logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zneutralizować zapach szamba pojawiający się w łazience?

pablojarocin85 18 Mar 2022 17:04 7875 9
REKLAMA
  • #1 19937311
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Od jakiegoś czasu czuć zapach z szamba w łazience.
    Od razu piszę że nie ma mam odpowietrznika szamba. budynek wielorodzinny, każdy ma szambo we własnym zakresie.
    Chciałbym taki wywietrznik zrobić i mam pytanie czy tak jest opcja 1 czy opcja 2???

Jak zneutralizować zapach szamba pojawiający się w łazience?
  • REKLAMA
  • #2 19937325
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4583
    Żadna z tych opcji nie wpłynie na to by nie było czuć kanalizacji w domu. Każde wypuszczenie wody zwłaszcza z wc powoduje że gdzieś musi wydostać się powietrze z rur kanalizacyjnych. Oczywiste jest że musi się to odbyć w domu. Wobec tego musi być wyprowadzenie najlepiej z głównego pionu który znajduje się w budynku.
  • #3 19937358
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Nie ma pionu. bo każdy użytkownik, lokator ma swoje szambo. nie ma wspólnego.
    A jak bym na rurę założył wiatrak żeby co co jakiś czas się włączał??

Dodano po 3 [minuty]:

Pewnie powodem jest to że jest odpływ liniowy bez syfonu bo jakaś nowa technologia z taka gumą co się skleja. I niby jest ok.
    Było okej ale 2 lata a teraz smierdzi.
  • REKLAMA
  • #4 19937370
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    pablojarocin85 napisał:
    Nie ma pionu. bo każdy użytkownik, lokator ma swoje szambo
    Pion, to główna rura kanalizacyjna, która idzie do góry od piwnicy i powinna kończyć się nad dachem.
    pablojarocin85 napisał:
    A jak bym na rurę założył wiatrak żeby co co jakiś czas się włączał??
    Bez wiatraka, te rury też będą "oddychać", ale nie ma pewności, ze nadal nie będzie czuć szambem w domu.
  • #5 19937415
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    pablojarocin85 napisał:
    Od jakiegoś czasu czuć zapach z szamba w łazience.
    Od razu piszę że nie ma mam odpowietrznika szamba. budynek wielorodzinny, każdy ma szambo we własnym zakresie.
    Chciałbym taki wywietrznik zrobić i mam pytanie czy tak jest opcja 1 czy opcja 2???

Takie rozwiązanie niewiele da. Odpowietrzanie powinno być zrobione na pionie. Chodzi o to by w przypadku spustu ścieków, podciśnienie nie opróżniało Ci innych syfonów w domu z wody . Skoro czuć syf w łazience to zajrzyj do syfonu prysznica. Miałem podobnie. Jak się okazało to długie włosy które się osadziły w syfonie prysznica działały jak knot w lampie naftowej. Opróżniały syfon z wody. Po usunięciu włosów wszystko jest dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 19938284
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    Zamiast syfonu jest taka guma Jak zneutralizować zapach szamba pojawiający się w łazience?
    I to właśnie z pod prysznica śmierdzi.
  • #7 19938360
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Cóż, na początek umyj to dokładnie i może jeszcze trochę posłuży, a w dalszej kolejności szukałbym sposobu na zamontowanie"normalnego" syfonu brodzikowego .
  • #8 19938395
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Nie wiem jak ten syfon działa, ale wygląda na to, że stracił on szczelność, być może z powodu zabrudzenia lub coś pękło. W tym drugim przypadku najlepiej go wyminieć na nowy.
  • REKLAMA
  • #9 19938960
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    pablojarocin85 napisał:
    Zamiast syfonu jest taka guma Jak zneutralizować zapach szamba pojawiający się w łazience?
    I to właśnie z pod prysznica śmierdzi.

To jest membrana syfonu. Działa w jedną stronę odprowadzając ściek. Sprawdź czy się zamyka. Jeżeli jest zamknięta nie powinno być czuć szamba. Te nowe wynalazki nie zawsze są dobre.
  • #10 19941513
    pablojarocin85
    Poziom 13  
    No właśnie ta guma się nie zamyka, i to jest powodem. Już zamówiłem nowa, jutro przyjdzie. Zobaczymy czy problem zniknie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem neutralizacji zapachu szamba w łazience, który występuje w budynku wielorodzinnym bez wspólnego pionu kanalizacyjnego. Użytkownik zauważył, że zapach może być spowodowany brakiem syfonu w odpływie liniowym, który został zastąpiony nowoczesnym rozwiązaniem gumowym. Uczestnicy sugerują, że kluczowe jest odpowiednie odpowietrzenie systemu kanalizacyjnego oraz sprawdzenie szczelności syfonu. Wskazano na możliwość zainstalowania tradycyjnego syfonu brodzikowego jako potencjalne rozwiązanie problemu. Użytkownik zamówił nową gumę syfonu, co może pomóc w eliminacji nieprzyjemnych zapachów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA