logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV DAEWOO K14c5nt cp-185 - Przetwornica próbkuje, dioda świeci na zielono i czerwono

wicki 07 Lis 2005 17:13 2510 6
REKLAMA
  • #1 1962741
    wicki
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam problem z tym telewizorkiem, wyłączył się normalnie ale juz nie startuje przetwornica cicho próbkuje i dioda świeci dwoma kolorami jednocześnie zielony i czerwony. Napięcia z przetwornicy wychodzą chociaż są minimalnie zaniżone ale na gałęzi 120V napięcie pokazuje sie na sekundkę i zanika prawie do zera ale jeśli odłączę od tej gałęzi ukł I810 XO2020a to napięcie się pojawia i próbkowanie ustaje. Pomóżcie nie wiem dokładnie co to za część i czy można ją sprawdzić miernikiem, bo resztę części te które można sprawdzić sprawdzałem i powinny być dobre. POMOCY
    Z góry DZIĘKUJĘ[/b]
    Moderowany przez zdzich42:

tytuł poprawiono na regulaminowy, tu każdy oczekuje pomocy

• REKLAMA
  • #2 1967688
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sprawdz trafo,BU,kondensatory.Przetwornica probkuje bo jest przeciazona,szukaj zwarcia.
  • REKLAMA
  • #3 1970051
    jojtus
    Poziom 12  
    Konieczna jest wymiana pamięci z nowym wsadem programu.Jest to typowa usterka tych odbiorników.Możesz spróbowac wsadzić czysta pamięć a potem pełna regulacja.
    Pozdrawiam miłej naprawy
  • REKLAMA
  • #4 1972687
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Potwierdzam powyzsze stwierdzenie.Wlasnie zrobilem dwa takie z ta usterka. Wymiana zawartosci 24c08 pomoglo. Pozdr.
  • #5 1993811
    wicki
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Mam nową pamięć mam wsad ale jak najprościej go wgrać.
    Prosze o pomoc
  • #6 1993877
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    skorzystaj z ponyproga. Interfejs na rs zrobisz w 10 minut.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 2332370
    wicki
    Poziom 12  
    Witam.
    Dzieki za podpowiedzi przyczyną usterki była zawartosc pamieci zrobiłem programator sciągnąłem wsad zaprogramowałem pamięć na nowo i tv chodzi jak złoto.
    Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
    Wicki

TEMAT ZAMKNIĘTY

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Daewoo K14c5nt cp-185 miał problem z przetwornicą, która próbkuje i świeci diodą na zielono i czerwono. Napięcia z przetwornicy były minimalnie zaniżone, a na gałęzi 120V pojawiało się napięcie tylko na sekundę, po czym zanikało. Po odłączeniu układu I810 XO2020a napięcie się stabilizowało i próbkująca praca ustawała. Wskazano, że przyczyną może być przeciążenie przetwornicy spowodowane zwarciem lub uszkodzeniem pamięci 24c08. Zalecano sprawdzenie transformatora, tranzystora BU oraz kondensatorów. Ostatecznie rozwiązaniem była wymiana pamięci 24c08 i wgranie nowego wsadu programu za pomocą programatora (np. PonyProg z interfejsem RS). Po tej operacji telewizor działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA