logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką suszarkę typu slim wybrać do 2500 zł? Chcę ją dopasować pod LG F2J7HY2W.

maverick1311 21 Lut 2022 21:56 1800 13
REKLAMA
  • #1 19898170
    maverick1311
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Cześć,

szukam suszarki typu slim, która miała by wpasować nad pralkę LG F2J7HY2W. Planuje zrobić otwartą zabudowę (bez drzwiczek), która może mieć maksymalnie 50cm. Przeglądałem oferty i zauważyłem że w grę wchodzi Beko i Candy. Martwi mnie jednak wymiary produktów. Suszarki sprzedawane w euro posiadają obrazek z wymiarami produktu, który różni się od tych podanych w parametrach, a w innych sklepach nawet tego rysunku nie podają i mamy same parametry (np.: 46cm głębokości).

Może ktoś wie jak do tego podejść i czy w ogóle jest to wykonalne i ma to sens?

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 19898639
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    maverick1311 napisał:
    w grę wchodzi Beko i Candy. Martwi mnie jednak wymiary produktów

Mnie martwi producent i jego jakość/ awaryjność, ciężko będzie. Skontaktuj się z Bosch/Siemens bo tylko ten producent jest godny polecenia jeśli chodzi o suszarki.
  • REKLAMA
  • #3 19898652
    maverick1311
    Poziom 6  
    W sklepie powiedziano mi że tylko Beko i Candy produkują suszarki slim. Na internetach również nie widziałem innych producentów po zawężeniu głębokości do 50 cm
  • #4 19898681
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Fakt, dzwoniłem właśnie do BSH ...nie mają nic do 50cm.
    Moim zdaniem jeśli musisz mieć 50cm to kup najtańszą i zbieraj na następną, warto też ubezpieczyć taki sprzęt w firmie zewnętrznej typu P...U. Wtedy do 5 lat prawidłowego urzytkowania i konserwacji masz gwarancję.
    Od 0-2 gwarancja
    Od 2-5 ubezpieczenie.
  • #5 19898683
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3665
    Jeżeli już z tych 2 to o Candy nawet nie myśl. Beko jeszcze ujdzie w tłumie.
  • REKLAMA
  • #6 19898691
    maverick1311
    Poziom 6  
    Właśnie w Beko będę celował, wkurza mnie tylko podawanie wymiarów agd. Podobnie miałem z pralka gdzie w sklepie były inne wymiary niż na stronie producenta. W euro podają wymiary w parametrach ale dodają też rzut w obrazku i tu już widać różnicę 😅 ale chyba nie obędzie się bez wycieczki do sklepu z miarka
  • #7 19898740
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    Kiedyś miałem fabryczną gwarancję 5 lat od Beko, teraz mam zmywarkę i pralkę Candy na darmowej 5 letniej gwarancji, ale suszarek to nie obejmuje http://gwarancja.candy.pl/static/regulamin-5-lat.
    Korzystałem i sobie chwale, jeszcze electrolux ma rozszerzenie do 5 lat, czasem w promocji nawet 199zł. Z ubezpieczenia przyślą najtańszy z najtańszych serwisów, łatanie i te sprawy, serwis fabryczny działa zgodnie z zaleceniem producenta. Po 5 latach i tak to jest złom, w naprawach skarbonka i dlatego cały "zachód" wywala to po gwarancji.
  • #8 19899065
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6861
    maverick1311 napisał:
    w grę wchodzi Beko i Candy.

Jeśli nic po za tym, to z braku laku Beko, nie jest górnolotne, ale Candy to dopiero paszkwil konstrukcyjny.
  • #9 19901815
    maverick1311
    Poziom 6  
    Po przejrzeniu kilku suszarek (chciałbym napisać setki, ale to slim) wpadła mi w oko

BEKO MDF7444CX
    zmierzyłem bydle i powinna zmieścić się w korpusie G:50cm, Żona zaakceptowała wystające drzwiczki

Dodatkowo myślimy o dokupieniu dodatkowej gwarancji
    Jaką suszarkę typu slim wybrać do 2500 zł? Chcę ją dopasować pod LG F2J7HY2W.
    chyba tego środkowego ubezpieczenia, bo nie wiem co to znaczy "Naprawa lub wymiana w razie przypadkowego uszkodzenia sprzętu wskutek nieszczęśliwego wypadku" :D

co myślicie?
  • #10 19901880
    mrice
    Moderator AGD
    Nie nazywaj ubezpieczenia gwarancją, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Musisz wiedzieć o kilku rzeczach
    - ubezpieczenie nie jest realizowane przez serwis producenta (przyjedzie jakaś firma z którą ma umowę ubezpieczyciel i nie masz na to wpływu co to za firma będzie)
    - koszt to 20% ceny urządzenia (bardzo dużo, ale musi pokryć potencjalną naprawę)
    - Każda ew naprawa umniejsza sumę ubezpieczenia o jej koszt
    - statystycznie większość napraw to pierwszy rok użytkowania, czyli tam gdzie wychodzą wady fabryczne, lub wiek powyżej 5 lat.
    - W kwocie tego ubezpieczenia jeśli zajdzie potrzeba to mniej więcej masz dwie przeciętne, lub jedną naprawdę dużą naprawę na własną rękę.
    - Zazwyczaj firmy prowadzące naprawy w ramach tych ubezpieczeń się nie patyczkują, np przy uszkodzeniu modułu który można by naprawić na pewno wymienią go na nowy, wszak ubezpieczyciel zapłaci, ale odejmie z puli dość dużą sumę w tym momencie.

Reszta to twój wybór.
  • #11 19902053
    maverick1311
    Poziom 6  
    mrice napisał:
    Każda ew naprawa umniejsza sumę ubezpieczenia o jej koszt

a to nie wiedziałem że tak to działa, wydawało mi się że co by się nie zepsuło, to w okresie np.: 5 lat muszą naprawić
  • REKLAMA
  • #12 19902111
    mrice
    Moderator AGD
    maverick1311 napisał:
    wydawało mi się że co by się nie zepsuło, to w okresie np.: 5 lat muszą naprawić
    :lol:
    Przeczytaj dokładnie OWU.
    Niestety, wciskacze w sklepie pięknie opowiadają, a jak przyjdzie co do czego to klient wychodzi jak Zabłocki na mydle.
    Oczywiście, zdarzają się przypadki na których klient wygra i jest do przodu, ale takich dużo nie jest.
  • #13 19902186
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Jeśli całkowity koszt naprawy z ubezpieczenia nie przekracza np.500zł to ubezpieczenie pokrywa koszty naprawy, jeśli całkowity koszt naprawy to np. 700zł to właściciel sprzętu dopłaca 200zł. Nie piszę tu o przedłużeniu gwarancji na 5Lat a o ubezpieczeniu.
    W tych czasach jest wiele sprzętu wymagającego serwisu po od 2 do 5 lat.
    Chybaże to Bosch, to co innego.
  • #14 19902787
    mrice
    Moderator AGD
    Jakubserwis napisał:
    W tych czasach jest wiele sprzętu wymagającego serwisu po od 2 do 5 lat.
    Chybaże to Bosch, to co innego.

Bosch też potrafi się posypać, a podły Indesit też potrafi 6-7 lat śmigać bez zastrzeżeń.
    Wszystko zaeży od danego egzemplarza jak się trafi, ale statystyki nie oszukasz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje suszarki typu slim do 2500 zł, która zmieści się nad pralką LG F2J7HY2W w otwartej zabudowie o maksymalnej głębokości 50 cm. W dyskusji pojawiają się obawy dotyczące jakości i awaryjności suszarek Beko i Candy, które są jedynymi producentami oferującymi modele slim w tym rozmiarze. Użytkownicy sugerują, że warto rozważyć zakup najtańszej suszarki, a także ubezpieczenie sprzętu, aby zabezpieczyć się przed kosztownymi naprawami. Wskazano na model Beko MDF7444CX jako potencjalny wybór, jednak podkreślono, że wymiary podawane przez producentów mogą się różnić od rzeczywistych, co wymaga dokładnego pomiaru przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA