logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Krups EA875 po włączeniu wyswietla napis płukanie i nic sie nie dzieje.

Wojciech963 24 Lut 2022 23:29 3093 8
REKLAMA
  • #1 19903717
    Wojciech963
    Poziom 4  
    Witam,
    Posiadam Ekspres Krups EA875 mam z nim problem brak gwarancji. Po włączeniu wyswietla napis płukanie i nic sie nie dzieje cisza caly czas wyswietla plykanie nic nie sluchzc zeby pobralo wode do plukania ma ktos pomysl od czego zaczac sprawdzać ?
    Mial ktos podobny problem ?
  • REKLAMA
  • #2 19903801
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Wojciech963 napisał:
    od czego zaczac sprawdzać ?

On podgrzewa wodę do płukania, to może zacząć od sprawdzenia grzałki.
    Ewentualnie, zbiornik na fusy dobrze wyczyścić.
  • REKLAMA
  • #3 20098288
    adamskippl70
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Wojciech963 napisał:
    Witam,
    Posiadam Ekspres Krups EA875 mam z nim problem brak gwarancji. Po włączeniu wyswietla napis płukanie i nic sie nie dzieje cisza caly czas wyswietla plykanie nic nie sluchzc zeby pobralo wode do plukania ma ktos pomysl od czego zaczac sprawdzać ?
    Mial ktos podobny problem ?

Może to być wina przepływomierza. Na jego obudowie jest chip, który liczy obroty turbiny wewnątrz. Niestety dostęp do niego jest od środka ekspresu i raczej część nierozbieralna. Czasem pomaga kilkukrotne płukanie płynem z tabletek lub wodą z octem po demontażu. Ale jeżeli wspomniany chip jest uszkodzony, to tylko wymiana. Czynność raczej prosta, tylko trzeba umiejętnie odkręcić obudowę i zdjąć bez siłowania. Może też być uszkodzony zawór i nie puszcza wody.
  • REKLAMA
  • #4 20136358
    rafalchodera
    Poziom 5  
    Ocena: 40
    Ktoś rozwiązał problem ? Mam to samo, po włączeniu pokazuje się komunikat płukania i nic się nie dzieje, pompa się ni uruchamia,cisza...
  • REKLAMA
  • #5 21367719
    Natural Mistake
    Poziom 8  
    Doszedł ktoś może do rozwiązania problemu ?
  • #6 21369203
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    A czy mierzyliscie napiecie czy idzie na pompe?
  • #7 21369451
    Natural Mistake
    Poziom 8  
    Czy idzie napięcie na nią nie mierzyłem ale zaraz to sprawdze, sama w sobie działa. Ntc u mnie też dzialają i termiczne bezpieczniki też ponadto przepływomież podmieniłem z innego i nic to nie dało. I wyglądało to tak, że zawiesił się przy odkamienianiu. Po naprawie termicznego dokonczyl proces odkamieniania ( okolo 6 min ) ale nie lał wody. Teraz przy włączeniu ekspresu załącza się automatyczna konserwacja przekęca silnikiem zaworu i wyskakuje błąd.
  • #8 21466715
    piotr.82
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, czy udało się ustalić, jaka była przyczyna? W moim ekspresie ta sama sytuacja.
    Zmierzyłem napięcie dochodzące do pompy i wskazuje 14 V, czyżby moduł sterowania został uszkodzony?
  • #9 21505732
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    Mam to samo, grzałki, czujniki temp ok, przepływomierz i pompa tez. W trybie serwisowym uruchomił młynek, pompę i zawór ceramiczny, ale po wyjściu z tego trybu dalej nic. Czy ktoś może cos podpowiedzieć ?

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Krups EA875 po włączeniu wyświetla komunikat "płukanie", jednak proces płukania nie rozpoczyna się – pompa nie działa, a woda nie jest pobierana. Wskazywane możliwe przyczyny to uszkodzona grzałka, zabrudzony zbiornik na fusy, uszkodzony przepływomierz z wbudowanym chipem liczącym obroty turbiny, wadliwy zawór lub moduł sterowania. Pomiar napięcia na pompie wykazał około 14 V, a pompa sama w sobie jest sprawna. Próby wymiany przepływomierza i sprawdzenia czujników temperatury (NTC) oraz termicznych bezpieczników nie przyniosły efektu. W trybie serwisowym młynek, pompa i zawór ceramiczny działają, lecz po wyjściu z trybu problem pozostaje. Problem pojawił się po zawieszeniu się ekspresu podczas odkamieniania, a po naprawie termicznego bezpiecznika proces odkamieniania nie był kontynuowany prawidłowo. Konieczne jest dalsze sprawdzenie modułu sterowania oraz mechanizmu zaworu i pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA