logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki telewizor LED 55-65'' z opcją SMART i Android TV wybrać? Do 5000 zł.

xyz1986 16 Mar 2022 21:41 2214 4
REKLAMA
  • #1 19934644
    xyz1986
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć

Szukam telewizora LED, (OLED i QLED jak dla mnie odpadają, pierwsze przez matryce, nie przekonuję mnie twierdzenie że te nowsze modele są bardziej trwałe, drugie przez brak niektórych kodeków filmów w tv samsung).
    Czy w android TV mogę zainstalować sobie spotify na tv?

Najważniejsze są są dla mnie, dobry smart / android tv, łatwość obsługi filmów z USB, włącznie z bezproblemowym czytaniem napisów z dysku. Czasem oglądam też mecze w tv, przydałoby się aby nie był tragiczny do grania na konsoli.

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 2,5 m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? raczej wprost
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Panasonic, starszy model
    4. Jaką markę preferujesz? Nie mam preferencji
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 55-65''
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Telewizja naziemna, może jakaś kablówka
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, filmy, mecze/youtube
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Możliwe że na konsoli
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? tak
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami, w ciągu dnia leci w tle
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? 5000 zł, ale im tańszy tym lepszy, prosiłbym też o propozycję tv do 3000 zł ;)
  • REKLAMA
  • #2 19935002
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Biorąc pod uwage wszystkie Twoje warunki/ograniczenia posatwiłbym na Sony.

Opcja tańsza (ale nadal dobra): 55X85J - 120Hz, VA, Android TV
    Opcja średnia z FALD: 55X90J
    Opcja bardzo dobra z FALD, anti glare i szerszymi kątami widzenia: 55X95J
  • REKLAMA
  • #3 19935014
    xyz1986
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Ludwik XVI napisał:
    Biorąc pod uwage wszystkie Twoje warunki/ograniczenia posatwiłbym na Sony.

Opcja tańsza (ale nadal dobra): 55X85J - 120Hz, VA, Android TV
    Opcja średnia z FALD: 55X90J
    Opcja bardzo dobra z FALD, anti glare i szerszymi kątami widzenia: 55X95J

Dzięki, możesz po krótce napisać czym one się różnią od siebie?

Jak tam jest ze smartem? Czy android tv jest lepszy od zwykłego smarta? Jak z obługą? Orientujesz się jak wygląda oglądanie filmów z USB, z napisami na nich? Chodzi mi o to aby nie było problemów z czytaniem plików napisów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19935034
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Generalnie wszystkie na matrycach 120Hz, kazdy kolejny model wyżej ma lepsze zarzadzanie wygaszaniem ekranu, co daje lepszą czerń i bardziej naturalny obraz.
    Detale najlepszego opisałem w poscie powyżej.

Google TV/AndroidTV - zainstalujesz praktycznie każdą apkę ze sklepu PLAY więc mozliwości odtwarzania napisów etc najlepsze z możliwych na TV.
    A jak chcesz sprawdzic jak to działa, to bierzesz Pendrive ze swoimi filmami i idziesz do sklepu i testujesz sobie jak to działa na konkretnym TV.
  • #5 19949565
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Sony i android to otwartość aplikacji, możesz tam mieć aplikację Kodi do filmów czego nie będziesz miał na Webos od LG czy innych systemach smartTV. Nawet aplikacje to monitoringu niektórych systemów są dostępne na androidzie, ryzyko takie, że z czasem może być wolniejszy np od Webosa.
    Sam używam, głównie Tidala, YT, Neflixa więc mi Webos wystarcza. ale być może za mało się spotkałem w aplikacją Kodi i może dlatego nie zdecydowałem się na androida.
    LG odtwarza mi jak na razie wszystkie filmy z przenośnego dysku, tylko głównie oglądam z lektorem więc nie wiem czy wszystkie napisy obsłuży.
REKLAMA