logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nowe formularze zgłoszeniowe Energa do mikroinstalacji

whyduck 26 Mar 2022 13:06 1443 3
REKLAMA
  • #1 19948955
    whyduck
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Pojawiły się nowe formularze w Energa operator do wypełnienia przy zgłaszaniu mikroinstalacji do wpięcia do sieci.
    Miałem stary formularz z 30 października 2021 a nowe funkcjonują od 11 lutego 2022.
    Nie wiem po co te zmiany - wcześniej było wszystko w jednym teraz trzeba 3 osobne i do tego pojawiły się nowe pola do wypełnienia i o to właśnie mam pytanie.
    Nowe formularze zgłoszeniowe Energa do mikroinstalacji Nowe formularze zgłoszeniowe Energa do mikroinstalacji
    co zaznaczyć w pkt XI? sprzedawcy zobowiązanemu i wpisać Energa operator?
    (nie chcę to nic kombinować - najprościej jak się da ma być)
    w pkt VI jest na dole termin rozpoczęcia. Ma to wpływ na to wg jakich zasad będę prosumentem? Starych czy nowych? Podobno ważna jest data wysłania wniosku a ja chcę zdążyć na stare zasady. Co tu wpisać?
    z góry dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 19949100
    fruciak
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Nic nie musisz w tym punkcie wypełniać, a przewidywany termin ropoczęcia poboru wpisz datę podpisania osoby z uprawnieniami, bo od daty podpisu generalnie jesteś gotów do włączenia instalacji w sieć zatem proponuje definitywnie marzec ;)
  • REKLAMA
  • #3 19949138
    whyduck
    Poziom 11  
    a wpis "nie wcześniej niż 30 dni od daty dostarczenia zgłoszenia" to mam po prostu zignorować?
    Mam też pytanie czy jak wpiszę datę po 01.04 to będzie miało wpływ na warunki w jakich będę funkcjonował?
  • #4 19955627
    whyduck
    Poziom 11  
    Pozwolę sam sobie odpowiedzieć na własne pytania ponieważ podzwoniłem trochę po infoliniach.
    Tak jak kolega fruciak napisał pkt XI nie trzeba zaznaczać niczego. Datę w pkt VI powinno się wpisać tak jak napisane nie wcześniej niż 30 dni od daty zgłoszenia co nie ma wpływu na warunki stare czy nowe. Ważna jest data zgłoszenia - byle zgłosić formularze przed 01.04.22.
    W sumie jakieś oczywiste się to wszystko teraz wydaje jak to piszę.
    Pozdrawiam
REKLAMA