesz ich i problemy dopiero się zaczną. Depresje, brak znajomych, odrzucenie a o tym, że cię znienawidzą to chyba nie muszę wspominać. Historię znam z najbliższego środowiska, bo miałem w rodzinie taką sytuacje. Skończyło się na psychologach także zastanów się czy warto. My graliśmy w piłkę na dworze, dzisiejsza młodzież gra na komputerze. Taka kolej rzeczy.
Nie odbieraj tego jako atak, a jako offtopowa porada.
Należy ograniczać ale nie wolno całkowicie zabraniać bo skutki będą takie jak opisałeś (wykluczenie ze środowiska).
Jeżeli korzystają po 8-10 godzin dziennie to chyba jest coś nie tak. Obecnie nie mają żadnych kolegów. I są klasycznymi nolajfami. Nie zamierzam całkowicie blokować lecz dać dwie godziny w sobotę. A pozostałe dni zero. Również sobie. Muszą się nauczyć że treści w internecie trzeba konsumować w odpowiedni sposób i ilość. Póki co jeszcze nie są na tyle biegli by to obejść. Więc będę próbował ograniczyć dostęp i ilość.
Jeżeli korzystają po 8-10 godzin dziennie to chyba jest coś nie tak. Obecnie nie mają żadnych kolegów. I są klasycznymi nolajfami. Nie zamierzam całkowicie blokować lecz dać dwie godziny w sobotę. A pozostałe dni zero. Również sobie. Muszą się nauczyć że treści w internecie trzeba konsumować w odpowiedni sposób i ilość. Póki co jeszcze nie są na tyle biegli by to obejść. Więc będę próbował ograniczyć dostęp i ilość.
Jak uważasz. Myślę, że nie jest to dobry pomysł - ale nie mi decydować. Powodzenia.
Nie macie pojęcia o uzależnieniach. Popatrzcie za okno: czy widać gdzieś dzieci? Jeszcze 10 lat temu do 22 było słychać codziennie hałas, bo dzieciaki się bawiły na dworze. A teraz? Zero. Świat się zmienia. Ale na gorsze. O tym jak 10 godzinne nasiadówki przy kompie wpłynęły na dzieci przekonamy się za 10-20 lat. Ja już mogę się przekonać po 25 latach po sobie: to nie jest zdrowe.
To samo można by pisać o alkoholikach: nie zabieraj mu wódki, nie wylewaj bo i tak sie napije. Jak będzie chciał to sie napije. Ja obecnie muszę walczyć za wszelką cenę o swoje dzieci, by zrozumiały że świat nie zaczyna się i nie kończy na kompie, diskordzie, minecrafcie, csgo i bluns tydy sześć.
PS. Starszy syn nie cieszy się że lokdaun się skończył bo nie będzie mógł olewać lekcji i w tym czasie grać, oglądać jutuby, zajmować się innymi sprawami.
Pytania dotyczyły ruterów Mikrotik: czy potrafią skutecznie blokować ruch na youtube, czy można na tym polegać.
...
Pytania dotyczyły ruterów Mikrotik: czy potrafią skutecznie blokować ruch na youtube, czy można na tym polegać.
Na pewno na MT można zrobić tak: blokujesz cały ruch na portach 80 i 443 (http i https), do tego pozwalasz wejść tylko na wybrane strony.
Jeśli tych "wybranych stron" (np. szkolne) nie będzie setka to będzie to działało.
Dodano po 4 [minuty]:
ZielonyElektryk napisał:
PS. Starszy syn nie cieszy się że lokdaun się skończył bo nie będzie mógł olewać lekcji i w tym czasie grać, oglądać jutuby, zajmować się innymi sprawami.
Wybacz... co do opisanej zasady (dzieci przed komputerem a nie "na podwórku") masz rację ale w moim przekonaniu zakazy niewiele tu dadzą. One same nie znajdą sobie innej drogi - trzeba im tę drogę wskazać poprzez zorganizowanie im czasu zajęciami dodatkowymi, wspólnymi wyjściami, wyjazdami... wtedy nie znajdą czasu na to co chcesz im zabronić a Ty pokażesz im, że ich świat to nie tylko komputer. Dzieciom po prostu trzeba poświecić czas a nie "dawać im czas do ręki" bo wtedy kończy się to takimi spostrzeżeniami jak u Ciebie - ale to nie dzieci są temu winne. Obecnie jest to komputer ale w starszym wieku nie nauczone innego życia zaczną ten czas zajmować alkoholem, narkotykami... innymi używkami bo ktoś im nie pokazał innego życia tylko zabraniał.
Pokazuję świat swoim dzieciom:
wyprowadzamypieski.pl
Obaj chodzą na zajęcia sportowe 2x w tygodniu, mamy wolne tylko wtorek i piątek i weekendy. W pewnym wieku już jest za późno lub po prostu dzieci nie będą chciały się zajmować tym co mu zaproponuje rodzic. Niestety to co interesuje dorosłego i dorosły uważa, że jest dobre nie koniecznie będzie dobre z punktu widzenia dziecka.
Ciągle robimy coś razem, czy wychodzimy, czy gdzieś jeździmy ale czas spędzany w domu kręci się tylko wokół głupot z internetu. Nie chcę na stałe zabrać ale limitować, dać jakiś czas by trochę mogli zaspokoić swoje pragnienia. Co dalej będzie z tym nie wiem. Na pewno nie pozwolę na to by się zatopili w tym szajsie na dobre.
Jeżeli to Android jest na urządzeniach to proponowałbym jednak FamilyLink i mieć te urządzenia pod kontrolą dla całego urządzenia.
Jęzeli chodzi o treści poprzez Wifi, to routery Asus mają 2 narzędzia:
- ustalanie harmonogramu dostępu do internetu poprzez router dla konkretnych IP przydzielonych, działa tez wył/ wł dostępu przez apke na smartfonie, równiez można to skonfigurować zdalnie z poza sieci LAN
- filtracja adresów IP na wbudowanym firewallu, ale taka black lista domen obowiązuje wtedy wszystkie urządzenia, więc trochę słabe, ale u mnie się sprawdzało dla pewnych serwisów,
Router trzyma historię odwiedzanych witryn i adresów IP, które do nich uderzają, więc w zależności od odwiedzanych stron, można elastycznie modyfikować blacklistę.
Router nie kosztuje kilka tysięcy, zmieścisz się w kilkuset złotych.
Jeżeli to Android jest na urządzeniach to proponowałbym jednak FamilyLink i mieć te urządzenia pod kontrolą dla całego urządzenia.
Jęzeli chodzi o treści poprzez Wifi, to routery Asus mają 2 narzędzia:
- ustalanie harmonogramu dostępu do internetu poprzez router dla konkretnych IP przydzielonych, działa tez wył/ wł dostępu przez apke na smartfonie, równiez można to skonfigurować zdalnie z poza sieci LAN
- filtracja adresów IP na wbudowanym firewallu, ale taka black lista domen obowiązuje wtedy wszystkie urządzenia, więc trochę słabe, ale u mnie się sprawdzało dla pewnych serwisów,
Router trzyma historię odwiedzanych witryn i adresów IP, które do nich uderzają, więc w zależności od odwiedzanych stron, można elastycznie modyfikować blacklistę.
Router nie kosztuje kilka tysięcy, zmieścisz się w kilkuset złotych.
Routery TP-Link też posiada podobne funkcje i póki co można zarządzać nimi Apką z poza domu. Ale co zrobisz po połączeniu Via GSM, dlatego warto mieć jeszcze family link.
Nie ma tanich i prostych urządzeń spełniających Twoje wymagania. Żadne urządzenie SOHO sobie z takimi blokadami nie poradzi.
Są profesjonalne rozwiązania dla biznesu w formie UTM. Niestety to ogromne koszty, rzędu kilka tysięcy za urządzenie na start a potem minimum kilkaset złotych rocznie za licencję z bazami i aktualnymi filtrami treści. Do tego trzeba to jeszcze umieć skonfigurować albo wynająć rozgarniętego informatyka sieciowego.
W Android masz Family Link i działa to dobrze. W Windows i XBox jest analogiczna aplikacja Family Safety. W obu możesz ograniczać treści, używane aplikacje i czas użycia.
Możesz jeszcze spróbować poprzez Adguard'a lub Pihole'a, żeby był jako lokalny serwer DNS i tam wycinać dostęp do poszczególnych domen/IP. Adguard ma gotowe opcje do wyboru (jeśli dobrze pamiętam, bo już nie używam) do blokowania
Ale zapewne nie używasz dockerów lub VM'ek, więc możesz to postawić na Raspberry pi
Kupiłem ruoter Mikrotik. Blokuję całkowicie wyjście na zewnątrz na komputery. Hasła do WiFi nie daję w ogóle. Ustawiłem w wakacje 2 godziny od 10-12 i wieczorem 18-20. Dzieci przyjęły do wiadomości takie zasady i nie miały wyjścia się nie stosować.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik poszukuje routera WLAN z funkcją blokady dostępu do YouTube, aby ograniczyć czas spędzany przez dzieci na tej platformie. W dyskusji poruszono różne metody blokowania, w tym wykorzystanie routerów Mikrotik, które mogą skutecznie ograniczać ruch na portach 80 i 443 oraz umożliwiają konfigurację dostępu do wybranych stron. Inne propozycje obejmują usługi takie jak FamilyLink od Google, OpenDNS, Adguard oraz Pihole, które oferują różne opcje kontroli dostępu i filtracji treści. Użytkownicy podkreślają, że tanie urządzenia SOHO nie spełnią wymagań dotyczących skutecznej blokady, a profesjonalne rozwiązania są kosztowne. W końcu, autor zakupił router Mikrotik i ustalił harmonogram dostępu do internetu dla dzieci.