logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Pavilion Gaming 15 – artefakty graficzne w kilku programach, jak usunąć?

Haskeuszq 11 Mar 2022 20:57 282 7
REKLAMA
  • #1 19926250
    Haskeuszq
    Poziom 2  
    HP Pavilion Gaming 15 – artefakty graficzne w kilku programach, jak usunąć?

Dlaczego tak się dzieje, jest tak w paru programach i nie wiem jak się tego pozbyć.
  • REKLAMA
  • #2 19926305
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Problem leży po stronie karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #3 19926310
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2243
    Artefakty, od kiedy tak jest? Dzieje się tak przy normalnym użytkowaniu, czy podczas grania? Sprawdź temperaturę GPU i CPU w "stresie".
  • #4 19926405
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    No niekoniecznie, Panowie - to na artefakty GPU nie wygląda akurat.
    To jest jakaś przeglądarka, nie wiem jaka - poszukaj w jej ustawieniach opcji "akceleracja sprzętowa" lub "akceleracja GPU", następnie wyłącz.
    Powinno pomóc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19927637
    Haskeuszq
    Poziom 2  
    Ale dzieje się też tak przy korzystaniu z Plarium Play i w overwolfie.
    HP Pavilion Gaming 15 – artefakty graficzne w kilku programach, jak usunąć? HP Pavilion Gaming 15 – artefakty graficzne w kilku programach, jak usunąć?
  • #6 19927853
    piotrkol7
    Poziom 39  
    A czy po wyłączeniu tej akceleracji sprzętowej w przeglądarce zniknęło?
    Te programy prawdopodobnie również ją obsługują.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19927966
    dawidtrojanowski57
    Poziom 2  
    Już jest wszystko okej, po wyłączeniu akceleracji komputer musiał jeszcze chwile pomyśleć zanim problem całkowicie zniknął, ale po odczekaniu paru minut wszystko chodzi jak trzeba. Dziękuję bardzo za pomoc. :)

Moderowany przez Mirek Z.:

Drugie konto autora tematu (Haskeuszq), blokuję.

• REKLAMA
  • #8 19928017
    piotrkol7
    Poziom 39  
    No to się cieszę, że pomogłem.
    Artefakty GPU wyglądają zupełnie inaczej, zdaje mi się też, że laptop to dość nowy sprzęt, nie powinny się takie rzeczy dziać.
    To nie pierwszy przypadek na forum, że problem artefaktów został rozwiązany poprzez wyłączenie akceleracji sprzętowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dziwnymi artefaktami na ekranie laptopa HP Pavilion Gaming 15, które występują w kilku programach. Po analizie, zasugerowano, że problem może być związany z akceleracją sprzętową w przeglądarkach oraz innych aplikacjach, takich jak Plarium Play i Overwolf. Po wyłączeniu akceleracji sprzętowej w przeglądarkach, problem zniknął, co potwierdziło, że artefakty nie były spowodowane uszkodzeniem karty graficznej, lecz ustawieniami oprogramowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA