Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV29C5K chassis Fe1 pali 2SD2539

06 Lis 2005 18:12 2468 8
  • Poziom 15  
    Nowy tranzystor pracuje około 5 minut , ale się znacznie grzeje.Obraz w tym czasie idealny.Napięcia zgodne ze schematem.Nie podstawiłem trafopowielacza i T531.cała reszta praktycznie sprawdzona.
  • Poziom 27  
    Witam. Sprawdź układ sterowania drive, obejrzyj przebieg.
  • Poziom 15  
    Przebiegi odbiegają od podanych na schemacie (na bazie 2SD2539).
  • Poziom 18  
    Witam.
    Nieśmiało się spytam: Może kondensator w układzie C tego tranzystora powoduje fałszywe impulsy i tranzystor się przegrzewa. A może trafo sterujące - o ile tam jest - ma zimne luty i powoduje coś takiego? Przelutowanie układu H może pomóc.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Kondensatory były podstawione,luty poprawione.Transformatorek T531 bym podstawił ,tylko gdzie go dostać ?
  • Poziom 22  
    Witam
    Odłącz HOT-a i wtedy sprawdź przebieg, podstaw tranzystor sterujący.
  • Poziom 15  
    Podstawiłem zamiast 2SD2539 tranzystor BUH515D.Na nim chodzi ,nie pali się ale znacznie się nagrzewa.Czy ktoś wie gdzie można dostać transformatorek T531 lub jaki jest jego symbol.W trybie serwisowym nie sygnalizuje żadnych nowych błędów.
  • Poziom 22  
    Witam
    Zmierz oporności i spróbuj podstawić na próbę jakiś inny o podobnych parametrach.
  • Poziom 15  
    Zakończe temat.Transformatorka T531 nie wymieniłem.Zostawiłem BUH515D ,ale zwiększyłem radiator.Telewizor pracuje do dnia dzisiejszego (7 miesięcy).Temperatura radiatora po przerobieniu przy zamkniętej obudowie około 65 stopni.