logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Amica ZIM448E - brak podgrzewania wody mimo sprawnej grzałki i czujnika NTC

mems 29 Mar 2022 20:14 1971 10
REKLAMA
  • #1 19954248
    mems
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zmywarka działa, nie wyświetla błędu, ale podczas zmywania nie podgrzewa wody.

Sprawdziłem czujnik NTC multimetrem wartość na zimnym 11,5 KΩ, na ciepłym (wlałem pół szklanki ciepłej wody) wartość spadła do 7 kΩ. Dla pewności uruchomiłem również program z odpiętym czujnikiem. Teoretycznie powinno to wymusić włączenie grzałki na maksa, ale nie pomogło.

Sprawdziłem grzałkę multimetrem (biper) brzęczek zadziałał więc jest przejście i działa. Pozostaje moduł sterujący KOD: 1100111, który nigdzie nie jest dostępny. Może ktoś podejmie się sprawdzenia/naprawy modułu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19954343
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 19954428
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 19958238
    mems
    Poziom 12  
    Kenworth 18 napisał:
    Sprawdzasz czy ma przejście pod naciskiem: https://youtu.be/Dt3N81yhzeM

Zamówiłem czujnik. Dzisiaj powinien do mnie trafić. Może jeszcze wieczorem znajdę czas żeby go zamontować i odpalić.
  • REKLAMA
  • #8 19958285
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3669
    A nie prościej go sprawdzić multimetrem? Jeżeli orginalny będzie sprawny to nic się nie zmieni prócz wydanych pieniędzy przez Ciebie.
  • Pomocny post
    #10 19959222
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3669
    A przestaw multimetr na pozycję diody i ciągłości obwodu czy da sygnał dźwiękowy.
  • #11 19959424
    mems
    Poziom 12  
    Kenworth 18 napisał:
    A przestaw multimetr na pozycję diody i ciągłości obwodu czy da sygnał dźwiękowy.

Zupełna cisza. Nie ma przejścia.

Dodano po 25 [minuty]:

Wymiana wyłącznika ciśnieniowego grzałki przepływowej do zmywarki do Amica ZIM 448E

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica ZIM448E nie podgrzewa wody pomimo sprawnej grzałki i czujnika NTC. Użytkownik sprawdził czujnik NTC, który wykazał odpowiednie wartości, oraz grzałkę, która również działa. Problemy mogą wynikać z uszkodzenia wyłącznika ciśnieniowego grzałki przepływowej, co zostało potwierdzone przez wymianę uszkodzonego elementu. Użytkownik zamówił nowy czujnik, ale niektórzy sugerowali, aby najpierw sprawdzić jego działanie multimetrem, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków. Po wymianie wyłącznika ciśnieniowego, użytkownik stwierdził brak przejścia, co wskazuje na dalsze problemy z modułem sterującym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA