logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrum dowodzenia Ziemią 2

JulianChrupek 08 Cze 2025 23:27 5328 27

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Zbudowano dziecięce „Centrum kontroli wyprawy Voyager 3” w walizce, pełne przełączników, świateł, dźwięków i prostych interaktywnych paneli.
  • Konstrukcja łączy moduły z gotowych kitów, elementy ze starych zegarów i telefonów, mikrokontrolery, joystick, klawiatury oraz diody RGB.
  • Zasilanie zapewnia akumulator 6V z UPS-a, a timer odłącza napięcie po około 650 s.
  • Gotowy „pudło” trafił do wnuka na Dzień Dziecka i wzbudził dużo radości; pierwotna walizka po sztućcach okazała się za mała.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Kot obwąchuje otwarty srebrny kuferek z panelem sterowania pełnym przycisków, przełączników i wyświetlaczy na niebieskim tle.

Ponad dekadę temu na "Elektrodzie" zobaczyłem fajny projekt zabawki dla dziecka:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2515884.html
    Pomyślałem szkoda, że moje dzieci już są za duże na taką zabawkę.
    Ale czas szybko leci i w między czasie mój wnusio skończył dwa latka.
    I przypomniał mi się tamten projekt.
    Większość powodów budowy i pomysłów konstrukcyjnych
    to prawie klony pomysłów Kolegi reaven22.
    Ja tylko wykorzystałem trochę inne elementy do budowy.

Projekt dostał nazwę: "Centrum kontroli wyprawy Voyager 3"
    i ogólnie jest w duchu wyprawy międzygwiezdnej,
    choć na razie będzie służył do pstrykania, kręcenia, błyskania,
    grania i hałasowania, to z czasem (w miarę rozwoju dziecka)
    może stanie się jakimś małym źródłem inspiracji...

Wykorzystane elementy

Na dole walizki:
    Główny generator mocy - akumulator 6V z UPS-a, wskaźnik jego nałądowania,
    główny isostat załączający oraz timer odłączający napięcie po koło 650 s.
    Kontrola reaktorów, paliwo jonowe, temperatura rdzenia, prędkość nadświetlna
    - to elementy zegarów ze Skody Favorit.
    Stery strumieniowe - ośmiopołożeniowy joystik.
    Szyfrator przekazu - klawiatura ze starego telefony obsługująca za pomocą mikrokontrolera
    3 wyświetlacze siedmio segmentowe w różnych kolorach.
    Komunikator międzygwiezdny - to tym razem obrotowa tarcza telefoniczna i połączone z nią LEDy.
    Odgłosy galaktyki - w tej roli kit AVT 3295 generator dziwnych dźwięków.
    Orion - AVT 795 biegnące światełko.
    Plejady - AVT 729 zwariowany kręciołek.
    Pełna moc, aktywacja napędów - kolorowe ledy i buzerki aktywowane przyciskami.

Na górze walizki:
    Rejestrator dźwięków - moduł nagrywarki cyfrowej z układem ISD 1820.
    Miś i margolcia - moduł odtwarzacza piosenek (mp3 z karty mikro SD).
    Tunel czasoprzestrzenny - AVT 3186 Knight Rider.
    Odgłosy przestrzeni - AVT 789 syrena.
    Radar dozorowania - AVT 1653 gwiazdka LED.
    Analizator widma - gotowy chiński moduł reagujący w rytm muzyki i dźwięków.
    Napięcie akumulatora - ledowy wskaźnik napięcia baterii.
    Dźwięki przeszłości - J068N dzwonek pozytywka.
    Kwiatki dla Mamy i Taty - AVT 749 losowe diody RGB.
    Generator dźwięków - klawiatura 4x4 wraz z wyświetlaczem 16x2 i mikrokontrolerem
    generującym kod Morse'a oraz muzyczki Bascomową instrukcją SOUND.
    Pole siłowe - AVT 740 dotykowy generator syreny.
    Koordynaty kursu - matryca 8x8, kombinacja LED zapalana ręcznie poszczególnymi przyciskami.
    Wentylacja kokpitu - wentylator komputerowy załączany dźwigienką ze Stara 266.
    Ponadto różne buzery, światełka i gongi zapalane różnymi przyciskami.

Całość miała się zmieści w walizce po sztućcach Zeptera, ale nie weszła.
    To z walizki tej wykorzystałem tylko zawiasy zabezpieczające opadnięcie górnej pokrywy na rączki dziecka.
    A wszystkie elementy spasowałem do większego "kejsika" zakupionego na znanym portalu.
    Wszystkie elementy umieściłem na płytach ABS o grubości 4mm.
    Pomalowanych na jaśniejszy kolor, bo czarny był trochę za ponury.
    "Kilo" trytytek i "półtora kilo" glutokleju też się przydało.
    Od papierowego projektu do realizacji trochę się zeszło,
    sam projekt też ulegał zmianom w trakcie realizacji, ale koniec końców na Dzień Dziecka "pudło"
    trafiło do odbiorcy wzbudzając sporo radości nie tylko dziecka, bo i ojca nie szło długo od walizki oderwać :)

Szkic dwóch paneli sterujących zabawkowego centrum kontroli, z wieloma przyciskami, wskaźnikami, wyświetlaczami i pokrętłami rozmieszczonymi na prostokątnych planszach podpisanych GÓRA i DÓŁ.
    Czarna płyta montażowa z wieloma wyciętymi otworami i prostokątnymi wycięciami, przygotowana pod montaż elementów elektronicznych.
    Panel sterowania zabawki z wyciętymi otworami i odręcznymi opisami elementów elektronicznych.
    Panel elektroniki z licznymi przewodami, płytkami PCB i komponentami; w prawym górnym rogu widoczny pysk kota.
    Walizka z panelem sterującym zabawki elektronicznej inspirowanej stacją kosmiczną, stojąca na łóżku, obok której leży kot.
    Ręcznie wykonana zabawka edukacyjna w formie panelu sterowania z wieloma przyciskami, diodami LED, wyświetlaczami i wskaźnikami w walizce.
    Panel sterowania zabawkowego Centrum kontroli wyprawy Voyager 3 w walizce, z wieloma przyciskami, wskaźnikami, joystickiem, tarczą telefonu i wyświetlaczami.
    Zamknięta srebrna walizka aluminiowa z czarnymi narożnikami, obok zasilacz z kablami na niebieskim tle.
    Panel sterowania zabawkowej konsoli inspirowanej lotem kosmicznym, z wieloma przyciskami, wskaźnikami LED i wyświetlaczami.
    Panel sterujący zabawkowego „centrum kontroli wyprawy Voyager 3” z wieloma przyciskami, wskaźnikami i światłami LED zamontowanymi w walizce.
    Walizka Centrum kontroli wyprawy Voyager 3 z panelem pełnym przycisków, przełączników, wskaźników i diod.
    Walizka z rozbudowanym panelem sterującym-zabawką dla dziecka stylizowanym na centrum dowodzenia, obok siedzi kot.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    JulianChrupek
    Poziom 5  
    Specjalizuje się w: Dłubanie i psucie
    JulianChrupek napisał 11 postów o ocenie 73. Mieszka w mieście Mrągowo. Jest z nami od 2025 roku.
  • #2 21573713
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    No to się wkopałeś, bo teraz zadam Ci same trudne pytania i będę prosił o poświęcenie jeszcze więcej czasu :P
    - Czy masz do tego instrukcję jak to poskładać?
    - Czy można normalnie w sklepie lub gdzieś kupić podzespoły i jakie?
    - Umiem majsterkować, wiercić, lutować mam trochę narzędzi. Czy będę to potrafił zrobić, bez wiedzy stricte elektronicznej?
    - Ile zajęło Ci to czasu? (mniej więcej)
    - Czy możesz wrzucić film na youtube jak działa prezentujący działanie
    Lub jeżeli Ci się nie chce podaj adres gdzie mogę przyjechać w nocy w kominiarce :)
  • #3 21573730
    JulianChrupek
    Poziom 5  
    Ocena: 73
    gadek80
    Instrukcji i schematu nie ma.
    Wszystkie elementy możesz kupić na znanym portalu aukcyjnym.
    Wszystkie podzespoły masz wymienione i można je kupić wedle uznania.
    Myślę, że spokojnie dasz radę złożyć coś takiego.
    Wystarczy dobrać odpowiednie napięcia zasilające poszczególnych modułów.
    Ja dodatkowo wytrawiłem kilka płytek. Zasilacz przetwarzający napięcie akumulatora na potrzebne mi napięcia (+3V, +5V, +12V) i płytki mikrokontrolerów.
    Zajęło mi to około pół roku, kilka wieczorów w tygodniu, bo z czasem zawsze krucho.
    Filmiku nie mam, bo z YT korzystam tylko biernie :).
    Ale zawsze mogę więcej szczegółów podać Ci na priv.
  • #4 21573743
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2124
    Najbardziej to interesuje kota...
  • #5 21573860
    JulianChrupek
    Poziom 5  
    Tak, to był główny inżynier konsultant.
    Bez jego wibrysów nie mogło się obejść na żadnym etapie budowy :)
  • #6 21573914
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5707
    Robi wrażenie! Film można dodać bezpośrednio w poście. Na lotnisku lepiej nie pojawiać się z tą walizką 😉
  • #7 21573922
    Zenereczek
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Gratulacje, mnóstwo czasu i poświęcenia.
    Swoim dzieciakom nie udało mi się zrobić - żałuję, leży mi to na sumieniu. Ale trudno, nie ma na nic czasu, trzeba się czasem pogodzić.
    W głowie mnóstwo pomysłów i projektów.
    W jednym aucie dorobiłem światła drogowe i mrugające światła - "koguty". Prosta rzecz, a zajęła mnóstwo czasu.
  • #8 21573992
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6128
    Gratulacje! Wspaniała konstrukcja! Ja wiedziałem, że to koty rządzą światem! Napisz do mnie Paczkomat na Prywatną Wiadomość, a wyślę mały upominek.
  • #9 21574177
    JulianChrupek
    Poziom 5  
    Dziękuję za dobre słowa.
    No właśnie nie nagrałem jakiegoś sensownego filmiku prezentującego moduły.
    Mam tylko jak przechodzi testy przez małego odbiorcę,
    ale rodzinne rodo nie zezwala publikować wizerunku dziecka :).
    Walizka powędrowała do "stolycy".
    Przy najbliższej wizycie u wnusia może coś zarejestruję :P
  • #11 21574251
    JulianChrupek
    Poziom 5  
    A to jest bardzo ważny element :).
    A tak na poważnie jest to otwór niezbędny do zamknięcia walizki,
    w którym chowa się gałka joystika.
    Obudowany jest metalową siatką maskującą od głośników,
    żeby nie można tam włożyć małych paluszków.
    Przy okazji przez otwory w siatce wydobywają się dźwięki
    z głośniczków i buzerów. A także docierają dźwięki
    do mikrofonów rejestratora i analizatora widma.
    Po naciśnięciu przycisku oświetlenie - podświetla się dodatkowo sylwetka kota :D
  • #12 21574257
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    Świetna konstrukcja. Ile pracy trzeba włożyć aby coś takiego piwstało wie tylko ten kto taką lub podobną zrobi :)
    Twoja jak i pierwowzór mi się chyba nawet bardziej podobają niż moja konstukcja 😆.
    Nagraj jakis film z działania tej maszynowni :)
  • #14 21574389
    pan_buka
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Kolejny dowód na to, że nasze wnuki mają lepiej, niż nasze dzieci :-) Kapitalna zabawka, gratuluję.
  • #15 21574394
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    pan_buka napisał:
    Kolejny dowód na to, że nasze wnuki mają lepiej, niż nasze dzieci

Kolego chyba nie wiesz czym się teraz bawią nasze dzieci i wnuki.
  • #16 21574407
    pan_buka
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    >>21574394 Wiem. Bawią się tak, jak im zorganizujemy zabawę. Jeśli poświęcimy im czas, będą bawić się z nami na przykład takimi zabawkami. Jeśli damy im tablet albo komórkę i zajmiemy się sami sobą, nie odlepią oczu od ekranu już nigdy.
  • #17 21575057
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    JulianChrupek napisał:
    A to jest bardzo ważny element .
    A tak na poważnie jest to otwór niezbędny do zamknięcia walizki,
    w którym chowa się gałka joystika.
    Obudowany jest metalową siatką maskującą od głośników,
    żeby nie można tam włożyć małych paluszków.

Proponuję więc by od wnętrza w tym tunelu zamocować głośnik. Na pewno będzie lepiej i głośniej niż obecnie (pytałeś czy te moduły tak cicho grają). Ważne tylko by strona zewnętrzna membrany była odgrodzona (najlepiej szczelnie) od strony zewnętrznej. Będzie ciut więcej basu i o wiele lepszy dźwięk.
  • #18 21575068
    skywalker2
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    >>21574394
    'Komunikator międzygwiezdny' był szeroko używany w moich dziecięcych czasach w XX w. ;-)
  • #19 21575105
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1367
    Swietny projekt :) miło widzieć kolejne odsłony CDZ :)

U nas działa nadal, Juniorka przejęła. :)
  • #20 21575594
    JulianChrupek
    Poziom 5  
    398216 Usunięty próbowałem z różnymi głośniczkami (od TV i od laptopów) również z fabryczną szczelną obudową. Efekt był mizerny. Myślę, że po prostu takie były parametry tych modułów (choć mogę się mylić). Tak czy siak projekt jest już zamknięty i pozostanie w takiej formie :)
    reaven22 miałeś dobry pomysł i stąd jego naśladowcy. Myślę, że pstrykanie, "klawiszologia" i ciekawość u dzieci nigdy się nie zmienią i takie zabawki będą cieszyć - ku radości domowego sprzętu RTV i AGD :) .
  • #21 21576461
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    JulianChrupek napisał:
    398216 Usunięty próbowałem z różnymi głośniczkami (od TV i od laptopów) również z fabryczną szczelną obudową. Efekt był mizerny.

Chcesz powiedzieć, że głośnik zamocowany jak pisałem mało się różni w brzmieniu (i głośności) od usytuowania go wewnątrz jak na Twoich zdjęciach? Wybacz, ale to fizycznie (akustycznie raczej) niemożliwe.
    Owszem - głośniczek niewielki nigdy nie da Ci basu jak Altus czy chociażby ZGc 10, to również wynika z fizyki dźwięku, zasada jest prosta (przynajmniej w wypadku głośniczków o tak niewielkiej średnicy) : Albo szersze od dołu pasmo kosztem efektywności (duża amplituda drgań przewidziana już przez producenta), albo wyższa efektywność (głośność) kosztem kiepskiego pasma. Co do głośników TV - nie dziwię się, że efekt mizerny, bo ich efektywność jest praktycznie żadna. Co innego głośnik z jakiegoś starszego TV - jeszcze kineskopowego, gdy nie było takich drastycznych ograniczeń w wielkości (głębokości) obudowy - z założenia już jest dużo większa powierzchnia membrany (co wpływa na zdecydowanie lepiej wypromieniowany bas) i większa (bo i sam magnes dużo większy) efektywność ; jeśli miałbyś na taki miejsce i go zastosował zapewne głowiłbyś się jak do wyciszyć... ;) W obecnej sytuacji podane przeze mnie rozwiązanie to max tego co możesz uzyskać... no może gdyby zamienić obecny głośnik an jakiś 5W chiński (5 cm średnicy powinien się zmieścić w tym tunelu?) uzyskałbyś więcej dołu, ale czy byłoby głośniej - raczej wątpię. Tak czy inaczej głośnik - jaki by nie był - wymaga pracy w obudowie, gdzie przednia powierzchnia membrany nie ma BEZPOŚREDNIEGO połączenia ze stroną tylną.
    To jest podstawa wynikająca z akustyki i fizyki - poszukaj hasła "Odgroda akustyczna" to powinno wyjaśnić ew. wątpliwości.

Pozdrawiam.
  • #22 21576581
    JulianChrupek
    Poziom 5  
    398216 Usunięty (DjMatyAs) z przyjemnością czytam zawsze Twoje wpisy (a z jeszcze większą oglądam projekty) bo można się z nich sporo dowiedzieć, ale w przypadku tej walizki otwór powstał tylko po to by zmieściła się tam główka manipulatora. Przepływy dźwięków są przy okazji. Gdyby główka mieściła się przy zamkniętej walizce - tego otworu w ogóle by nie było, a dźwięk wydobywałby się poprzez płytę konstrukcyjną. Tak, jak ma to miejsce w dolnej części. Upieram się, że jest to wina modułu ISD. Pozostałe kity AVT, gdzie wykorzystano różne przetworniki (piezo i dynamiczne) "brzęczą" wystarczająco.
    Piszę brzęczą, bo nie o jakość hi-fi chodzi w tym projekcie.
    Dla kontrastu również chiński moduł odtwarzacza mp3 z mizernym wizualnie głośniczkiem gra bardzo dobrze, nie męczy ucha, z przyjemnością słucha się piosenek Misia i Margolci.
    A że zabawka trochę w duchu wyprawy kosmicznej, to i kilka utworów Tangerine Dream z epoki Sondy Kurka i Kamińskiego - też na kartę SD przemyciłem :) .
  • #23 21576597
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5707
    Pi i Sigma by pasowało https://www.youtube.com/watch?v=7RmR0u5G72k :)
    tu chyba lepsza jakość: https://www.youtube.com/watch?v=FW8vxkdslQ4
    kojarzę płaskie głośniki w laptopach, które dobrze pracowały z niewielką plastikową "komorą rezonansową",
    kojarzę też głośniki które przenosiły drgania na powierzchnię do której były przyklejone, miało to nawet swoją nazwę, głośniki powierzchniowe?
  • #24 21577383
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    JulianChrupek napisał:
    398216 Usunięty (DjMatyAs) z przyjemnością czytam zawsze Twoje wpisy (a z jeszcze większą oglądam projekty) bo można się z nich sporo dowiedzieć, ale w przypadku tej walizki otwór powstał tylko po to by zmieściła się tam główka manipulatora. Przepływy dźwięków są przy okazji.

Dwie sprawy.
    Pierwsza to porównanie mojej osoby do djMatyasa - tłumaczyć się po raz kolejny nie mam zamiaru, chociaż miło mnie połechtało porównanie do tak znamienitej postaci (po części zawitałem na forum dzięki Niemu).
    Druga sprawa już (ba szczęście, bo nie chciałbym zaśmiecać tematu) bardziej techniczna;
    Nigdzie nie pisałem że otwór jaki jest był utworzony dla wypromieniowywania dźwięku, pisałem że skoro już jest można go wykorzystać RÓWNIEŻ jako część obudowy/odgrody akustycznej. I (o ile to miałeś na myśli) nie miałem zamiaru sugerowanie by pakować głośnik "od frontu", ale właśnie od wewnątrz - na końcu tego tunelu. O ile średnica wewnętrzna tunelu zgadzałaby się ze średnicą głośnika - jestem pewien, że różnica byłaby zauważalna in plus. Zachowując rzecz jasna szczelne połączenie - jak pisałem - by fale dźwiękowe z przedniej strony membrany nie miały bezpośredniego połączenia z tymi promieniowanymi przez stronę tylną (t.zw "zwarcie akustyczne") bo wówczas nie miało by to żadnego sensu. A, że funkcja podstawowa (miejsce na joystik) by pozostała bez zmian to chyba tylko dobrze?
    Wspominałeś o mizernej głośności i jakości dźwięku z tego głośniczka - chciałem pomóc i tyle. Jedyny minus to pozbycie się kota... a raczej jego rysunku tam zamieszczonego.
  • #26 21591136
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Nic, tylko zrobić napisy po rosyjsku i opchnąć to Ayatollahom za taczkę dolarów, hehe :)
  • #27 21697663
    teleradiols
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Szanowny Dziadku ! Pomysł wspaniały dla wnuków ( i nie tylko) . Gratuluję bo też mam kilkoro wnuczek......
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Projekt "Centrum kontroli wyprawy Voyager 3" to zaawansowana zabawka edukacyjna dla dziecka, zbudowana na bazie pomysłów użytkownika reaven22, wykorzystująca różnorodne moduły elektroniczne i mikrokontrolery zasilane z akumulatora poprzez przetwornice napięć (+3V, +5V, +12V). Konstrukcja powstała bez gotowej instrukcji i schematu, a wszystkie podzespoły można nabyć na popularnych portalach aukcyjnych. Montaż wymaga podstawowych umiejętności lutowania i majsterkowania, a czas realizacji wyniósł około pół roku przy pracy w wolnych chwilach. Elementem charakterystycznym jest walizka z otworem na gałkę joysticka, zabezpieczonym metalową siatką, przez którą emitowany jest dźwięk z głośników i buzzerów oraz docierają sygnały do mikrofonów rejestratora i analizatora widma. Dyskusja poruszała kwestie jakości dźwięku, gdzie zastosowany moduł ISD charakteryzuje się ograniczoną mocą i jakością brzmienia, co jest typowe dla małych głośników dynamicznych i piezoelektrycznych. Próby poprawy akustyki poprzez umieszczenie głośnika w tunelu akustycznym nie przyniosły znaczącej poprawy, co wynika z fizycznych ograniczeń małych przetworników. Projekt ma charakter edukacyjno-rozrywkowy, rozwijający ciekawość i zdolności manualne dziecka, a także inspirujący do dalszych eksperymentów elektronicznych. W dyskusji podkreślono wartość poświęconego czasu i zaangażowania oraz rolę zabawki jako alternatywy dla nowoczesnych urządzeń cyfrowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA