logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerwanie i zarobienie kabla zasilającego RJ45. Podłączenie internetu w 3 pokojach.

Lucky17 06 Mar 2022 15:48 831 9
  • #1 19918069
    Lucky17
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Cześć,

Mam problem z siecią w mieszkaniu w układzie 3:1. Internet doprowadzony jest do salonu do routera, a główny komputer jest po drugiej stronie mieszkania w jednym z tych trzech pokoi. Obecnie przesyłam sygnał za pomocą PLC, ale to daje przepustowość rzędu 40Mbps z 400 możliwych. 

Chciałbym skierować przyłącze w stronę tych 3 pokoi, tam zrobić router. 

Czy przerwanie kabla zasilającego na wejściu do mieszkania, zarobienie wtyczki rj45 i zastosowanie łącznika do kabla, który wyprowadzę z strony trzech pokoi zadziała? Pytam bo ten kabel źródłowy idzie aż 4 piętra w dół i nie wiem czy można przerwać tak długi kabel złączka? Co mówi praktyka?
  • #2 19918087
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19918109
    Lucky17
    Poziom 12  
    Kabel źródłowy jest kablem rj45 kat. 5e. Idzie z 6 piętra z pewnie jakiegoś urządzenia na 10 piętro (u mnie) do salonu. Przerwać go chce przed wejściem do mieszkania, zarobić wtyczkę rj45 i połączyć złączka z drugim kablem rj45, który będzie już w mieszkaniu od strony trzech pokoi. (Nowo pociągnięty kabel)
  • #4 19918208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19918219
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    Lucky17 napisał:
    Kabel źródłowy jest kablem rj45 kat. 5e. Idzie z 6 piętra z pewnie jakiegoś urządzenia na 10 piętro (u mnie) do salonu. Przerwać go chce przed wejściem do mieszkania, zarobić wtyczkę rj45 i połączyć złączka z drugim kablem rj45, który będzie już w mieszkaniu od strony trzech pokoi. (Nowo pociągnięty kabel)

Możesz to zrobić stosując "łączówkę" 2xRJ45 żeński "tzw. beczka".

Dodano po 3 [minuty]:

Przerwanie i zarobienie kabla zasilającego RJ45. Podłączenie internetu w 3 pokojach.
    Coś takiego lub podobne.
  • #6 19918330
    Lucky17
    Poziom 12  
    Na wejściu jest mój router
  • #8 19918363
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19918551
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5414
    Lucky17 napisał:
    przerwanie kabla zasilającego na wejściu do mieszkania, zarobienie wtyczki rj45 i zastosowanie łącznika do kabla, który wyprowadzę z strony trzech pokoi zadziała?

A router do podziału gdzie chcesz dać?
    Router też w takim układzie musi być na wejściu przewodu do mieszkania.

Jeśli router zostawisz tam gdzie obecnie jest, a zrobisz jak zamierzasz, net będzie miało tylko to urządzenie, które pierwsze wbije do internetu!
  • #10 19920208
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Kto Ci nagadał, żeby przewód sieciowy od przyłącza przecinać a potem go łączyć? Ta łączówki jak w poście #6 to śmieci jakich mało. Może na 100Mbps link się zestawi (na gigabit to musiałbyś mieć cholerne szczęście na takiej odległości) ale jak operatorowi zacznie sprzęt sypać błędami CRC to Cię po prostu odłączy od sieci.
    Przewód przecięty nie do naprawy bez skutków ubocznych. Przetniesz przewód, będą problemy w działaniu i wszyscy Cię oleją, bo nikt potem przewodu nowego nie będzie wymieniał przez cztery piętra.
    Tnij śmiało i ... sam siebie skutecznie na zawsze odłącz od internetu. Będziesz się do końca używania mieszkania bujał z LTE i tym podobnymi wynalazkami.

Chcesz żeby działało, to poprowadź od routera do drugiego pokoju przewód UTP. Ewentualnie możesz wyciągnąć przewód z gniazdka na klatkę, wprowadzić go bez cięcia do przedsionka, tam postawić router. Z przedsionka z powrotem jeden przewód do starego gniazdka a drugi do pokoju. W pokojach dwa lokalne access pointy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przesyłem internetu w mieszkaniu, gdzie sygnał jest dostarczany do salonu, a komputer znajduje się w jednym z trzech pokoi. Obecnie korzysta z PLC, co ogranicza prędkość do 40 Mbps. Planuje przerwać kabel RJ45 przed wejściem do mieszkania, zarobić wtyczkę RJ45 i połączyć go z nowym kablem w pokojach. W odpowiedziach zasugerowano użycie łącznika LSA do połączenia kabli oraz zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia umowy z operatorem, aby uniknąć problemów z siecią. Podkreślono, że cięcie kabla może prowadzić do problemów z jakością sygnału, a lepszym rozwiązaniem byłoby poprowadzenie nowego kabla UTP od routera do pokoi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA