logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana technologii logowania w Google - jak korzystać z poczty po 30 maja?

zlotowinfo 04 Mar 2022 14:07 759 3
REKLAMA
  • #1 19914675
    zlotowinfo
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Cóż tu począć z tym google by normalnie korzystać z poczty jak do tej pory?
    Może jakieś konta pocztowe z pobieraniem z zewnętrznych źródeł.
    Chyba że są jeszcze inne możliwości.

"30 maja możesz utracić dostęp do aplikacji, które używają mniej bezpiecznej technologii logowania

Aby chronić Twoje konto, Google nie będzie już zezwalać na korzystanie z urządzeń ani aplikacji innych firm, które proszą użytkowników o logowanie się na konto Google przy użyciu samej nazwy użytkownika i hasła. Zamiast tego będziesz musiał logować się za pomocą funkcji Zaloguj się przez Google lub innej bezpieczniejszej technologii, np. OAuth 2.0. Więcej informacji"
  • REKLAMA
  • #2 19919351
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    @zlotowinfo
    Tam o mailu nie ma słowa, na moje chodzi tylko o konto Google.

Kuriozum Google, ja samo konto Google już pól roku mam zabezpieczone kluczem sprzętowym YubiKey, ale dostęp do poczty Gmail nadal jest tylko na login i hasło :D - nie da się na pocztę Gmail ustawić logowania dwuetapowego i ustawić klucz YubiKey (mnie się nie udało tego zrobić).
  • REKLAMA
  • #3 19919671
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    KOCUREK1970 napisał:
    dostęp do poczty Gmail nadal jest tylko na login i hasło - nie da się na pocztę Gmail ustawić logowania dwuetapowego

Ja nie mam na Google klucza sprzętowego, ale logowanie do wszystkich usług (w tym Gmail) mam dwuetapowe z potwierdzeniem na telefon. Chyba że piszesz o IMAP, ale tam to nie za bardzo jest jak zrobić MFA, bo by Ci powiadomienie przychodziło za każdym razem gdy program pocztowy loguje się na serwerze.

Dodano po 3 [minuty]:

zlotowinfo napisał:
    Cóż tu począć z tym google by normalnie korzystać z poczty jak do tej pory?

Kolega kiedyś o dwa złote szukał oszczędności na zużyciu energii przez router a nie boi się, że po dostaniu się na konto pocztowe ktoś mu wyczyści konto bankowe z trochę więcej niż dwa złote? Jaka spora niekonsekwencja w działaniu i myśleniu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19934671
    zlotowinfo
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Żeby program pocztowy pobierał korzystał z pop3 i smtp
    wymagane jest włączenie "Dostęp mniej bezpiecznych aplikacji" https://myaccount.google.com/lesssecureapps

"Zezwalaj na mniej bezpieczne aplikacje: WŁĄCZONE
    30 maja 2022 r. to ustawienie przestanie być dostępne. Więcej informacji"
REKLAMA