logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkach

galubson 15 Mar 2022 20:05 1023 14
  • #1 19932940
    galubson
    Poziom 4  
    Witam,
    problem w nowym budynku, kable kat. 6 (marka 3M) puszczone pod posadzką razem z innymi kablami elektrycznymi do gniazd ściennych kat. 6 (Legrand, ale raczej bez znaczenia). Od początku miałem problem z gniazdami w dwóch pomieszczeniach, w tym w salonie gdzie są dwa gniazda, z czego tylko jedno działa. Po kilku miesiącach straciłem połączenie w sypialni, nagle przestało działać, bez żadnej ingerencji, testowane kilkoma przewodami z PC i laptopami. Niedawno zmieniłem pakiet z 100/100 Mb/s na 300/300 Mb/s i zauważyłem, że w działających gniazdkach mam maks. 100/100 Mb/s, również testowałem kilka przewodów, zmieniałem ustawienia karty, lecz nic nie pomogło. Czy problemem mogą być jakieś zakłócenia powodowane przez kable elektryczne położone obok lanowych? Elektryk nie przewidział, że wszystko się nie zmieści w jednym punkcie, przez co ethernety i satelity zostały przedłużone i puszczone na strych, długość przewodów to maks. 25/30m, może beczki są problemem? W szafie rackowej mam połączone kable przez patch panel (kat. 6) do switcha 1000 Mb/s.
    Już nie mam pomysłów, kable sprawdzałem kilka razy, wszystko wydaje się być ok, myślę że właśnie te łączenia beczkami są nieprawidłowe, albo umieszczenie wszystkich kabli razem, tj. elektryczne z sieciowymi (również w rozdzielni -.-).
    Czy zostaje mi ciągnięcie ich od nowa, czy mogę coś jeszcze z tym zrobić?
  • #2 19933004
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19933134
    galubson
    Poziom 4  
    Jak już wspomniałem, wszystko jest w rozdzielni razem z pozostałą elektryką, przesyłam zdjęcia. Są to raczej zwykłe złączki RJ45, żadne wynalazki.
    Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachIMG-29..jpg (1.15 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachIMG-29..jpg (1007.3 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Tak. otwierałem gniazda i kilkukrotnie sprawdzałem, ale tam nie ma szans coś nie tak wpiąć, łopatologiczny montaż na zasadzie wciśnięcia przewodów wg kolorów i przekręceniu pokrętła w celu dociśnięcia. No i gniazdo w sypialni kilka miesięcy działało bez problemu i nagle przestało, ale miało epizod, że po czasie zaczęło działać, ale po kilku dniach przestało.

W sumie racja, zakłócenia chyba powodowałyby "wariowanie" łącza, a tu nie działa w ogóle, a jak działa to z niepełną prędkością.
  • #4 19933158
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    O ile dobrze widzę owe beczki nie nadają się do sieci LAN, a już na pewno nie 1 Gb/s.
    W środku ich są połączenia przewodami bez jakiegokolwiek skręcenia par.
    Potrzebujesz elementów spełniających minimum kategorię 5.

Dla potwierdzenie musiałbyś otworzyć jedną taką beczkę i wstawić zdjęcie tutaj (plastikowa obudowa rozkłada się na dwie części.)
  • #5 19933161
    poldekdaniel
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Ale masakra z siecią ! Tego kogoś ,kto to wykonał to kijem okładać . Moim zdaniem to brak separacji od przewodów zasilających jest przyczyną takich problemów .Nie dało się tego inaczej poprowadzić ,tej sieci? A połączenia w rozdzielnicy to w ogóle mistrzostwo :(
  • #6 19933172
    galubson
    Poziom 4  
    Jutro postaram się jakoś dostać do tych beczek i otworzyć.
    Jakbym sam to robił to na pewno bym poprowadził wszystko inaczej, ale elektrycy twierdzili, że wszystko się zmieści i nie potrzeba prowadzenia wszystko górą, a też mówiłem o tym, że prowadzenie wszystkiego razem to raczej średni pomysł. Cóż... fachowcy.
    Czy możecie polecić jakieś konkretne złączki? Nie chcę kupować kota w worku :/
  • #7 19933173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19933257
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Jaki tam jest router? Dostawcy internetu? Model?
    Wystarczy, że jedna żyła nie kontaktuje, a może się zrobić 100 Mbps
  • #9 19933462
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5345
    @galubson
    A te przewody sieciowe, to FTP/UTP czy jeszcze coś innego?
    Teraz to wszystko to są przewody linka czy drut?
    Jak to kładli elektrycy, to pewnie tak samo przewody sieciowe traktowali jak elektryczne.
    Skoro przewody idą podłogą, a w pewnym etapie jest gniazdko, to już widać że przewody są połamane pod kątem 90 stopni między podłogą a ścianą.
  • #10 19934360
    galubson
    Poziom 4  
    @mbo Udało mi się wypiąć i rozebrać jedną złączkę, zdjęcia w załączniku.
    Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachIMG-29..jpg (1.23 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachIMG-29..jpg (1.22 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

@_cheetah_
    1. Nie próbowałem tego jeszcze, bo ciężko jest mi zidentyfikować kable za przełącznikami w rozdzielni...
    2. Chyba o to chodzi
    Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachwlasciwo..i.png (52.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

@jprzedworski
    Dostawca INEA, router ZTE F680. Przy bezpośrednim wpięciu w router, w właściwościach sieci zmienia się prędkość ze 100Mb/s na 1Gb/s.
    @KOCUREK1970
    Przewód U/UTP, sztywny drut 24 AWG. Kable idą jak na zdjęciu
    Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachIMG-29..jpg (4.78 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachIMG_23..JPG (2.03 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 19934595
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 19935171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19935888
    galubson
    Poziom 4  
    Keystone brzmi niegłupio, powiedz tylko proszę, czy takie jak te będą ok: https://allegro.pl/oferta/gniazdo-keystone-rj45-utp-kat-6-beznarzedziowe-9938406195
    czy może masz jakieś godne polecenia?
    Kable były oznaczone, ale jak już wspomniałem, aby dostać się do któregokolwiek muszę rozebrać praktycznie cały jeden rząd przełączników.
    Teraz zwróciłem uwagę, że kabel który wypiąłem z beczki jest źle zaciśnięty, a przynajmniej ostatnia, brązowa żyła nie styka, kończy się w połowie złączki, to już widzę jak wyglądają pozostałe...
  • #15 19938860
    galubson
    Poziom 4  
    Wyprułem wszystko i okazało się, że większość przewodów jest źle zarobiona, podłączyłem się do najlepiej zarobionego i jest ok, nawet na tych beczkach :)
    Bardzo dziękuję za pomoc :please:
    Prędkość max 100mbs + brak sygnału w gniazdkachZrzut ekra...174202.png (85.76 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W nowym budynku wystąpiły problemy z gniazdami Ethernet, gdzie kable kat. 6 (3M) są prowadzone obok kabli elektrycznych. Użytkownik zauważył, że w niektórych gniazdach prędkość łącza nie przekracza 100 Mb/s, mimo zmiany pakietu na 300/300 Mb/s. Problemy z połączeniem mogą być spowodowane niewłaściwymi złączkami (tzw. "beczkami") oraz zakłóceniami od kabli elektrycznych. Użytkownik planuje wymianę złączek na LSA lub keystone, aby poprawić jakość połączenia. Po zbadaniu okazało się, że wiele przewodów było źle zarobionych, co wpłynęło na stabilność łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA