logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalana Coca Colą klawiatura Red Dragon K530 - uszkodzone przełączniki i bluetooth

8392717 13 Mar 2022 20:26 807 3
REKLAMA
  • #1 19929531
    8392717
    Poziom 2  
    Witam, dziś zalałem Coca Colą klawiaturę Red Dragon K530 (Brązowe przełączniki) wszystkie klawisze, po natychmiastowym oczyszczeniu klawiatury bez wyciągania przełączników, każdy klawisz jest ledwie klikalny. Dodatkowa opcja bluetooth też jest uszkodzona, ponieważ po włączeniu podświetlenie włącza się i wyłącza a po chwili wyłącza dopóki nie wyłączę bluetooth. Da się coś zrobić, aby uratować klawiaturę, bo nie chciałbym wydawać kolejnego 250 złoty na nową sztukę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19929964
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Da się.
    Musisz rozkręcić klawiaturę, ocenić czy elektronika jest do uratowania, w szczególności wyczyścić efekty zalania i wymienić ewentualnie uszkodzone części.

Potem wymiana uszkodzonych przełączników (chyba że je będziesz rozbierał i czyścił) i czyszczenie całej reszty - i będzie jak nowa.
  • REKLAMA
  • #3 19930159
    8392717
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za odpowiedź dziś zrobię to co trzeba, Raczej żadna część(Oprócz bluetooth bo tego nie wiem) nie jest uszkodzona a przełączniki mam zamiar też wyczyścić ponieważ one też zostały zalane.

Dodano po 10 [godziny] 23 [minuty]:

Klawiatura po czyszczeniu spirytusem(Wydaję mi się że nie dokładnym nie działa przewodowo,lecz tylko bez przewodowo(bluetooth), jest to spowodowane nie dokładnym czyszczeniem czy poprostu klawiatura straciła opcje przewodowego korzystania z niej?
  • Pomocny post
    #4 19931249
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Skoro wydaje się Koledze, że czyszczenie nie było dokładne to warto od dokładnego zacząć - plus od obejrzenia pod silnym powiększeniem całej powierzchni elektroniki wewnątrz - z obu stron.
REKLAMA