logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp DV-7011S - Poziomy pasek po podłączeniu płytki k7003bm, brak dźwięku

Meteor80 07 Lis 2005 10:28 1514 6
REKLAMA
  • #1 1961991
    Meteor80
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Witam.
    Dostałem tki telewizor jak w temacie do przestrojenia, telewizor działał dobrze więc go rozkręciłem wyjąłem płytkę k7003bm aby zdjąć metalowy ekran i podłączyć fonię. Nnie byłem pewien pod którą nogę podłączać wyjście foni więc pomyślałem że włożę płytkę do telewizora odpalę go i metodą prób i błędów znajdę najlepszy punkt. I tu niespodzianka, po włożeniu modułu i włączeniu telewizora zapala się dioda czerwona i zielona a nie jak powinno być tylko zielona. Na ekranie jest tylko poziomy pasek który zmienia kolory, ale powyjęciu modułu i włączeniu telewizora wszystko jest OK, jest menu tylko nie ma dźwięku. Nie mam pojęcia od czego zacząć.
    Pozdrawiam i czekam na sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1962154
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Jeśli poziomy pasek, to brak odchylania pionowego. Sprawdź zasilanie tego bloku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1963262
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2337
    A wszystkie łaczówki podłaczyłeś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1963727
    rtv6
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam

Sprawdz miejsca gdzie lutowany jest ekran może Ci spłyneła cyna
    i zrobiło się zwarcie. Szukaj uszkodzenia tam gdzie go zrobiłeś,
    bo z twojego opisu tak wynika. Jeżeli bez modułu p.cz TV działa,
    a z nim nie tzn. że uszkodzenie jest w tym module.

Pozdrawiam
  • #5 1963959
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Proponowałbym , dobra lupa do ręki i sprawdzać na druku wokół wyjętego modułu , czy nie powstały mikropęknięcia tzw. " zimne luty " . Ponadto sprawdzić też luty na module P.cz.
    Pozdr.
  • #6 1964042
    McKwacz
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    przeanalizuj dokładnie co robiłeś sprawdź czy nie podgieła się jakaś noga w module,sprawdź czy w okolicy modułu nie ma włącznika od pionu może by w polożeniu off
  • REKLAMA
  • #7 1992486
    Meteor80
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Dzięki.
    Po kilkakrotnym sprawdzeniu modułu okazało się faktycznie że spłynęła cyna z ekranu ale stało się to w taki sposób że wyglądało jak oryginalnie.
    Dzięki.
    Temat zamknięty.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Sharp DV-7011S, u którego po ponownym podłączeniu modułu p.cz. K7003BM pojawił się poziomy pasek na ekranie i brak dźwięku. Objawy wskazywały na brak odchylania pionowego oraz nieprawidłowe sygnalizowanie diod (czerwona i zielona zamiast tylko zielonej). Sugerowano sprawdzenie zasilania bloku odchylania pionowego, poprawności połączeń oraz obecności zimnych lutów i mikropęknięć na płytce i module. Ostatecznie przyczyną usterki okazało się spłynięcie cyny na ekranie modułu K7003BM, które wyglądało jak oryginalne połączenie, powodując zwarcie i uszkodzenie sygnału odchylania pionowego oraz brak dźwięku. Po naprawie lutów problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA