logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wywoływanie RCD przy użyciu fotowoltaiki w Tiny House: Victron Energy Easy Solar i magazyn Energi

Ziomq1995 17 Lut 2022 21:54 1041 4
REKLAMA
  • #1 19890513
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Potrzebuję pomocy bo już nie wiem gdzie jest problem,
    Mianowicie :
    Jest wykonana instalacja elektryczna wraz z fotowoltaiką w domku typu Tiny Hause.
    Problem polega na tym że gdy podłączę zasilania do domku (zasilanie kablem podpiętym w domu i zabezpieczone RCD) i włączę jakiś obwód to automatycznie wyzwala RCD w domu. Ale jeżeli inwerter jest wyłączony, instalacją fotowoltaiczną nie działa to wtedy nie wyzwala i jest wszystko w porządku. Zatem problem leży gdzieś na lini fotowoltaiki - sieci.
    System fotowoltaiczny to Victron Energy Easy Solar z magazynem Energi.
    Niżej załączam schemat wykonanej instalacji. Czy może być to problem w tym że Energia wraca do sieci I RCD wyzwala? Mam opcje w tym urządzeniu zamontować przekładnik prądowy i zmienić w ustawieniach by energia nie wracała do sieci. Czy to może pomóc? Jestem już mega zdesperowany i nie wiem co robić.
    Załączniki:
    • Wywoływanie RCD przy użyciu fotowoltaiki w Tiny House: Victron Energy Easy Solar i magazyn Energi IMG_20220217_204021.jpg (2.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19890745
    alvinek123
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Wyłącznik róznicowo-prądowy masz pewnie o wartości zadziałania prądu upływu 30mA a fotowoltaika potrzebuje przynajmniej 100mA. Powinno być tak:
    zasilanie z sieci do rozłącznika i z rozłącznika na różnicówkę 30mA zasilającą dom a druga różnicówka np.300mA zasilająca PV.
  • REKLAMA
  • #3 19890839
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Czyli jesteś zdania że jest to kwestia różnicówki? Nie ma raczej możliwości żeby rozłączała z racji na prąd generowany przez FW wracający do sieci? I czy dodatkowa szpilka która jest wbita przy domku w razie działania tylko i wyłącznie FW mogłaby się przyczynić do tego problemu?

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

Taka różnicówka jest zamontowana w domu

Wywoływanie RCD przy użyciu fotowoltaiki w Tiny House: Victron Energy Easy Solar i magazyn Energi
  • REKLAMA
  • #4 19891022
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Masz najlepszy wyłącznik różnicowo-prądowy jaki można mieć przy PV :)
    Ciekawe ile osób w Polsce ma typ B zamontowany. Z ciekawości ile za niego dałeś?
    A odnośnie tematu, być może właśnie dlatego Ci go rozłącza - albo "ucieka" prąd DC albo pulsujący. Dlatego typ AC by nie rozłączył pomimo sporego upływu, a Twoje zabezpieczenie wykrywa każdy kształt prądu.
  • #5 19894394
    alvinek123
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Krótko mówiąc : nie ma możliwości, żeby PV nie wybijało tego RCD ;)
    Zrób tak jak pisałem wcześniej, osobny RCD na dom i osobny na PV.
REKLAMA