logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki układ scalony SMD do budowy małego zegara elektronicznego?

Beniamin 07 Lis 2005 22:08 2106 5
REKLAMA
  • #1 1963572
    Beniamin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam. Chce zbudowac układ zegara elektronicznego wyswietlajacego czas, zalezy mi na jego minimalnych wymiarach, jednak nie znam ani jednego układu, który pełni by taka funkcje. Jelsi ktoś zna, to prosze o podanie mi jaki to scalak. Moga byc nawet SMD.... w sumie lepiej jak beda sdm :) . Z góry dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1965219
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    A na czym ma to wyświetlać czas? Na wyświetlaczu siedmiosegmentowym LED? Jak potrofisz, to prosto będzie wykonać coś takiego na jakimś mikrokontrolerze z wbudowanym zegarem czasu rzeczywistego. Obsługa czterech cyfr wyświetlacza z µC to już nie problem.
  • REKLAMA
  • #4 1965718
    Beniamin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    No wlasnie chodzi mi żeby byl ten uklad jak najmniejszy. Ma sterowac diodami LED, w sumie zastanawialem sie nad mikrprocesorem, tylko wlasnie problem w tym ze niewiem jak zaporgramowac proca, bo sie jeszcze na tym nie znam, i dlatego pytalem o jakis układ, które jest czysto zegarowy( kiedys byl jakis polski... bodajże mc 1206, tylko ze on jest w DIP 40 a jak na ten układ, to jest zbyt duzy. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko uP, tylko nich mi ktoś do niego udostpeni cały soft za free, to spoko. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1965819
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    W specjalizowanych układach czasowych raczej nie pomogę, ale mogę w miarę możliwości pomóc w mikrokontrolerach. Zapraszam na elektrodowy czat.
  • Pomocny post
    #6 1966076
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    ja kiedys ( lata 96, 98 ) zrobilem zegarek pe5/95 na MC1204 działa po dziśdzień. schemat na PW. pozdrawiam p.s. nie wiem czy ten układzik jest jeszcze szansa dostać
REKLAMA