logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nowy komputer - Monitor gaśnie a komputer w tle działa

xszvmek 31 Mar 2022 16:14 1029 4
REKLAMA
  • #1 19957055
    xszvmek
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!
    Jakiś czas temu kupowałem nowy komputer (wszystko nowe).
    Specyfikacja:
    GPU: Nvidia GeForce RTX 3060Ti 8 GB
    CPU: Ryzen 5 3600 (chłodzenie stockowe)
    Płyta główna: MSI B450-A PRO MAX
    RAM: HyperX FURY RGB 16 GB 3200MHz
    SSD: XPG Gammix S11 PRO M.2
    SSD 2: ADATA SU800
    Zasilacz: Silentium PC Supremo FM2 GOLD 650W
    CASE: Silentium PC SG1 TG
    Monitor: BenQ Zowie XL2540-K (240 hz 1 ms) podłączony DisplayPortem
    Po pewnym czasie, 2 może 3 miesiące podczas gry wyłączył mi się monitor a komputer dalej działał, ponieważ rozmawiałem z kolegą na Teamspeaku i on słyszał mnie a ja go. Po krótkim czasie komputer się resetował. Działo się tak tylko podczas grania, podczas korzystania z internetu wszystko działa poprawnie. Wtedy wyjąłem kartę graficzną ze slotu, przedmuchałem i kartę i slot i problem ustał na około tydzień/dwa dziś znowu zadziało się to samo. Raz po kilku godzinach grania później po około 20/30 minutach od ponownego uruchomienia. Kiedy problem wystąpił pierwszy raz myślałem, że to grafika się przegrzewa, jednak zmieniłem w MSI Afterburner wartości pomagające prędkości wentylatorów i bez obciążenia karta ma 30 stopni.
    Mam nadzieję, że odnajdą się tutaj dobre dusze, które pomogą rozwiązać problem :( !
    Pozdrawiam was!
  • REKLAMA
  • #2 19957803
    dawidek8109
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Czy kiedy w komputerzze gaśnie ekran to wtedy wiatraki chodzą na maksymalnej prędkości też miałem taki sam problem upewnij się czy karta graficzna jest dobrze dopięta do slotu
  • REKLAMA
  • #3 19958794
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Komputer składak czy ze sklepu? Proponuję oddać na gwarancję. Jeżeli ze sklepu to już pewnie plomby zerwane więc po. Płyta główna ma zintegrowaną kartę? Jeżeli tak proponuję podłączyć się pod nią i sprawdzić czy problem występuje.
  • REKLAMA
  • #4 19959918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19961665
    xszvmek
    Poziom 2  
    Podopinałem kartę, przeczyściłem procesor oraz podopinałem końcówki przewodów od zasilacza do płyty głównej i problem narazie zniknął. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
REKLAMA