logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procedura przyłączenia domowej mikroinstalacji PV - etap projektowy

Aureliuszz 18 Mar 2021 11:32 465 4
REKLAMA
  • #1 19325959
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Ocena: 21
    Witajcie,

Jako, że trochę drążę temat nasunął mi się problem.

Projektuję instalację.
    Przed wspięciem i odpaleniem sprzętu muszę załatwić wszystkie formalizmy w ZE.

Akurat ja podlegam pod PGE.

Czy w momencie kiedy będę miał już projekt ale nie będę miał jeszcze fizycznie tej instalacji mogę już złożyć kwit do PGE z wnioskiem i opisem co to ma być?

Nie chcę najpierw kupować sprzętu i potem składać kwity do ZE, a zrobić tak, że najpierw złożę wniosek ze wszystkimi kwitami do PGE, oni to zaakceptują, a dopiero później przejdę do realizacji.

Wniosek jest tutaj: https://pgedystrybucja.pl/content/download/20...g%C5%82oszenie%20mikroinstalacji%20-%20ZM.pdf

Czy mogę to w ten sposób zrealizować i wpisać tam jakiś planowany termin przyłączenia ze sporym wyprzedzeniem?
    Czy ZE mi wcześniej potwierdzi "wszystko w kwitach się zgadza"?
  • REKLAMA
  • #2 19325975
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 304
    Przecież te wszystkie pytania powinieneś zadać w BOK tutaj możemy jedynie spekulować.
  • REKLAMA
  • #3 19326179
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Tak na dobrą sprawę to podpisujący oświadczenie oświadcza że sprzęt zainstalował, nie wiem jak pge czy sprawdza bo jak tak to żeby nie przyjechali z licznikiem a tu nic nie ma, w tauronie tak robiłem ale było wszystko oprócz falownika, z tym że tauron nic nie sprawdza
  • REKLAMA
  • #4 19326232
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Aureliuszz napisał:
    Czy w momencie kiedy będę miał już projekt ale nie będę miał jeszcze fizycznie tej instalacji mogę już złożyć kwit do PGE

Tauron np. zaleca zgłoszenie mikroinstalacji na miesiąc przed uruchomieniem.

Procedura przyłączenia domowej mikroinstalacji PV - etap projektowy
  • #5 19326383
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    , tego co ze swoim PGE rozmawiałem to po prostu zgłaszasz, przyjeżdżają wymienić licznik i już. Jak dosadnie powiedział pan na pytanie o preferencje odnośnie falownika czy inne wymagania. Oni tylko licznik a co za licznikiem to ich nie interesuje.
REKLAMA