logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radio Fisher model PH-W801RLO - szukam demodulatora stereo BA1335

franmayer 14 Mar 2022 23:32 789 12
REKLAMA
  • #1 19931647
    franmayer
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Wie ktoś gdzie można dostać demodulator stereo BA1335, lub czym go zastąpić?
  • REKLAMA
  • #2 19944747
    franmayer
    Poziom 21  
    Wklejam fragment schematu z dekoderem BA1335. Ma ktoś wiedzę jak pominąć ten układ, żeby radio grało chociaż w trybie mono. Obecnie gra, tylko bardzo cicho. Tor AM w radiu gra dobrze. Radio Fisher model PH-W801RLO - szukam demodulatora stereo BA1335 Radio Fisher model PH-W801RLO - szukam demodulatora stereo BA1335
  • #3 19944806
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1321
    Tu chyba najbliżej?
    https://www.tsnova.cz/ba1335
    Przynajmniej z Bielska.

Dodano po 9 [minuty]:

franmayer napisał:
    Ma ktoś wiedzę jak pominąć ten układ,

Pokaż caly schemat
  • #4 19945198
    franmayer
    Poziom 21  
    jozgo napisał:
    https://www.tsnova.cz/ba1335

Tam jest dostępny, ale opcja wysyłki tylko do Czech i Słowacji. Znalazłem na jakiś stronach w Czechach i Węgrzech, ale koszt przesyłki to około 80 zł. Trochę nieopłacalne jak na tak stare radio.
    Zamieszczam schemat całej płytki tunera.

Radio Fisher model PH-W801RLO - szukam demodulatora stereo BA1335
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19945352
    jozgo
    Poziom 42  
    Ale sygnał m.cz. z AM przechodzi przez ten układ IC3.
    Trzeba sprawdzić czy w punkcie TP4 jest sygnał m.cz z FM?
    IC1 co to jest za układ? Bo nieczytelne.
  • #6 19945396
    franmayer
    Poziom 21  
    IC1 to BA4412. Wymieniłem na nowy, bez zmian. Na IC3 są lekko obniżone napięcia. Jeżeli stacja jest nie dostrojona, szumy są głośne, kiedy stacje się dostroi, ścisza się. Brak też reakcji przy przełączaniu mono/stereo. Gra w mono.
  • REKLAMA
  • #7 19945419
    jozgo
    Poziom 42  
    A sprawdzołeś czy VCO działa? I czy na TP5 jest 19 kHz?
  • #8 19945518
    franmayer
    Poziom 21  
    Nie mierzyłem czy jest 19 kHz bo nie mam takiego miernika. Ale właśnie, mam taki w pracy, będę dopiero piątek więc sprawdzę.
    Nie wiem jak mam sprawdzić VCO i nie słyszałem o tym w odbiornikach radiowych, chyba, że chodzi o heterodynę. Ale stacja odbiera czysto, tylko, że dostrojona gra cicho.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19945944
    jozgo
    Poziom 42  
    Mówię o VCO które jest w IC3.
    Generuje 76 kHz później podzielone na 38 kHz i kolejno na 19 kHz.
  • #10 19952606
    franmayer
    Poziom 21  
    jozgo napisał:
    A sprawdzołeś czy VCO działa? I czy na TP5 jest 19 kHz?

Nie ma nic na TP5.
    Założyłem mostek na IC3 między wyprowadzeniem 3 a 4 i 5. Gra znacznie głośniej, ale i tak jest tylko max połowa mocy. Oczywiście w mono. Na razie wystarczy może kiedyś dostanę poszukiwany układ.
  • Pomocny post
    #11 19956201
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2541
    franmayer napisał:
    Jeżeli stacja jest nie dostrojona, szumy są głośne, kiedy stacje się dostroi, ścisza się. Brak też reakcji przy przełączaniu nono/stereo. Gra w mono.

Sprawdzałeś czy nie jest konieczna korekcja filtra demodulatora? To typowy objaw odstrajania obwodu spowodowanego starzeniem się kondensatora umieszczonego wewnątrz filtru.
    Tak jak wyżej wspomniano, sygnał FM i AM przechodzi przez stereodekoder, więc to nie jest jego wina. Trzeba było sprawdzić jaki jest poziom sygnału z wyjścia układu pośredniej częstotliwości i detektora/demodulatora.
  • Pomocny post
    #12 19961662
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Na jakiej podstawie autor stwierdza, że na TP5 nie ma nic? Jakiś multimetr z pomiarem częstotliwości? Być może czułość wejścia miernika licha i nic nie łapie. Kolejna kwestia to napięcie panujące na 9 nóżce dekodera, Gdy jest powyżej 1,5V to dekoder wyłącza generator 76kHz i wtedy na TP5 rzeczywiście nic nie będzie. Stąd na czas testów nogę 9 zwarłbym do masy, bo może jakieś potencjalne inne uszkodzenie w torze wymusza błędnie zawyżone napięcie dla pracy na UKF-ie i błędnie blokuje dekoder - stąd ciągła praca MONO. W czasie pracy na AM nóżka 9 ma podawane napięcie zasilania blokujące dekoder, generator się wyłącza.
    Robiąc zworę między nogą 3 a 4+5 na dzień dobry osłabiasz sygnał, tworzy się dzielnik napięcia z impedancją wyjścia wzmacniacza - nóżki 3, która przypuszczalnie ma kilka kOhm impedancji wyjściowej (bo tu tor nie wygląda jak typowy wzmacniacz operacyjny z impedancją wyjścia poniżej 1 Ohm), do której dopinasz zrównoleglone R8+R9 2 x 3k3, czyli obciążasz wyjście impedancją 1,65kOhm co dodatkowa zbija sygnał. Chcąc robić mostek omijający teoretycznie niesprawny dekoder sygnał brałbym z TP4, odciął R12, R13, C21, C22 aby nie osłabiały wstrzykiwanego sygnału tutejszymi dwoma gałęziami RC. Nie miałem styczności z tym dekoderrm, bo może być tak, że sygnał na wyjściach ma odwróconą fazę względem tego sygnału, który tam przez zmostkowanie podajesz na nogi 4 i 5, jak się okaże że faza przeciwna to ci się sygnał znosi. Co to znaczy lekko obniżone napięcia? Ile %? Bo się okaże, że zamiast np. 5V jest 4,8V i wtedy nie ma co afery robić.
  • #13 19966644
    franmayer
    Poziom 21  
    Andrzej L. napisał:
    . Co to znaczy lekko obniżone napięcia?

Zamiast 4,8V było 4,2V, co za tym idzie reszta tez była obniżona. Nie pamiętam teraz dokładnie o ile bo wyrzuciłem już kartkę.
    Radio już skręciłem, gra wystarczająco głośno oczywiście w mono. Więcej korzystam z magnetofonu, żeby przesłuchać stare kasety.
    Za wszystkie cenne podpowiedzi dziękuje. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał demodulatora stereo BA1335 do radia Fisher model PH-W801RLO oraz alternatywnych rozwiązań. W odpowiedziach wskazano na dostępność układu w Czechach, jednak z wysokimi kosztami przesyłki. Użytkownik próbował pominąć układ BA1335, co pozwoliło na uzyskanie głośniejszego dźwięku, ale w trybie mono. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z napięciami na wyjściu układów, działaniem VCO oraz koniecznością sprawdzenia sygnału na punktach testowych. Ostatecznie, po kilku próbach, radio gra wystarczająco głośno, mimo że nadal w mono.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA