logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL PS-50 - głowica laserowa nie czyta płyt

Dariusz J. 21 Lut 2011 18:13 6417 8
REKLAMA
  • #1 9183567
    Dariusz J.
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

Od pewnego czasu czytam Państwa forum i znajduję tu dużo sensownych porad.
    Mam problem z moim leciwym odtwarzaczem CD Technicsa SL PS-50, mianowicie, przestał czytać płyty.
    Przeczytałem w archiwum dużo tematów o laserach i problemach z nimi, także nie jestem do końca zielony. Moje pytanie jest następujące: jeśli wyraźnie widać jak soczewka świeci na czerwono w momencie uruchamiania (po zdjęciu górnej obudowy) to oznacza, że laser jeszcze całkowicie nie padł ?
    Przeczyściłem soczewkę i na jakis czas poprawiło się (przedtem czytał tylko niektóre płyty), jednak obecnie w ogóle już nie czyta żadnej płyty CD - pomimo, iż wizualnie głowica laserowa zachowuje się identycznie.

Co radzicie ?

Pozdrawiam, Darek
  • REKLAMA
  • #2 9185448
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9194331
    alltech2
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    witam jak nie naprawiałeś laserów to tego nie ruszaj potencjalnie jest możliwość naprawy tego miałem ten sam objaw.
  • REKLAMA
  • #4 9194569
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9200105
    alltech2
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    wystarczy odkrecić zawieszenie i jest dostep do pryzmatu wykałaczka i po problemie zawsze tak robię w swoim sl-pc 25 zawsze daje efekt .nie pisałbym jak bym nie sprawdził najlepiej wymienić laser bo tak najłatwiej .zaznaczam że nie wkażdym laserze jest to możliwe np. w sanyo bo tam trzeba odkleić soczewkę ale nie polecam amatoromtego rodzaju praktyk.

No właśnie - nie tylko w Sanyo, ale w większości głowic są fabrycznie justowane układy optyczne, a dla pewności nawet zabezpieczane kroplą kleju. W domowych warunkach takie zabiegi kończyć się mogą jedynie nauką "jak jest to zrobione". Polecanie więc demontażu układu optycznego, bez zaznaczenia jakiej głowicy dotyczy taka możliwość to najzwyklejsze w świecie namawianie do bezsensownego uszkadzania (nie raz sprawnych) laserów.
    Traktujmy głowicę laserową jak monolit - tak została ustawiona fabrycznie, tak zabezpieczona i na 99,9% nie ma możliwości, aby samodzielnie, bez przyrządów móc ją złożyć tak samo.
    Na marginesie - lustro półprzepuszczalne (lub pryzmat) jest również pokrywane warstwą przeciw-odblaskową. Nieumiejętne czyszczenie może więc również przyczynić się do usunięcia/porysowania tej delikatnej warstwy, a potem i tak nie uniknie się wymiany... więc może lepiej (zwłaszcza jeśli laser dostępny i niezbyt drogi) dać sobie spokój z takimi praktykami? Przynajmniej (w razie gdyby tak przez przypadek udało się coś poprawić) uniknie się wprowadzania zamętu i nadziei tym, którzy po przeczytaniu informacji o takiej naprawie, sami spróbują i im nie wyjdzie. Uniknie się niepotrzebnych stresów i złudnej nadziei .
    Przy okazji - jeśli już - to nie powinno być napisane "...potencjalnie jest możliwość naprawy...", ale "... potencjalnie jest możliwość wyczyszczenia ..."

P.S.
    Kolega będzie łaskaw poprawić pisownię w swoich postach na zgodną z zasadami poprawnej Polszczyzny, czy w dalszym ciągu zbiera punkty na ostrzeżenie?

(dj-MatyAS)
  • #6 9202628
    Dariusz J.
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za cenne porady.

Czy znacie Państwo i moglibyście polecić wyspecjalizowany punkt do tego typu napraw w Łodzi ? Jeśli jest wbrew regułom umieszczanie nazw lub linków (co może być zrozumiałe) prosiłbym o PM.

Pozdrawiam, D.
  • #7 9628807
    mahay4
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, ja problem rozwiązałem sam.
    Wszędzie proponowano mi wymianę lasera na jakiś chiński za 600 zł i wymiana 150zł.
    To przecież głupota!!!
    Jak się ściągnie pokrywę odtwarzacza i wysunie kieszeń po lewej stronie są potencjometry PLL-jednakże nie radze bo to dość pracochłonne.
    Ja nie miałęm nic do stracenia......
    Po 8 godzinach sterowania sześcioma potencjometrami PLL nagle zaczął coś czytać bo wcześniej jak wkładałem płytke pisało no disc.

Zaczął działać po ciężkiej pracy ale po kilku minutach utykały piosenki ale jak postał na przykład 1 noc to na następny dzień znów pograł kilka minut ale co to za słuchanie codziennie po 10 - 15 minut.?

Dochodząc do wniosku że odtwarzacz działa "na zimno" wpadłęm na pomysł zamonowania wiatraczka.
    Teraz odtwarzacz czyta nawet pirackie płyty, czyta każdą prędkość i zapis.
  • #9 9631195
    mahay4
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Wiatrak jest zamontowany tuż za kieszenią płyt CD i muzi być skierowany w stronę płyty, lasera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD Technics SL PS-50, który przestał czytać płyty. Po wstępnej diagnostyce, zauważył, że soczewka lasera świeci na czerwono, co sugeruje, że nie jest całkowicie uszkodzona. Po czyszczeniu soczewki, odtwarzacz działał lepiej, ale ostatecznie przestał czytać płyty. Użytkownicy forum sugerują różne podejścia do naprawy, w tym czyszczenie optyki, regulację potencjometrów PLL oraz montaż wentylatora w celu chłodzenia lasera. Wskazano również, że demontaż układu optycznego może prowadzić do uszkodzeń, a wymiana lasera na chiński zamiennik jest kosztowna i nie zawsze skuteczna. Użytkownik, który samodzielnie naprawił swój odtwarzacz, zauważył, że po długotrwałym użytkowaniu urządzenie działa lepiej, gdy jest chłodzone wentylatorem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA