logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Electrolux EBC54524 - po nagrzewaniu: ALARM!

pawszka 20 Mar 2022 10:14 1983 8
REKLAMA
  • #1 19939739
    pawszka
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Od kilku miesięcy wydłużył się czas nagrzewania - zaraz po włączeniu ekspresu.
    Ekspres Electrolux EBC54524 - po nagrzewaniu: ALARM!

A teraz zamiast przejść do normalnej pracy, to po nagrzewaniu pojawia się komunikat: ALARM

Wyczyściłem go solidnie (zgodnie z zaleceniami w instrukcji) a mimo to nadal po nagrzewaniu swieci się alarm.
    Czy posiada ktoś instrukcję serwisową albo kody serwisowe?
    Będę wdzięczny za sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19940544
    pawszka
    Poziom 11  
    Rozumiem, ze mówisz o tych na górze - tylko jakie powinien mieć wartości elektryczne?

Bo przy grzałce chyba tez są jakieś zabezpieczenia - ale wyglądają na mechaniczne.
  • #4 19940570
    bogdan183
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Termiki powinny mieć przejście , wysuń konektorki i zmierz przejście. Obstawiam ze będzie przerwa.

Dodano po 1 [minuty]:

Mówię o tych mechanicznych

Dodano po 9 [minuty]:

Na górnym zdjęciu ten mały czujnik to termistor a z boku są dwie lub jedna „ rurka” która jest bezpiecznikiem termicznym musi mieć przejście .
  • REKLAMA
  • #5 19940733
    pawszka
    Poziom 11  
    Sprawdziłem dokładniej i:
    - wszystkie 4 termiki są OK
    - grzałka przepływowa - ta na dole ma 50Ω
    - natomiast górna grzałka (a w sumie są 2 szt. bo po każdej stronie zespołu grzewczego) nie mają przejścia

Domyślam się wiec ze nie pozostaje mi nic tylko zamówić taką grzałkę. https://north.pl/karta/5513227941-grzalka-przeplywowa-do-ekspresu,708-YL-1032.html

Pytanie czy mam jeszcze coś sprawdzić aby nie kupować na marne?
  • REKLAMA
  • #7 19940984
    pawszka
    Poziom 11  
    Dzięki za sugestie. Wymienię i dam znać czy jest OK 😎
  • #8 19946714
    pawszka
    Poziom 11  
    Po wymianie bloku wszystko wróciło do normalnej pracy - szybko się nagrzewa i robi kawki ☕
  • #9 19946719
    pawszka
    Poziom 11  
    Po wymianie bloku wszystko wróciło do normalnej pracy - szybko się nagrzewa i robi kawki ☕

Dodano po 1 [minuty]:

Wymiana grzałki rozwiązała problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Electrolux EBC54524, który wydłużył czas nagrzewania i wyświetla komunikat "ALARM" po włączeniu. Po dokładnym czyszczeniu i sprawdzeniu komponentów, okazało się, że górna grzałka nie ma przejścia, co sugerowało jej uszkodzenie. Po wymianie grzałki problem został rozwiązany, a ekspres wrócił do normalnej pracy.
REKLAMA