logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Active Directory - Windows - zmiana hasła - logowanie poprzednim

panqmark 16 Lut 2022 16:22 2028 6
REKLAMA
  • #1 19887897
    panqmark
    Poziom 5  
    dzień dobry, cześć.
    proszę o pomoc. Nie wiem dlaczego po zmianie hasła (konto admin) w AD, na końcówkach dalej obowiązuje stare hasło, nawet po wylogowaniu. Czyli: zmieniam hasło do konta administrator w AD i na serwer loguje się nowym hasłem. Komputery wpięte do domeny, odrzucają nowe hasło. Dopuszczając poprzednie. W czym rzecz? :|
  • REKLAMA
  • #2 19888009
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Hasło jest cache'owane na komputerze, czy komputery na które logujesz się starym hasłem są podłączone do domeny, czy łączą się może VPNem?
    Raz piszesz o koncie admin, drugi raz konto administrator. Czy chodzi o konto domenowe administrator?
  • REKLAMA
  • #3 19888128
    panqmark
    Poziom 5  
    DrKubus napisał:
    Hasło jest cache'owane na komputerze, czy komputery na które logujesz się starym hasłem są podłączone do domeny, czy łączą się może VPNem?

Wybacz, ale czy cashe'owane- nie wiem. Słabo orientuję się w temacie. Komputery są podłączone do domeny. Nie łączą się VPN'em.

DrKubus napisał:
    Raz piszesz o koncie admin, drugi raz konto administrator. Czy chodzi o konto domenowe administrator?

Fakt, dla ścisłości chodzi o konto domenowe z prawami administratora.
  • #4 19888184
    DrKubus
    Poziom 14  
    to jeszcze kilka dodatkowych pytan:
    1. ile jest kontrolerow domeny
    2. w jaki sposob zmieniles haslo w AD
    3. do serwera i stacji roboczych logujesz sie na konto domenowe domena\nazwa_uzytkownika

Wczesniej mozesz sprobowac zalogowac sie na stacji i w wierszu polecen wpisac:
    runas /user:<DOMAIN>\<USERNAME> cmd
    gdy zapyta o hasło wpisz mu nowe hasło
  • REKLAMA
  • #5 19889411
    panqmark
    Poziom 5  
    DrKubus napisał:
    to jeszcze kilka dodatkowych pytan:
    1. ile jest kontrolerow domeny

Jeden kontroler
    DrKubus napisał:
    2. w jaki sposob zmieniles haslo w AD

W "Użytkownicy i komputery usługi AD". Wybrałem użytkownika, PP myszy, resetuj hasło.
    DrKubus napisał:
    3. do serwera i stacji roboczych logujesz sie na konto domenowe domena\nazwa_uzytkownika

Tak

DrKubus napisał:
    Wczesniej mozesz sprobowac zalogowac sie na stacji i w wierszu polecen wpisac:
    runas /user:<DOMAIN>\<USERNAME> cmd
    gdy zapyta o hasło wpisz mu nowe hasło

Dla nowego hasła: "1326: Nazwa użytkownika lub hasło są niepoprawne."
    Dla starego hasła: nowe okno running as domena\user

Taka sytuacja występuje w pracowni. Część komputerów do zalogowania wymaga nowego hasła, a część starego.
  • #6 19889426
    DrKubus
    Poziom 14  
    Zobacz czy coś w Podgladzie zdarzen widzisz
    Zacznij od echo %logonserver% - zobacz czy widzisz kontroler domeny
    Kolejnym krokiem może być DCDIAG
  • REKLAMA
  • #7 19908577
    panqmark
    Poziom 5  
    cześć,
    ustaliłem dlaczego część komputerów nie przyjmowała nowego hasła. powód? nie wpięte do domeny, a hasło lokalne i użytkownik lokalny taki sam jak w domenie. nie było widać różnicy na pierwszy rzut oka :roll:
    dziękuję DrKubus za wsparcie.
    tematu jednak nie zamykam. podobny problem występuje na innym serwerze, do którego wszyscy są wpięci. na pewno :D
    zacznę od wskazówem DrKubus. dam znać

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z logowaniem do komputerów w domenie po zmianie hasła konta administratora w Active Directory (AD). Po zmianie hasła, niektóre komputery w domenie nadal akceptowały stare hasło, co prowadziło do zamieszania. Ustalono, że część komputerów nie była poprawnie wpięta do domeny, a hasło lokalne było takie samo jak w domenie. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia kontrolera domeny oraz użycia polecenia runas do testowania nowego hasła. Problem częściowo rozwiązano, ale podobny problem występuje na innym serwerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA