logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 5550 - świeci kontrolka zacięcia papieru, transoptor szczelinowy - rola?

Przemcio 07 Lis 2005 10:05 1568 2
REKLAMA
  • #1 1961934
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Witam
    Taki temat był już na Forum ale bez rozwiązania.
    W w/w drukarce po włączeniu karetka przejedzie od prawej do lewej i z powrotem , zaparkuje i świeci się kontrolka zacięcia papieru.
    Nie muszę dodawać , że cały tor prowadzenia papieru został sprawdzony i nic nie znalazłem.

Przy okazji - na elektronice w górnej części jest transoptor szczelinowy taki jak np. do czujnika papieru. Jaką on pełni rolę bo nie mogę się doszukać co może go zasłonić. Liczyłem na dojeżdzającą karetkę ale ona ma do niego jeszcze ponad 1 cm.

Dzięki z góry za jakiąkolwiek informację na ten temat.
    Pozdrawiam
    Przemo
  • REKLAMA
  • #2 1974858
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    witam, pali sie kontrolka papieru to proponuję ci sprawdzić w układzie pozycjoinowania podajnika z lewej strony kółko z przeźroczystej sztywnej foli z naniesionymi nań kreseczkami dzięki którym drukaraka wie jak obrazca mechanizmem ( zapomniałem jak sie to nazywa fachowo) mialem już takie 4 drukarki z tym objawem i zawsze pomogła wymiana tegoż kółeczka, ścierają się paski które odczytuje dioda, choć gołym okiem nieraz cieżko to stwierdzić. pozdrawiam.
  • #3 1975086
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 257
    Witam
    W tak zwanym międzyczasie rozebrałem tą drukarkę na czynniki pierwsze i złożyłem z powrotem. Może liczyłem, że jest coś ułamane.
    Czy usterka tej tarczy może powodować bardzo gwałtowny pobór papieru z podajnika - wyjeżdza ok . 1,5 cm kartki spod wałków ale w zawrotnym czasie - po czym dojeżdza karetka do lewej strony i kartka w tym samym ekspresowym tempie wciągana jest z powrotem i karetka wraca z powrotem.
    Jako ciekawostka po tym manewrze - gaśnie czerwone światełko na tym czujniku na owym kole.
    Czy ten opis coś wyjaśnia więcej ?

Znasz może numer tego elementu ?
    Czy chodzi o C6487-80011 Encoder strip - Paper motor encoder disk?

Ok - sytuacja opanowana - uszkodzony okazał się czujnik na płytce.
    Po wymianie czujnika jest OK.
    Swoją drogą ciekawe, że z jednej strony płytki jest numer C6487-60042 a z drugiej C6487-80014A .
    Jakaś nowa metoda oznakowań dla zmylenia przeciwnika ?

Dzięki i pozdrawiam
    Przemo

EOT
REKLAMA