logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV25R2K: uszkadza się tranzystor odchylania H

slawek p 13 Cze 2006 20:53 1538 9
REKLAMA
  • #1 2726474
    slawek p
    Poziom 12  
    Uszkadza się po kilkunastu minutach tranzystor odchylania H. Przed uszkodzeniem tranzystora obraz zwęża się po bokach i zrywa synchronizacje. Napięcia zasilania w normie, zimne luty wyeliminowane.
  • REKLAMA
  • #2 2726526
    jozlab
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Sprawdź zimne luty na trafku sterującym i wymień elko przy tym trafku oraz kondensator w obrębie kolektora tranzystora linii!!!
  • REKLAMA
  • #3 2726611
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Zobacz czy podczas pracy ten tranzystor nie jest zbyt gorący. Może ma złe sterowanie i nie wytrzymuje temperatury.

Pozdrowionka
    Tomko
  • #4 2726735
    slawek p
    Poziom 12  
    Masz racje Tomko po kilkunastu minutach radiator jest bardzo gorący.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2726764
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    objawy jakby go przegrzewało!!! czyli albo sterowanie albo tranzystory "ładnie malowane", podstaw pamięć, w straszych modelach(na procku wizyjnym motoroli) nagminne zachowanie, ale już miałem pare dowcipów na tym chassis z pamiątką, powodzenia, pozdrawiam
  • #7 2726767
    slawek p
    Poziom 12  
    Był S2055, ja założyłem 2SC4927
  • #8 2726804
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Myślę, że to kwestia tylko odpowiedniego tranzystora. Na twoim miejscu postarałbym się o oryginał S2055(AF/N) jest powszechnie dostępny za parę złotych. Oczywiście nie malowanka. A może jakiś z wylutu ze starych dobrych czasów kiedy to jeszcze produkowali dobre tranzystory.

Pozdrowionka
    Tomko
  • #10 2729334
    slawek p
    Poziom 12  
    Zastosowałem się do Waszych porad, ale usterka nie jest wyeliminowana.
    Odstawie ten problem na kilka dni może dostane olśnienia.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV25R2K po kilkunastu minutach pracy uszkadza się tranzystor odchylania poziomego (H). Przed awarią obraz zwęża się po bokach i następuje zrywanie synchronizacji, mimo prawidłowych napięć zasilania i braku zimnych lutów. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów na transformatorze sterującym, wymianę elektrolitycznego kondensatora przy tym transformatorze oraz kondensatora w obwodzie kolektora tranzystora linii. Zauważono, że radiator tranzystora staje się bardzo gorący, co wskazuje na przegrzewanie się elementu, prawdopodobnie z powodu niewłaściwego sterowania lub zastosowania nieoryginalnego tranzystora. Zalecano użycie oryginalnego tranzystora S2055(AF/N) lub ewentualnie BU4508AF jako zamiennika. Próby wymiany na tranzystor 2SC4927 nie rozwiązały problemu, a usterka nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA