logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze sterownikami po zainstalowaniu systemu windows 10

Pawcio15 23 Lut 2022 12:30 1041 6
REKLAMA
  • #1 19900897
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ocena: 29
    Witam.
    Ostatnio zainstalowałem sobie windows 10 od nowa bo były problemy zawieszał się ( wirusy), noi śmiga mi elegancko teraz tylko mam problem ze sterownikami.
    Procesor Rayzen 3 2200g
    Karta graficzna: Nivida GeForce GTX 1050
    Ram: 8GB
    System: Windows 10 Home
    Płyta główna: MSI B350M PRO-VD PLUS AM4 Mainboard
    Są 4 sterowniki które mi pokazuje żółtym trójkątem że jest problem, są to sterowniki takie:
    Kontroler multimediów, Kontroler szyfrowania/odszyfrowania PCI, Urządzenie PCI
    Też mam problem ze sterownikiem ( Podstawowa karta graficzna Microsoft) ale gdy biorę online pobierz sterwonik to wyskakuje że system ustalił że oprogramowanie sterownika jest akutalne ale nie wiem czemu trójkąt świeci przy tym.
    Prosiłbym jeśli ktoś się zna o pomoc żeby do ładu z tym dojść
  • REKLAMA
  • #2 19900910
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Pobierz sterowniki ze strony prodicenta plyty + sterownik do karty graficznej ze strony nvidii i zainstaluj. Jaki tutaj masz problem? Do tego aktualizacje z WU, sa tam tez aktualizacje sterownikow (opcjonalne).
  • REKLAMA
  • #3 19900923
    Pawcio15
    Poziom 4  
    A do tych kontrolerów to jakie sterowniki na jaką stronę mam wejść ?

Dodano po 9 [minuty]:

Wystąpił problem, po zainstalowaniu sterowników komputer sam się wyłączył i włączył znów i tak się dzieje mu że wyłączy się włączy tak z 4 razy i wyskakuje że komputer nie został prawidłowo załadowany i wybierz opcję odzyskiwania

Dodano po 3 [minuty]:

Naprawienie kompa nie działa w tych opcjach ani nic, proszę o pomoc bo nie chce utracić tego co instalowałem ostatnio

Dodano po 1 [minuty]:

Komputer nie może się wogóle załadować świeci klawiatura dochodzi do momentu wpisywania hasła i gaśnie wszystko i tak w kółko jest
  • REKLAMA
  • #4 19900955
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ze strony MSI instalujesz:
    System & Chipset Drivers
    On-Board VGA Drivers
    On-Board Audio Drivers
    LAN Drivers

https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-PRO-VD-PLUS/support#down-driver&Win10%2064

Ze strony nvidii: https://www.nvidia.pl/Download/driverResults.aspx/187112/pl

Jak juz zepsules system to zainstaluj jeszcze raz i podne sterowniki.
  • #5 19900957
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ale jak instaluje sterowniki to wcześniej też tak miałem i jak chce je zainstalować to się takie coś dzieje, od czego to zależy ???

Dodano po 1 [minuty]:

To że nie ma tych sterowników to może być problemem ?

Dodano po 35 [sekundy]:

Bo instalowałem sobie sterowniki nivida gamę i komputer się wyłączył i takie akcje się dzieją

Dodano po 58 [sekundy]:

O właśnie instalowałem sobie najpierw sterownik ten co pan mi dał z tego 2 linka i komputer się wyłączył podczas instalowania
  • REKLAMA
  • #6 19900963
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Moze masz karte zepsuta, ciezko zgadywac. Karte zainstaluj na koncu.

Masz karte zintegrowana to mozesz na razie sprawdzic bez GTX'a.
  • #7 19900968
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ok robię system od nowa i dam znać

Dodano po 34 [minuty]:

Grafiki jeszcze nie instalowałem, ale nie da się zainstalować 1 sterownika tego AMD_vga_driver wyskakuje błąd 184, a w menedżerze urządzeń wyskakuje tylko problem ze sterownikiem multimediów noi podstawowa karta graficzna microsoft bo tego sterownika jeszcze nie instalowałem

Dodano po 6 [minuty]:

I też system aktywowałem, aktualizacje porobiłem, a w ustawieniach nie mam wszystkich funkcji np xbox game albo ustawienie w personalizacji, od czego to może zależeć ?

Dodano po 19 [minuty]:

Stało się to samo, podczas instalowania nivida game instalowało się i nagle było słychać dźwięk USB i monitory zgasły bo mam 2 monitory i komputer się uruchamia wyłącza tak z 4 razy i nie może się odpalić windows, komputer cały czas pracuje, tylko monitory gasną i pisze MSI tak jakby się uruchamiał i nie może wejść na pulpit bo nawet nie dochodzi bo zaraz gaśnie. Opiszę jak to wygląda. Monitory gasną klawiatura też i myszka pisze MSI czyli się ruchamia klawiatura świeci myszka też i dochodzi do momentu w którym powinienem hasło wpisywać i wszystko gaśnie i znów MSI pisze i tak w kółko aż wyskoczy odzyskiwanie
    Powiem tak w menedżerze urządzeń kartę nivida wyszukuje, ale w menedżerze zadań jej nie ma. Czemu tak jest?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Windows 10 na nowo, aby rozwiązać problemy z zawieszaniem się komputera. Po instalacji napotkał problemy ze sterownikami, w tym z kontrolerem multimediów, kontrolerem szyfrowania/odszyfrowania PCI oraz podstawową kartą graficzną Microsoft. Użytkownik otrzymał porady dotyczące pobrania sterowników ze strony producenta płyty głównej MSI oraz ze strony Nvidii. Po zainstalowaniu sterowników komputer zaczął się wyłączać i włączać, co prowadziło do problemów z uruchomieniem systemu. Użytkownik rozważa reinstalację systemu oraz sprawdzenie zintegrowanej karty graficznej, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA