logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyta Fujitsu D2991-A13 GS3 będzie współpracować z moim PC?

Kontrakton80 16 Lut 2022 18:10 645 9
REKLAMA
  • #1 19888140
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Ocena: 260
    Witam, ostatnio zakupiłem płytę ECS H67 H2 EM V1.0 z 12gb ram 2,2,4,4 z procesorem i5 2400. Płyta okazało się nie współpracuje z moją grafiką Radeon, nie ma do niej aktualizacji bios i jest niestabilna. Znalazłem płytę główną Fujitsu Fujitsu D2991-A13 GS3. Jedynym problemem są dość nietypowe złączki zasilania. Mam kilka pytań
    1. Czy ta płyta wejdzie do zwykłej obudowy atx.
    2. Ma ktoś manuala opisującego jak podłączyć wtyczki zasilania i te od przedniego panelu.
    3. Czy ta płyta obsłuży moje podzespoły.
    Znalazłem tą płytę za 45 zł na popularnym servisie aukcyjnym, niestety ceny tych płyt to masakra, a na olxie można natknąć się na oszustów.
  • REKLAMA
  • #2 19888187
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1877
    Jaką masz tą grafikę?

Niestety cały czas obracasz się wśród biurowych odpadów - płyt z zestawów produkowanych hurtowo dla firm. Płyt typu OEM, właściwych tylko dla danego producenta, z różnorakimi kwiatkami i blokadami sprzętowymi/softowymi (tak żeby działały tylko w takim a nie innym gotowym produkcie).
  • REKLAMA
  • #3 19888227
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Karta która nie działała to Radeon r7 260. Karta która pracowała z tą płytą to gtx750ti. Jaką płytę kupić tanią i dobrą, bo ceny za samą płytę zaczynają się na znanym portalu aukcyjnym od 150 zł w górę. Poniżej tej ceny od 100 zł do 150 zł to płyty oem. Niżej to uszkodzone. Na olx są taniej, ale nie chcę stamtąd kupować, bo tego ecs właśnie tam nabyłem i teraz ani komputera ani pieniędzy.

Dodano po 15 [minuty]:

Chodzi mi o to, żeby to w miarę tanio zrobić, mógłbym kupić normalną płytę za 150 zł, ale wtedy to będzie bez sensu. Ten zestaw 12 GB ram, i5 2400 i płytę zapłaciłem za niego 240 zł, więc jak kupię płytę za 150 zł to już będzie prawie 400 zł. A tak płyta Fujitsu za 45 zł to jeszcze będzie to sensowne. Komputer już nigdy nie będzie modyfikowany, tak ma pozostać. Proszę mi odpowiedzieć na powyższe pytania czy ma to prawo działać i jak to podłączyć.

Dodano po 21 [minuty]:

Dobra, zmiana planów, bo przy tej płycie byłoby za dużo przeróbek związanych z kostkami zasilającymi. Czy ta płyta wejdzie do obudowy atx?
    DELL Optiplex 790 SFF
    https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-dell-optiplex-790-sff-s1155-d28yy-9748212608
    Jest tania, ma normalne kostki zasilające. Wyczytałem że podobno wejdzie. Czy mocowanie radiatora do procka jest normalne, czy da się założyć chłodzenie boxowe intela na ta płytę?
  • #4 19888294
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 172
    Kontrakton80 napisał:
    1. Czy ta płyta wejdzie do zwykłej obudowy atx

Informacje w sieci wskazują, że to płyta w standardzie ?uATX więc wymiary i rozkład otworów montażowych powinny pasować do zwykłych obudów.

Kontrakton80 napisał:
    2. Ma ktoś manuala opisującego jak podłączyć wtyczki zasilania i te od przedniego panelu

W załączniku manual do D2990. Podejrzewam D2991 może mieć takie samo złącze przedniego panelu. Co do zasilania to musisz poszukać w sieci przejściówki z ATX 24 pin na Fujitsu 16 pin lub pokombinować samemu. Poszukaj w Google hasła "atx 24 pin to fujitsu 16 pin"

Przy czym podejrzewam, że najtaniej i jeśli wcale to gotowca dostaniesz u chińczyka. U nas zakup czegoś takiego może spowodować, że ten komputer wyjdzie z kategorii "tanich". :D

Kontrakton80 napisał:
    3. Czy ta płyta obsłuży moje podzespoły

Zerknij do broszury:

Czy płyta Fujitsu D2991-A13 GS3 będzie współpracować z moim PC? Czy płyta Fujitsu D2991-A13 GS3 będzie współpracować z moim PC?
    Załączniki:
    • d2990.pdf (763.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19888301
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    OK, dziękuje za odpowiedź. A co z tą płytą Dell 790 sff? Czy wejdzie do zwykłego komputera, czy podejdzie pod nią chłodzenie boxowe intela?
  • REKLAMA
  • #7 19889851
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Zakupiłem płyte z optiplex 790 sff. Podobno pasuje pod otowry atx ale zobaczymy. Jeżeli nie założe np. przedniego panelu I/O to wyskoczy alert w biosie. Był filmk na yt, wystarczy zworka i juz nie ma komunikatu o błedzie. To samo tyczy się błędów:
    błąd czujnika temperatury- wystarczy zamontować rezystor lub diodę led, pewnie to zwykły czujnik ntc
    błąd wentylatora obudowy wystarczy zamontować jakikolwiek wentylator pamietając o dobrym podłączeniu kabelków itd.
    Czy da się pominąć alerty przyciskiem F1 i uruchomić normalnie komputer?
    https://www.youtube.com/watch?v=UG5GL6yZBtw&list=LL&index=1

Dodano po 4 [godziny] 59 [minuty]:

Ma ktoś z Was Della, czy przyciskiem F1 da sie pominać błędy i przejsć do rozruchu systemu, powiem tyle, że za te pieniądze błędy mi nie bedą przeszkadzać, aby się normalnie uruchamiał
  • #8 19892198
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Z tego co się dowiedziałem, po jednym filmiku na yt to płyta z della sff normalnie działa, pasuje do obudowy atx, pasuje do niej też normalny cooler boxowy intela po ściagnięciu backplat-u, jedyny problem to trzeba przerobić kostkę wentylatora ale jak za tą cenę to raczej drobna niedogodność. Na początku przy starcie wyskakują alerty mozna to pominąć przyciskiem F1 i system startuje, to też nie problem jak za 30zł a dla uciążliwych ludzi można obejść te alerty. Natomiast co zniechęciło mnie do tej płyty to brak możliwośći długiej pełnowymiarowej grafiki, a to dlatego że kostka zasilania 24 pin wypada zaraz pod kartą graficzną, trzeba mieć po prostu krótką kartę graficzną, która kończy się zaraz za slotem pcie.
  • #9 19920206
    Kontrakton80
    Poziom 15  
    Witam ponownie, no płyta dell działa. Mam jeden problem, zainstalowałem windows 7 i chciałbym go aktywować. Zastanawiam się nad zakupem używanego klucza lub mam inny pomysł. Słyszałem, że dell ma zapisany w biosie klucz windows czy wskoczy on z automatu? Na stronie della wprowadziłem numer service tag i są tam informacje o fabrycznej konfiguracji tego della jednak aby zobaczyć szczegółowe informacje musiałbym się zalogować. Więc mam pytanie kupić klucz czy bawić się w jego odzyskiwanie

Dodano po 1 [minuty]:

Drugi problem to gaszenie komputera komendą zamknij system działa. Mogę nawet włączyć komputer przyciskiem. Problem jest gdy wyłącze komputer z gniazdka i po ponownym włożeniu wtyczki do gniazdka komputer sam się włącza mimo zaznaczonej w biosie opcji aby po utracie zasilania pozostał wyłączony ale na tym mi aż tak nie zależy
  • REKLAMA
  • #10 19920439
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 172
    Kontrakton80 napisał:
    Słyszałem, że dell ma zapisany w biosie klucz

Nie wydaje mi się żeby stacjonarki miały tez klucze wpisane w BIOS ale mogę się mylić. Jednak jestem prawie pewien ze nawet jeśli tam jest klucz to pewno do Windowsa 8 lub 10. Windows 7 chyba nie miał opcji zaciągania licencji z BIOS'u.

Spróbuj może program ProduKey coś wyciągnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat płyty głównej Fujitsu D2991-A13 GS3, aby sprawdzić jej kompatybilność z jego zestawem komputerowym, który składa się z płyty ECS H67 H2 EM V1.0, 12 GB RAM i procesora i5 2400. Zgłasza problemy z niestabilnością i brakiem wsparcia BIOS dla karty graficznej Radeon R7 260. Użytkownik pyta o możliwość montażu płyty w standardowej obudowie ATX, dostępność manuala do podłączenia złącz zasilania oraz kompatybilność z jego podzespołami. Odpowiedzi sugerują, że płyta D2991-A13 jest w standardzie uATX, co powinno umożliwić jej montaż w typowej obudowie. Wskazano również na potrzebę zakupu przejściówki z ATX 24 pin na Fujitsu 16 pin. Użytkownik rozważa również zakup płyty Dell Optiplex 790 SFF, ale ma wątpliwości co do jej kompatybilności z obudowami ATX oraz chłodzeniem Intel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA