logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodge Journey 2.4 eco+ - wycie podczas dodawania gazu, podczas jazdy

grzegorzpiotrtarnows 15 Mar 2022 13:01 1224 1
REKLAMA
  • #1 19932227
    grzegorzpiotrtarnows
    Poziom 1  
    Witam

Mam problem z moim Dodge Journey 2.4 eco+ (benz+gaz) 170km. 2008 rok. Napęd przód skrzynia manualna 5biegow

Problem jest nastepujacy: podczas jazdy mniej więcej od 40km/h przy wcisnietym pedale gazu auto zaczyna wyć i z prędkością wycie to narasta. Po puszczeniu pedału gazu wycie powoli cichnie i ustaje przy ponownym naciśnięciu znów wyje. Kiedy podczas jazdy wcisnę sprzeglo i dodam gazu wycia nie słuchać, na postoju na luzie przy dodaniu gazu także jest cisza.

W aucie wymienilem już skrzynię biegów na używana ( ale raczej aż takim szczesciarzem nie jestem żeby kupić druga skrzynię z takim samym problemem.)
    Całe OŚKi z lewej i prawej strony
    Łożyska przednie
    Ogólnikowo całe zawieszenie.
    Układ dolotowy tez jest w dobrym stanie, nie dochodzi żadne lewe powietrze.

Znajomy mechanik, po podniesieniu auta twierdzi, że slychac wycie z okolic skrzyni i to łożyska w dyferencjalu, ale skrzynia jest założona już inna a problem dalej ten sam czy na starej czy na tej.
    Zauważyłem że poduszka z tyłu silnika ma już lekkie pęknięcia na gumie, ale czy to mogło by powoda owacja takie wycie podczas obciążenia silnika?

Może ktos z was potrafi mi pomoc, lub przynajmniej podpowiedzieć gdzie szukać dalej.
    Auto zachowuje się tak samo na benzynie i na gazie.

Podobnego tematu nie znalazłem na forum.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19935054
    dondiego
    Poziom 12  
    Cześć

Opis niestety wskazuje na skrzynię, miałem dokładnie te same objawy i pomogła regeneracja. Jedno z łożysk tej skrzyni nie ma wewnętrznej bieżni stanowi ją jeden z wałków musiał być napawany.

Pozdrawiam
REKLAMA