oczywiscie ze zadzialalo.
Dzięki wielkie dla Jack14.
Też miałem Plan tak to zmienić (napisałem o moich propozycjach na PW) lecz chciałem różnież zmieniać tabelę
TPx1 - która jak się okazuje nie jest potrzebna ze względu na to że służy do wydruku na drukarkę podłączoną do centralki. Programy do bilingów mają to we własnych ustawieniach.
Bardzo przydatne są też uwagi odnośnie numerów dosyć drogich, które nie były poblokowane dla wszystkich (gdy była instalowana centrala nie było czegoś takiego). Chodzi o doładowania komórek itp.
W załączniku umieszczam poprawną (dla mojego przypadku) tabele TPxD1
Jeszcze raz dzieki za pomoc.
pozdrawiam
silver111
O to opis który do mnie podesłał Jack14 i pozwolił mi go opublikować:
Cytat:
Teraz dlaczego tak:
- pierwsza kolumna "Lp" jest nie istotna poprostu kolejny numer wpisu,
- w drugiej "Prefix" wpisujemy początkowe cyfry wybieranego numeru dla których stosujemy np.jakieś ograniczenia (wyjątki)
- trzecia kolumna "ZnKlUpr" jest najważniejsza i tak
Pole ma zapis np.: (00000000) licząc kolejno od lewej do prawej jest ich 8 .
W zależności od tego co jest tam zapisane są dwie możliwości albo "0" albo"1" (zero zabronienie, jedynka dopuszczenie)
wracając do przykładu pierwszemu zeru odpowiada pierwsza klasa uprawnień drugiemu druga trzeciemu trzecia i tak dalej więc mając wpis przy prefixie "0" np: (00000111) jest to dla nas informacja że aby użytkownik centrali po wybraniu miasta mógł zadzwonić na jakikolwiek numer zaczynający się na "0" musi posiadać klasę wyższą niż "6" (przypisujesz to każdemu abonentowi w arkuszu abonenci zarówno w dzień jak i w trybie pracy centrali noc) dla czego:
pierwsza pozycja (wpis "0) abonent z klasą 1 nie dokona połączenia na "0"
druga pozycja (wpis"0" abonent z klasą 2 i niższą nie dokona połączenia na "0"
trzecia pozycja (wpis"0"0 abonent z klasą 3 i niższą nie dokona połączeni na "0"
i tak dalej aż do pozycji nr 6 gdzie w "matrycy" pojawia się "1" czyli dopuszczenie
reasumując:
abonenci o klasie uprawnień wyższej niż "6" mogą dzwonić na numery zaczynające się na "0"
z jednym wyjątkiem zapisany w arkuszu "077" gdzie wpis jest (00001111) pojawia się informacja że abonent o klasie uprawnień "5" może zadzwonić na "0" pod warunkiem że kolejne cyfry to "77" bo inaczej centrala potraktuje to połączenie jako "0" i nie zezwoli na połączenie
Co do spreparowanego arkusza:
# - zabroniony znak dla wszystkich klas
* - to samo
0 - dozwolony prefix dla abonentów o klasie wyższej niż "6"
077 - wyjątek jaki może wybrać abonent posiadąjący klasę "5" lub wyższą
070,030,040 zabroniony dla wszystkich klas numer (audio-tele,doładowywanie komórek ect za "ciężkie" pieniądze)
9050-51 też pełna blokada (zamawianie rozmów międzymiastowych i międzynarodowych)
112,99 dozwolony dla wszystkich klas od 1do 8
i najważniejszy wpis czyli puste pole "Prefix" (00001111)który mówi nam że pozostałe wybierane numery przez abonenta nie uwzględnione w żadnej pozycji arkusza są dozwolone dla abonentów z klasą "5" lub wyższą czyli np1,2,3,4,5,6,7,8 i 9 (za wyjątkiem 9050,9051 który znajduje się na liście i jest zabroniony,
Modyfikacja wpisów w arkuszu oczywiście po wybraniu odpowiedniej pozycji ( czyli podświetlenie na niebiesko) i prawy przycisk myszy (kasuj,wstaw itp) kolejność zapisania bez znaczenia