logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft Surface X pro - Problem z bootowaniem pedriva z Windows 10

serwiskontrast 25 Lut 2022 13:03 624 9
REKLAMA
  • #1 19904208
    serwiskontrast
    Poziom 4  
    Witam serdecznie.

Mam problem z Microsoft Surface X pro. Mianowicie przy próbie bootowania wyskakuje Boot Error.

"Couldn't find a bootable operating system".

Chciałem przeinstalować system i zrobiłem cleana całej partycji, niestety teraz nie chce boot'owac z żadnego pendriva systemowego (w FAT32).
    Próbowałem W10 i W11. Nawet starą wersję W10, która zajemuje mniej niż 4GB.

Macie może jakieś pomysły?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19904222
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    Czym przygotowujesz pendrive z instalacja ?
    serwiskontrast napisał:
    nie chce boot'owac z żadnego pendriva systemowego (w FAT32).

A powinno być NTFS, a dokładniej GPT czyli pod UEFI
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19904226
    serwiskontrast
    Poziom 4  
    Utwórz dysk odzyskiwania i próbowałem też Rufusem. Wszędzie pisali, że koniecznie miał być FAT32.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19904398
    serwiskontrast
    Poziom 4  
    Niestety przez Media Tool Creation nie działa (tworzy sam w FAT32), natomiast Rufusem jak zmieniłem na NTFS to tak jakby udało się bootwac, ale wyskakuje błąd could not locate efi\boot\bootaa64.efi
  • #7 19904433
    serwiskontrast
    Poziom 4  
    Próbowałem już. Niestety wyskakuje, że nie ma urządzenia z którego może zbootować. Dodatkowo najnowszej wersji w10 z recovery nie da się pobrać więc pobierałem dwie starsze.
  • #9 19904474
    serwiskontrast
    Poziom 4  
    Żadna z podanych tam czynności nie pomaga. Trzymanie "przyciszenia" w tym modelu nie powoduje bootowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z bootowaniem Microsoft Surface X Pro, otrzymując komunikat "Couldn't find a bootable operating system" po próbie instalacji systemu z pendriva. Po wykonaniu czyszczenia partycji, urządzenie nie bootuje z żadnego pendriva systemowego, mimo prób z Windows 10 i 11. Użytkownicy sugerują, aby przygotować pendrive w formacie NTFS z GPT dla UEFI, a także korzystać z narzędzi takich jak Rufus lub Media Creation Tool. Problemy z bootowaniem mogą być związane z błędami w lokalizacji pliku EFI. Użytkownik próbował różnych wersji systemu, ale napotkał trudności w uzyskaniu obrazu odzyskiwania oraz w bootowaniu z pendriva.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA