logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy F6 E4 w zmywarce Whirlpool ADG 6240 FD po niedrożnym odpływie - jak naprawić?

raptowny 30 Mar 2022 11:46 2088 6
REKLAMA
  • #1 19955104
    raptowny
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Na wstępie powiem że jestem poczatkujący, właściwie nic nie naprawiłem samodzielnie z AGD, dzisiaj pierwszy raz wysunąłem z zabudowy i zdjąłem obudowę zmywarki co już uważam za sukces ;) Generalnie zaczęło się od tego, że miałem niedrożny odpływ główny w kuchennym zlewie, uporałem się z tym, poprawiłem spadek wody innym nowym odpływem....Problem zażegnany i nie powinien się powtórzyć.

Jednak w czasie gdy był niedrożny zmywarka wypuszczając wodę do odpływu, który był wpuszczony zaraz pod korek zlewu kuchennego, była zalewana brudną wodą z fragmentami jedzenia, bo woda zbierając sie w zlewie i bardzo powoli opadając dostawała sie z powrotem do zmywarki. Niestety zorientowałem się dopiero po kilku razach gdy tak sie stało ;) stała w niej brudna woda na dnie, usunąłem ją. Wyczyściłem filtry, wyczytałem że warto też wyczyścić szczoteczką do zębów czujnik zmętnienia wody OWI, co zrobiłem. Niestety zmywarka włącza się na kilka sekund, wypuszczała resztki wody i pojawiało się głośne ciągłe piknięcie oraz kody błędów F6 i E4.

Po wyjęciu i zobaczeniu trochę mnie zastanowiło parę rzeczy, oczywiście nie mam pojęcia czym co jest, jedynie się domyślam.
    Błędy F6 E4 w zmywarce Whirlpool ADG 6240 FD po niedrożnym odpływie - jak naprawić? Błędy F6 E4 w zmywarce Whirlpool ADG 6240 FD po niedrożnym odpływie - jak naprawić? Błędy F6 E4 w zmywarce Whirlpool ADG 6240 FD po niedrożnym odpływie - jak naprawić? Błędy F6 E4 w zmywarce Whirlpool ADG 6240 FD po niedrożnym odpływie - jak naprawić?

1. Przede wszystkim leżały luzem 2 sprężyny, jakieś dwa plastikowe elementy ułamane i dwie blaszki. Jednak nie mam pojęcia jaka mają rolę i gdzie były pierwotnie zamocowane.

2. Zastanawia mnie ten zbiornik z brązową mazią przy zdaje sie wężu z dopływem wody, czy to normalne i czy to nie pojemnik na sól do zmywarki?

3. Ten biały okrągły i płaski element umazany mazią to pływak? Czytałem w innym wątku sprzed kilku lat, że ktoś z podobnym błędem go czyścił, jak wspomniałem jestem laikiem i nie chcę czegoś zrobić pochopnie. jak go zdemontować i ewentualnie wyczyścić?
  • REKLAMA
  • #2 19955149
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Masz zerwane linki zawiasów: https://north.pl/czesci-do-zmywarek/czesci-wh...ywarki-whirlpool,4925,ADG6240FD,m2308350.html pewnie drzwi opadały po otwarciu. Kod błędu oznacza wyciek. Trzeba postawić zmywarkę, osuszyć jej podłogę następnie ją uruchomić i szukać gdzie pojawia się wyciek. Podaj numer producenta z tabliczki znamionowej lub zamieść jej zdjęcie by odnaleźć części do drzwi. Nie kładź zmywarki na boki bo można bardzo łatwo ją tak uszkodzić. Kładź na tył.
  • REKLAMA
  • #3 19955156
    raptowny
    Poziom 10  
    Zmywarkę dostałem gratis do mieszkania, więc o specyfice otwierania jej drzwi wiem... i raczej mi to nie przeszkadza, wiec to pomijalny problem ;) Spróbuje po prostu z zewnątrz przetrzeć ten pływak, skręce ją i właczę, zobaczymy ;)
  • REKLAMA
  • #4 19955181
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3698
    Tylko nie skręcaj bocznych osłon. Najlepiej postawić sobie zmywarkę na przykład na 2 krzesła itp. i obserwować.
  • #5 19955545
    raptowny
    Poziom 10  
    Po prostu wyczyscilem ten plywak bez zdejmowania go, wytarlem z zewnatrz. postawilem zmywarke na podwyzszeniu i wlaczylem program pelnego mycia....wlasnie skonczyla pomyslnie, wiec problem rozwiazany, wystarczylo wylac ten szlam z tacki ktory dostal sie przez powrot tamtej brudnej wody z powodu odplywu w zlewie ;) Żadnych wyciekow nie ma, jedynie pojedyncze krople z tych rurek leca ale to widocznie tak ma byc i odparowywac na tej tacce ktora jest na dnie zmywarki ;)

Jedynie niepokoi mnie punkt 2. mojego pytania, czy ten strasznie zabrudzony pojemnik zdaje sie na sol, tak powinien wygladac? ;) bo strasznie to wyglada ;)
  • #6 19955599
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6901
    raptowny napisał:
    , czy ten strasznie zabrudzony pojemnik zdaje sie na sol, tak powinien wygladac?

W dużym uproszczeniu przyjmij, że tak powinien wyglądać i nic z nim nie kombinuj. Wymień metalowe taśmy odciągów drzwi (sprawdź jeszcze plastikowe prowadnice) i ciesz się działającym urządzeniem.
  • REKLAMA
  • #7 19959713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Whirlpool ADG 6240 FD zgłosił problem z błędami F6 E4, które wystąpiły po niedrożnym odpływie. Po usunięciu brudnej wody z wnętrza zmywarki i wyczyszczeniu filtrów oraz czujnika zmętnienia OWI, urządzenie zaczęło działać poprawnie. Użytkownik zauważył, że zmywarka nie powinna być kładziona na boki, a w przypadku wycieków należy sprawdzić poziom, ilość wody oraz uszczelki. Wymiana metalowych taśm odciągów drzwi została zasugerowana jako środek zapobiegawczy. Użytkownik zadał również pytanie o wygląd pojemnika na sól, który wydawał się bardzo zabrudzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA