logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana adresu e-mail: Przeniesienie kont do nowej skrzynki (Onet/Gmail) i unikanie spamu

darthmiles24 26 Lis 2022 13:23 1626 7
REKLAMA
  • #1 20304163
    darthmiles24
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    używam od lat darmowej skrzynki e-mail w serwisie Onet. Używałem go dotychczas do zakładania większości kont na stronach, forach, w grach i aplikacjach. Mój adres e-mail był również użyty przeze mnie do założenia konta w pewnym sklepie internetowym, który miał dość poważny wyciek danych i mój adres wpadł w ręce niewłaściwych osób. Natychmiast zmieniłem hasło do skrzynki mailowej i do samego sklepu, ale po tym jak mój adres wyciekł otrzymuję codziennie spamowe maile udające korespondencję ze sklepów itp. Nie pomaga dodawanie tego do spamu, więc myślę o zmianie konta (usunięcie obecnej skrzynki i założenie zupełnie nowego adresu w Onet lub np. Gmail).

Mam jednak wiele ważnych dla mnie kont, których nie chce stracić po przejściu na nowy adres. Czy mogę bezproblemowo założyć nowy e-mail i przenieść obecne konta na ten adres i zapomnieć o starym? Czy lepiej tego nie robić, bo stracę dostęp do niektórych kont?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20304229
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2033
    darthmiles24 napisał:
    Natychmiast zmieniłem hasło do skrzynki mailowej i do samego sklepu,
    Oczywiście są to dwa różne, długie hasła :-) Zacznij używać managera haseł, o ile tego nie robisz :-)

darthmiles24 napisał:
    lub np. Gmail).
    Mają solidne filtry antyspamowe.

darthmiles24 napisał:
    Czy mogę bezproblemowo założyć nowy e-mail i przenieść obecne konta na ten adres i zapomnieć o starym?
    To tak automatycznie nie działa. Należy zmienić adres e-mail w każdym powiązanym serwisie.

darthmiles24 napisał:
    Czy lepiej tego nie robić, bo stracę dostęp do niektórych kont?

Warto mieć minimum dwa konta: jedno do spamu, sklepów, itp. Drugie do korespondencji. Można tą ideę rozwinąc o więcej adresów e-mail :-)

Zostaw stare konto na onet. Załóż nowe konto na np.: gmail, a może dwa i przepisuj serwisy (strony) na nowe konto. Dla obu użyj weryfikacji dwuetapowej (koniecznie!!!):
    https://pomoc.poczta.onet.pl/baza-wiedzy/czym-jest-weryfikacja-dwuetapowa/
    https://support.google.com/accounts/answer/185839?hl=pl&co=GENIE.Platform%3DAndroid
    Jak możesz to zainwestuj w sprzętowy klucz 2FA. Jak nie to telefon też znacząco(!) poprawi bezpieczeństwo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20304334
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    @darthmiles24: miales na mysli morele.net? Ileż ja mialem problemów przez tych amatorów :(

Tyle, że ja do kazdego sklepu mam inny adres e-mail i inny numer telefonu. No prawie zawsze. W ostatnim roku mam jeden @ i jeden numer.

W zeszlym roku zadzwonil do mnie gosc, ze za szybą znalazl kartkę z numerem na ktory dzwoni, ze piszący uszkodzil mu auto i zeby wlasciciel skontaktowal sie na ten numer.
    Probowalem gosciowi wytlumaczyc, ze nie bylem w tym czasie w okolicy itp. itd. Jako, ze nic do niego nie docieralo powiedzialem zeby przestal mnie denerwowac i zglosil ten fakt na Policję.

Ten numer na ktory dzwonil mogl jedynie wyciec z etykiety adresowej (99% zakupow robie na Allegro, 1% Aliexpress) wiec...zakladam, ze albo etykieta calodobowej maszynki albo z dostawy do sklepu majacego neobatrachie.
    Bo żadni spamerzy nie dzwonią na ten numer i nie wysyłają smsów.
  • REKLAMA
  • #4 20304367
    darthmiles24
    Poziom 3  
    A takie pytanie: czy przy nazywaniu adresu e-mail rozsądnym jest, żeby w skład nazwy wchodziło imie i/lub nazwisko np. jan.kowalski1234(_at_)gmail.com? Czy lepiej mieć abstrakcyjny nick i jakieś cyferki? Bo z jednej strony taki adres udostępnia się tu i ówdzie a z drugiej chodzi też o powagę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20304376
    freebsd
    Poziom 42  
    darthmiles24 napisał:
    A takie pytanie: czy przy nazywaniu adresu e-mail rozsądnym jest, żeby w skład nazwy wchodziło imie i/lub nazwisko np. jan.kowalski1234(malpa)gmail.com? Czy lepiej mieć abstrakcyjny nick i jakieś cyferki?
    Jak wysyłasz CV to warto mieć spersonalizowany e-mail, ale do zakupów w sieci to już coś losowego w nazwie i inny adres poczty :-)
    Sam adres e-mail nie ma wielkiej wartości. Ważne jest , by mieć unikalne hasła do każdej usługi. Do tego, jak używasz 2FA to nawet jak ktoś zna Twoje hasło to nic nie zrobi.
  • #6 20304380
    darthmiles24
    Poziom 3  
    freebsd napisał:
    darthmiles24 napisał:
    A takie pytanie: czy przy nazywaniu adresu e-mail rozsądnym jest, żeby w skład nazwy wchodziło imie i/lub nazwisko np. jan.kowalski1234(malpa)gmail.com? Czy lepiej mieć abstrakcyjny nick i jakieś cyferki?
    Jak wysyłasz CV to warto mieć spersonalizowany e-mail, ale do zakupów w sieci to już coś losowego w nazwie i inny adres poczty :-)
    Sam adres e-mail nie ma wielkiej wartości. Ważne jest , by mieć unikalne hasła do każdej usługi. Do tego, jak używasz 2FA to nawet jak ktoś zna Twoje hasło to nic nie zrobi.

Wiesz, ja się aż tak nie obawiam o jakieś bezprawne włamanie na konto, po prostu ilość spamu na skrzynce robi się uciążliwa. W dodatku jedna osoba w realnym świecie gorąco zachęcała mnie już do przejścia na korzystanie z menedżera haseł np. BitWarden, o kluczu sprzętowym słyszałem ale na razie na pewno nie wydam na to pieniędzy.
  • Pomocny post
    #7 20304448
    freebsd
    Poziom 42  
    darthmiles24 napisał:
    Wiesz, ja się aż tak nie obawiam o jakieś bezprawne włamanie na konto, po prostu ilość spamu na skrzynce robi się uciążliwa.

Jak pisałem powyżej, gmail filtruje najlepiej - a używam też innych darmowych serwerów.

darthmiles24 napisał:
    . W dodatku jedna osoba w realnym świecie gorąco zachęcała mnie już do przejścia na korzystanie z menedżera haseł np. BitWarden,
    Używam tego wbudowanego w Chrome i nic więcej nie potrzebuję. Do tego wszystkie przeglądarki i telefony zalogowane do danego konta przekazują (synchronizują) sobie hasła. Testowałem wszystkie znaczące, ale oprócz współdzielenia hasła niewiele znaczących rzeczy wnoszą. Tu nie ma wielkiej magi, chodzi o to, by każdy serwis używał innego hasła, a manager to pamiętał.

darthmiles24 napisał:
    o kluczu sprzętowym słyszałem ale na razie na pewno nie wydam na to pieniędzy.
    "Na pewno to Kopernik nie żyje" :-D Nie namawiam, ja mam. Włącz chociaż wszędzie gzie można 2FA za pomocą telefonu (aplikacja, SMS) lub konta e-mail. Konto Google, Onet, o2, Microsoft, Steam - gdzie tylko jest taka możliwość.
    Znam dwie osoby, którym przejęto konta - tylko w tym roku kalendarzowym i piszę tylko o osobach znanych w Internetach... Teraz już używają kluczy sprzętowych :-)
    https://youtu.be/UEahk428RiM - przeczytaj też opis do filmu i linki tam zawarte.
  • #8 20306095
    darthmiles24
    Poziom 3  
    Okazało się, że jest możliwość przeniesienia obecnych kont na nowy adres e-mail. Ponadto zdecydowałem się zacząć używać profesjonalnego menedżera haseł i powoli rezygnować z użycia starego adresu e-mail. Temat uważam, za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zmianę adresu e-mail z Onet na nowy, aby uniknąć spamowych wiadomości po wycieku danych. Wskazano, że przeniesienie kont do nowego adresu jest możliwe, ale wymaga zmiany adresu w każdym powiązanym serwisie. Zaleca się posiadanie co najmniej dwóch kont e-mail: jednego do spamu i zakupów, a drugiego do ważnej korespondencji. Użytkownicy podkreślają znaczenie używania menedżera haseł oraz weryfikacji dwuetapowej (2FA) dla zwiększenia bezpieczeństwa. Wskazano również, że Gmail ma solidne filtry antyspamowe. Użytkownik zdecydował się na korzystanie z menedżera haseł i stopniowe rezygnowanie ze starego adresu e-mail.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA