logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór telewizora 32 cale, DVBT2 dla seniora, budżet do 1200 zł - jakie parametry są ważne?

darekace 16 Mar 2022 12:39 1116 9
REKLAMA
  • #1 19933741
    darekace
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Poszukuję telewizora dla osoby starszej. Telewizor ma być przeznaczony do odbioru telewizji DVBT2.
    Zależy mi tylko na bezproblemowym działaniu i możliwie dobrym obrazie w tej cenie.

Ankieta:
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 1,5-2,5 m.
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Na wprost i lekko bokiem.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Brak.
    4. Jaką markę preferujesz? Marka bez znaczenia.
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 32 cale.
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Antena kierunkowa, sygnał DVBT2.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Programy o zróżnicowanej tematyce.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Nie.
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Nie.
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? 40% dzień, 60% wieczór.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? 1200 zł.
  • REKLAMA
  • #3 19933835
    darekace
    Poziom 16  
    Pedros050 napisał:
    https://maxelektro.pl/sklep/karta-produktu/telewizor-samsung-ue32t4302a,69519.html?utm_source=ceneooferta&utm_medium=lista&utm_campaign=Telewizory%20i%20akcesoria&utm_content=RTV/IT/Multimedia&cr_pro_id=69519&ceneo_cid=41b731a4-6d64-eb12-4919-16a9f90b3b3f

Zdaję sobie sprawę, że 1200 zł to nie wiele i wybór też ograniczony. Nie wiem jednak czy HD Ready to dobry pomysł.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19933919
    darekace
    Poziom 16  
    Zeusek_dom napisał:
    Jeżeli możesz trochę dołożyć to polecam https://www.ceneo.pl/105517552 , mam od 10 miesięcy i jestem zadowolony.

LG ma chyba matrycę IPS. Jak się sprawdza przy zgaszonym świetle?
  • #7 19934040
    Zeusek_dom
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Jak na moje oko to dobrze, ale dodam, że nie mam porównania z ekranami OLED.
  • REKLAMA
  • #8 19949728
    darekace
    Poziom 16  
    Kupiłem LG 32LQ63006LA.
    Telewizor 32 cale, matryca IPS Full HD. Najnowszy model z oferty LG, dekoduje DVB T2 HEVC.
    Jakość obrazu jest naprawdę dobra, biorąc pod uwagę cenę a także to, że producenci nie skupiają już szczególnej uwagi na 32 calowych telewizorach.
    Kąty widzenia są bardzo dobre. Rozdzielczość Full HD daje obraz bez widocznych pikseli. Kolory są naturalne i przyjemne dla oka.
    Kontrast jest dobry jak na ekran IPS. Jasność ekranu zadowalająca, choć mogłaby być wyższa. Matryca 50Hz ale w tej cenie to standard.
    Dźwięk jest dobry jak na płaski TV i nie ma konieczności dokupowania zewnętrznych głośników Wystarczająco dobry do oglądania TV (programy informatyczne, teleturnieje).
    System działa szybko, bez opóźnień. Menu bardzo ładne.
    Pilot dobry, choć uważam za niepotrzebne przyciski dedykowane dla serwisów internetowych. Nie każdy z tego korzysta. Lubię proste piloty z niezbędnymi funkcjami.
    Głowica tunera jest czuła więc o odbiór kanałów naziemnych nie ma co się martwić.

Polecam zakup tego telewizora, zwłaszcza, że nie wiele jest modeli 32 calowych od dobrych producentów. Większość to produkty TCL lub Vestel, Superplastonics ze znanym japońskim logiem na obudowie.
  • #9 21423610
    gabrysnatan00
    Poziom 4  
    Manta 32 cale godna polecenia
  • #10 21423626
    Pralina88
    Poziom 1  
    Faktycznie, 32 cale to rzadkość wśród topowych marek, więc LG wyróżnia się na tle konkurencji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest telewizor 32 cale do odbioru sygnału DVB-T2 dla seniora, z budżetem do 1200 zł, bez funkcji SMART i bez gier. Ważne parametry to stabilne działanie, dobra jakość obrazu oraz czuły tuner DVB-T2 HEVC. Dyskusja wskazuje na preferencję telewizorów z matrycą IPS i rozdzielczością Full HD (1920x1080), która zapewnia lepszą jakość obrazu niż HD Ready, szczególnie przy odległości oglądania 1,5-2,5 m. Modele z matrycą IPS oferują szerokie kąty widzenia i naturalne kolory, co jest istotne przy oglądaniu lekko z boku. Jasność i kontrast są na poziomie wystarczającym do oglądania wieczorami, choć jasność mogłaby być wyższa. Dźwięk wbudowany jest akceptowalny bez konieczności dokupowania zewnętrznych głośników. Polecane modele to LG 32LQ63006LA z matrycą IPS i tunerem DVB-T2 HEVC, Samsung UE32T4302A oraz telewizory Manta 32 cale. Wskazano, że w tej klasie cenowej matryca 50 Hz jest standardem. Proste piloty bez nadmiaru funkcji internetowych są preferowane dla seniorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA