logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECHNICS SL-PS900 - nie czyta płyt, nie jest winny laser

draxterix 17 Mar 2022 08:35 1842 19
  • #1 19934991
    draxterix
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam urządzenie - Odtwarzacz CD SL-PS900 który nie czyta płyt. Historia nieznana.
    Wymieniłem laser z modelu P200, ale nadal nie działa. Zakręci lekko płytą i "No disc". Wyjęty z PS900 teoretycznie niesprawny laser założyłem do P200 i tam normalnie działa. Zmierzyłem napięcia na zasilaniu i wszystko wygląda dobrze.

Oczko świeci, oscyluje góra dół, niestety tylko lekko zakręci płytą i to wszystko.
    Podrzuci ktoś z kolegów co może być nie tak?
  • #2 19935107
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    draxterix napisał:
    Wymieniłem laser z modelu P200, ale nadal nie działa.
    Witaj, nie zapomniałeś usunąć zworki zabezpieczającej przed ładunkami na laserze?
  • #3 19935118
    draxterix
    Poziom 3  
    Dziękuję za sugestię. A gdzie ona jest?
    Tak myślę że raczej nie - wyjąłem działający laser z P200 (działał odtwarzał płyty) i włożyłem do 900.
    NA płytce lasera nie widzę zworek. Laser też nie jest zablokowany bo ręcznie mogę bo przesuwać.
  • #4 19935123
    gorki73
    Poziom 39  
    Jaki to moduł lasera?
    Ps. Może to Ci pomoże https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3831598.html

Dodano po 3 [minuty]:

draxterix napisał:
    wyjąłem działający laser z P200
    Czy jesteś pewny, że te lasery są zgodne ze sobą i mogą pracować w innych urządzeniach?
  • #5 19935161
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Witam

Jeżeli lasery zamieniane między sprzętami i są sprawne to albo silniki jeżeli były by sprzęty takie same to można mechaniki zamienić a na końcu do naprawy płyta servo.
  • #6 19935169
    gorki73
    Poziom 39  
    Telo napisał:
    naprawy płyta servo.
    Tak na szybko znalazłem różnice w obwodzie zasilania servo

Dodano po 22 [minuty]:

Z instrukcji wynika, że w Technics SL-P2000 i Technics SL-PS900 posiada ten sam mechanizm o oznaczeniu SOAD70A, wiec moduły lasera powinny być takie same i zgodne.

Teraz pytanie do @draxterix czy wymieniłeś moduł lasera czy mechanizm?
  • #7 19935356
    Telo
    Serwisant RTV
    Witam

Mała poprawka do tego co napisałem , chyba że mnie ktoś poprawi ale w tych modelach:

Laser w obu modelach jest sterowany elektromagnetycznie, a nie poprzez silniczek i sanki, co czyni go niezawodnym. Nie gubi ścieżek, przewija co sekundę. Elektromagnes nie wymaga konserwacji, co jest wielkim atutem tego sprzętu.
  • #8 19936538
    draxterix
    Poziom 3  
    Odpowiadając po kolei.
    Tak lasery są ze sobą zgodne. Sprawdziłem kilkukrotnie - zresztą pisałem że spokojnie można podmieniać pomiędzy p200 <-> 900 w tą i z powrotem. Notabene tak sprawdziłem laser który nie działał w 900 - po prostu wkładając go do p200. Czyli z 900 przełożyłem do p200 a z p200 do 900. P200 działa na laserze z 900 a 900 na sprawnym z p200 już nie. Przekładam cały moduł lasera - czyli laser + system pozycjonowania magnetycznego. Tak jest najlepiej - nie bawię się rozbieranie bo pasuje 1 do 1. Skoro przekładam z urządzenia działającego to nie ma zwor antyelektrostatycznych. Mechanicznie nie ma nic więcej - może problemem być silnik (myślę ze zaraz to wykluczę - podmienię z p200 jest ten sam) ale coś czuję że to nie tutaj droga. Nic więcej z mechaniki nie zostaje. Wszystko wydaje się działać prawidłowo - laser się przesuwa po szynie magnetycznej, oscyluje góra/dół po włożeniu oryginalnego, CDpłytą lekko zakręci ale już toc nie przeczyta. NO CD . Prawdopodobnie servo. Zanim jednak się za nie zabiorę pomierzę płytę główną i zasilanie. Od tego chcę wyjść.

Update obejrzałem go dokładnie. Przy potencjometrze na tylnej ściance mam jakieś zabrudzenie. Co to za potencjonetr

• #9 19936573
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 396
    draxterix napisał:
    Co to za potencjonetr

Jedno z wyjść RCA jest regulowane właśnie tym potencjometrem za pomocą silnika. Sterowane jest z pilota, nie pamiętam czy ta funkcja jest też na froncie (chyba nie).
    Oprócz przekładki modułu, kalibrowałeś coś? Jakieś pomiary zasilań, porównawczo 900 z 200ką.
  • #10 19937080
    gorki73
    Poziom 39  
    Panowie, ale czy różnica w sterowaniu servo miedzy modelami 200 a 900 nie będzie miała tu znaczenia (post #17) ?
  • #11 19954372
    draxterix
    Poziom 3  
    Mam progres. Usterka lezy w serwo mechanizmie czyli płytce drukowanej pod silnikiem i do której wchodzi łącze od lasera. Teraz muszę poszukać gdzie. Silnik jest sprawny. Ktoś ma jakieś sugestie? Co się najczęściej psuje ? Tam sporo drobnicy i wolał bym slepakami nie strzelać.
  • #12 19954442
    gorki73
    Poziom 39  
    draxterix napisał:
    Usterka lezy w serwo mechanizmie czyli płytce drukowanej pod silnikiem
    Po czym Kolega wnosi, że tam jest usterka?
  • #13 19954737
    draxterix
    Poziom 3  
    Wstrzymałem się z pomiarami bo udało mi się zdobyć 2 takie samo urządzenie do testów (sprawne)
    Wyjąłem z niego płytkę serwo i włożyłem do zepsutego urządzenia (czyli podmieniłem tylko tą płytkę - wszystko inne zostało stare - laser, silnik, mechanizm) Odtwarzacz CD ożył. Działa wszystko jak powinno. Odtwarza zarówno CD jak i CD+R. Dzięki temu wiem więc na 100% że usterka leży tutaj. To i tak duży postęp chodź minus jest taki że tam jest w ciul drobnicy SMD i ciężko to będzie wymierzyć. Boje się że usterki nie znajdę tym bardziej że jest tam kilka układów które raczej nie są do zdobycia. Na oko wszystko wygląda ok więc chciałbym sobie oszczędzić czasu więc zastanawiam się czy ktoś miał podobny problem...
  • #14 19954762
    Telo
    Serwisant RTV
    Witam

Na początek sprawdź zamontuj ta uszkodzoną napięcia zasilania według sm a potem niestety pomiary oscyloskopem, zobacz lupą stan złącz czy nie trzeba przelutować?
    Nie zaszkodzi też zmierzyć driver od sterowania , zasilania , może być ciężko namierzyć usterkę.Kondensatory raczej powinny być w dobrej kondycji.
    A powiedz nie jest przypadkiem ta uszkodzona płyta rozregulowana znasz historię tego CD, może jest sprawna tylko ktoś przed Tobą szukał szczęścia i coś tam peerkami pokręcił- czy jest to możliwe?
  • Pomocny post
    #15 19954782
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Wygląda to na rozjazd parametrów elementów z biegiem czasu na PCB.
    Generalnie naprawę CD powinno się zaczynać od sprawdzenia napięć co uczyniłeś, ale co najważniejsze - w następnej kolejności sprawdzenie pracy układów sterowania silnikiem i laserem.
    Na tzw. "czuja" to można najwyżej próbować śledzenie i ostrość regulować po uprzednim zaznaczeniu potencjometrów, ale na własną odpowiedzialność :!: Może być trudno wrócić do poprzednich parametrów, choć do tej pory w odtwarzaczach nie miałem z tym problemu. I dodam przy okazji, że tak często niegdyś praktykowane ruszanie ustawień mocy lasera to ogromne ryzyko jego szybkiego wykończenia, bez odpowiednich przyrządów to trzeba się z tym liczyć.

Z tego co tu widzę w serwisówce to jedyna regulacja poza mocą lasera jest na VR101 nazwana BEST EYE ADJ., jest to ustawianie głębokości sprzężenia zwrotnego układu wzmacniacza fotodiod. FOCUS i TRACKING jest zblokowane na stałe.
  • #16 19954881
    draxterix
    Poziom 3  
    PZ IX napisał:
    Wygląda to na rozjazd parametrów elementów z biegiem czasu na PCB.
    Generalnie naprawę CD powinno się zaczynać od sprawdzenia napięć co uczyniłeś, ale co najważniejsze - w następnej kolejności sprawdzenie pracy układów sterowania silnikiem i laserem.
    Na tzw. "czuja" to można najwyżej próbować śledzenie i ostrość regulować po uprzednim zaznaczeniu potencjometrów, ale na własną odpowiedzialność :!: Może być trudno wrócić do poprzednich parametrów, choć do tej pory w odtwarzaczach nie miałem z tym problemu. I dodam przy okazji, że tak często niegdyś praktykowane ruszanie ustawień mocy lasera to ogromne ryzyko jego szybkiego wykończenia, bez odpowiednich przyrządów to trzeba się z tym liczyć.

Z tego co tu widzę w serwisówce to jedyna regulacja poza mocą lasera jest na VR101 nazwana BEST EYE ADJ., jest to ustawianie głębokości sprzężenia zwrotnego układu wzmacniacza fotodiod. FOCUS i TRACKING jest zblokowane na stałe.

Dokładnie mi na to samo wygląda. Złącza obejrzałem dokładnie wczoraj wieczorem ale nie wygląda by tam były problemem. Dzisiaj w świetle dnia spróbuje obejrzeć jeszcze raz dokładnie. Nie widać też "dłubania" na płytce. Spróbuję ruszyć ten potencjometr i przyjrzę się reakcji. Patrzałem na niego już wcześniej ale nie wzbudziło moich obaw bo był ustawiony "w połowie". Może ktoś nim jednak kręcił? Tak jak napisałeś nie ma tam niczego więcej do regulacji na płytce od serwa.
  • #17 19956361
    draxterix
    Poziom 3  
    To nie potencjometr. Coś jest uwalone.
    Spędziłem wczoraj około 40 minut na próbie jego regulacji. Niestety efekt cały czas jest ten sam. Chwilę / lekko zakręci płytą i finisz. Jedyna oznaka jest taka że w przypadku skrajnego położenia potencjometru słychać jakby oczko o coś "uderzało" to wszystko. Czasami (sporadycznie) na różnych nastawach kręci płytą szybciej. Jednak to są przypadki których nie da się powtórzyć. Nie bardzo wiem czego szukać. Nie mam oscyloskopu a w serwisówce każą sprawdzać przebiegi :( Dla mnie jakby rozruch silnika był zbyt wolny ale to nie tutaj droga bo sterowanie silnikiem Spin motor - odbywa się przez płytę główną. Jest tam kondensator C123 od którego zacznę. Z tranzystorów mam tylko Q101 i raczej nic więcej. TECHNICS SL-PS900 - nie czyta płyt, nie jest winny laser

Może ktoś rzucić okiem co w pierwszej kolejności sprawdzić?
  • #18 19956698
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Spróbuj zbadać przebiegi, w tym na IC104, oscyloskopem według schematu i serwisówki.
    Wiem, że testowa płyta CD pewnie raczej nieosiągalna, ale spróbuj na jakimś dobrym kompakcie.
    Nawet tu napisano, że dobra płyta z muzyką da radę, ale przebiegi nie będą aż tak ładne. ;)
    https://www.mikrocontroller.net/topic/370663
    Cytat:
    Üblicherweise sind auf diesen Test-CDs Signale um Tracking und Focus (die Spurlage des Lasers auf der Datenschicht) einzustellen. Das geht auch mit einer (technisch guten!) Musik-CD, man bekommt aber kein so schönes stabiles Bild auf dem Oszi.
  • #19 19959722
    draxterix
    Poziom 3  
    Niestety nie posiadam oscyloskopu :(( jedynie multimetr. Dzisiaj wymierzylem wszystkie rezystory i są ok. Szukam dalej czuje że bez oscyloskopu niewiele zdziałam.
  • #20 20483205
    magol13lisa13
    Poziom 6  
    >>19934991
    P200 czy P2000 bo to chyba duża różnica.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD Technics SL-PS900, który nie czyta płyt mimo wymiany lasera z modelu P200. Po wymianie laser działa w P200, ale w PS900 pojawia się komunikat "No disc". Użytkownik sprawdził napięcia zasilania i mechanikę, ale problem może leżeć w płytce serwo. Po podmianie płytki serwo z innego sprawnego urządzenia, odtwarzacz ożył, co potwierdza, że usterka leży w tej części. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięć, stanu złącz oraz regulacji potencjometrów, a także zwracają uwagę na różnice w sterowaniu serwo między modelami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA