logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytania dotyczące trójfazowego regulatora napięcia.

slavko123 18 Lut 2022 19:30 270 2
REKLAMA
  • #1 19892252
    slavko123
    Poziom 1  
    Witam,

Chciałbym zadać 2 pytania dotyczące trójfazowych tyrystorowych regulatorów napięcia przemiennego.

1. Czy w tych regulatorach tyrystory można zastąpić tranzystorami?
    2. Czy impulsy prądowe podawane na bramkę tyrystorów, można podawać w dowolnych momentach?

Z tego co znalazłem, zrozumiałem, że schemat zastępczy tyrystora to dwa tranzystory więc wydaje mi się, że powinny pracować. A co do drugiego pytania to praca regulatora zależy od tego, które tyrystory są załączone więc podawanie impulsów w dowolnych momentach nie powinno być dozwolone.
  • REKLAMA
  • #2 19892481
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19892920
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    slavko123 napisał:
    1. Czy w tych regulatorach tyrystory można zastąpić tranzystorami?

Tak, wraz ze zmianą sterowania. Z regulatora tyrystorowego robi się urządzenie potocznie zwane falownikiem.
    slavko123 napisał:
    2. Czy impulsy prądowe podawane na bramkę tyrystorów, można podawać w dowolnych momentach?

Tak. Albo zostanie Th wyzwolony, albo nie.
    slavko123 napisał:
    które tyrystory są załączone więc podawanie impulsów w dowolnych momentach nie powinno być dozwolone.

Ale od tego jest młodszy menedżer sterowania tyrystorami do spraw bramek. Nad nim jest starszy menedżer, który pilnuje które kiedy bramki mają być załączone.
REKLAMA