logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Iskrząca mikrofalówka LG uszkodzona emalia komory

zawa1993 26 Mar 2022 12:19 2697 10
REKLAMA
  • #1 19948885
    zawa1993
    Poziom 10  
    Dzień dobry .
    Mam problem z mikrofalówką, zdecydowałem się dzisiaj umyć ja w środku, po czym po włączeniu ta zaczęła iskrzeć przy magnetofonie (dźwięk jak zwarta elektroda spawarki transformatorowej). Po pobieranych oględzinach płytka mikowa nie sprawia wrażenia przepalonej czy jakkolwiek uszkodzonej, jedynie jest mała tłusta plama,którą tyle o ile zmyłem, co niestety nie poprawiło sytuacji z iskrzeniem. Oprócz tego na górnej ścianie komory wypatrzyłem przypalenie emalii-czarne przypalone pole średnicy 4cm z nadropionym wyeksponowanym metalem (chropowata powierzchnia). Czy zamalowanie tego przypalenia może rozwiązać problem ? Czy może jednak płytka mikowa jest do wymiany?
    Iskrząca mikrofalówka LG uszkodzona emalia komory Iskrząca mikrofalówka LG uszkodzona emalia komory
  • REKLAMA
  • #2 19948987
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2639
    Wyczyścić zwęglenie i nie używać pustej mikrofali (bez potrawy / napoju).
  • REKLAMA
  • #3 19948988
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    zawa1993 napisał:
    Czy zamalowanie tego przypalenia może rozwiązać problem ? Czy może jednak płytka mikowa jest do wymiany?

Można wymienić płytkę mikową, która separuje wyjście anteny mikrofalowej i falowodu od wnętrza komory kuchenki.

:shocked!::shocked!::shocked!:

Z tym nie ma żartów, są to mikrofale. Należałoby również sprawdzić po wymianie czy z kuchenki nie wydostaje się promieniowanie mikrofalowe, więc pozostaje autoryzowany serwis, który posiada odpowiednie mierniki pola EM.

Dodano po 4 [minuty]:

MARCIN.SLASK napisał:
    Wyczyścić zwęglenie i nie używać pustej mikrofali
    Chciałbym wiedzieć jakie Kolega daje gwarancje Autorowi, że kuchenka będzie sprawna po wyczyszczeniu tego "zwęglenia" bez wykonania pomiarów pola EM?
  • #4 19949022
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    gorki73 napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Wyczyścić zwęglenie i nie używać pustej mikrofali
    Chciałbym wiedzieć jakie Kolega daje gwarancje Autorowi, że kuchenka będzie sprawna po wyczyszczeniu tego "zwęglenia" bez wykonania pomiarów pola EM?

Żadnych nie daję, bo skąd mam wiedzieć czy kuchenka nie jest zdeformowana, drzwiczki dobrze dolegają i czy ktoś sobie otworów nie powiercił, itp.
  • #5 19949027
    gorki73
    Poziom 39  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Żadnych nie daję, bo skąd mam wiedzieć czy kuchenka nie jest zdeformowana, drzwiczki dobrze dolegają i czy ktoś sobie otworów nie powiercił, itp.

Ok, wiesz odniosłem takie wrażenie, że po Twoim wpisie można by wyczyścić i będzie ok.
    Dla mnie to nawet podchodzi pod utylizację kuchenki, bo tu nie ma co eksperymentować.

Dobrze, że wyjaśniliśmy sobie kwestie bezpieczeństwa, bo to bardzo ważne.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 19949055
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    gorki73 napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:

Ok, wiesz odniosłem takie wrażenie, że po Twoim wpisie można by wyczyścić i będzie ok.
    Dla mnie to nawet podchodzi pod utylizację kuchenki, bo tu nie ma co eksperymentować.

Dobrze, że wyjaśniliśmy sobie kwestie bezpieczeństwa, bo to bardzo ważne.
    Pozdrawiam.

Czyli zalecasz klientowi utylizację kuchenki mikrofalowej?
  • #7 19949069
    gorki73
    Poziom 39  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Czyli zalecasz klientowi utylizację kuchenki mikrofalowej?
    Nie do końca, bez oględzin co jest przyczyną tego przebicia nie jesteśmy tu jednoznacznie stwierdzić. Wymieniłbym ten izolator, ale w głowie mam z tyłu, że to jeszcze nie do końca rozwiązuje problemu bezpieczeństwa użytkowania tego typu rodzaju sprzętu.

Mam nadzieję, że doszło do nadpalenia/zwęglenia poprzez zabrudzenie płytki mikowej.
    Kolega ma na pewno większe doświadczenie z tego typu sprzętem i niejedno takie uszkodzenie widział.
  • #8 19949077
    zawa1993
    Poziom 10  
    Jak do tej pory kuchenka pracowała bez zarzutów , nie była jakkolwiek modyfikowana wiercona itp. Ten odkryty metal może powodować te "spięcia" magnetronu ? Zastanawiam się czy warto bawić się w farby
    To ciemne miejsce na miku wygląda według Was na nadpalenie?
  • #9 19949090
    gorki73
    Poziom 39  
    zawa1993 napisał:
    Tak, płytka mikowa jest izolatorem nie powinna mieć żadnej skazy.
    Wymienić, nie ma co kombinować, tu chodzi o Twoje zdrowie i bezpieczeństwo.
  • REKLAMA
  • #10 19949232
    zawa1993
    Poziom 10  
    gorki73 napisał:
    zawa1993 napisał:

Tak zrobię , dziękuję za porady .
    Pozdrawiam
  • #11 19949234
    zawa1993
    Poziom 10  
    gorki73 napisał:
    zawa1993 napisał:

Tak zrobię , dziękuję za porady .
    Pozdrawiam

Dodano po 44 [sekundy]:

Uzyskałem odpowoedz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z mikrofalówką LG, która zaczęła iskrzyć po umyciu wnętrza. Zauważono przypalenie emalii oraz odkryty metal w komorze. Użytkownicy sugerują, aby nie używać mikrofalówki bez potrawy, a także rozważyć wymianę płytki mikowej, która jest izolatorem. Istnieje obawa o bezpieczeństwo użytkowania, dlatego zaleca się skonsultowanie z autoryzowanym serwisem w celu sprawdzenia ewentualnego promieniowania mikrofalowego. Użytkownik planuje wymienić płytkę mikową, aby zapewnić bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA