logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczna zamiana słów w kolumnie Excel Google Sheets za pomocą funkcji

Puchenn 15 Lut 2022 14:54 435 1
REKLAMA
  • #1 19885774
    Puchenn
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Cześć wam,
    Mam kłopot związany z formatowaniem tekstu.
    Chciałbym, żeby automatycznie zmieniło mi tekst w kolumnie, na taki jak będzie wpisany w funkcje.
    Mam dwa arkusze, które pobierają od siebie dane. Z arkusza "A" pobierane są dane z kolumn B,D,E do nowego arkusza "B" za pomocą funkcji =IMPORTAGE(....
    Do Arkusza "A" wklejam codziennie listę danych, którą dostaje od klienta i potrzebuje, żeby w momencie wklejenia ich w odpowiednie kolumny, to Excel automatycznie prze konwertował np. całą kolumnę D w taki sposób, żeby funkcja odszukała w niej np słowo "zima" i zmieniła na słowo "Lato"

Czy taki zabieg jest w ogóle możliwy za pomocą funkcji? Wiem, że jest opcja, znajdź i zmień, ale chciałbym to zautomatyzować.

Pozdrawiam mam nadzieje, że opisałem to w miarę zrozumiale
  • REKLAMA
  • #2 19886479
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Wszystko zależy czy zamiana ma być stała (zawsze ten sam tekst na inny też stały tekst) czy dynamiczna i czy tylko jedna kombinacja zamiany czy dużo więcej różnych kombinacji.
    No i dodatkowo czy tekst ma być wyszukiwany i zamieniany w ciągu tekstu w komórce czy zamieniamy całą zawartość komórki.

Najprościej =JEŻELI(B6="zima";"Lato";B6)
REKLAMA