logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadet 1.6 1991 - gaśnie na wolnych obrotach, stuki zaworów na benzynie

prus 08 Lis 2005 00:53 2189 5
REKLAMA
  • #1 1964062
    prus
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam!! mam problem z wolnymi obrotami, mianowicie chodzi na nich może trzy sekundy poczym gaśnie a na wyższych pracuje normalnie, chociaż przy mocniejszym deptaniu gazu podczas jazdy słyszę stuki chyba zaworów. Oczywiście objawy te dotyczą benzyny bo na gazie chodzi elegancko. Jest możliwość sprawdzenia w jakiś prosty sposób co to może być bez podłączania do komputera, bo słyszałem kiedyś o metodzie migając żółtej kontrolki silnika lub może ktoś z was miał podobny przypadek. I nie wiem czemu przewód nadmiaru paliwa jest suchy nawet kropla z wylotu gaźnika nie wychodzi. Objawy dotyczą Opla Kadeta 1.6 na jedno punktowym wtrysku z 91roku.

Z góry dzięki za pomoc!! :)
  • REKLAMA
  • #2 1964873
    Kamil _84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Moze to cos ci pomoze.
    Załączniki:
    • Kody byskowe Opel.pdf (111.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1964883
    ohc_turbo
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    moze zawor cisnienia masz zatkany i nie puszcza paliwa i przez to jest za duze cisnienie i wtryskiwacz daje za duzo paliwa i zalewa silnik....
  • REKLAMA
  • #4 1965635
    prus
    Poziom 12  
    dzieki za podpowiedzi mam nadzieje ze kody mi pomga chociaz obieralem rowniez opcje z zabitym nadmiarem
  • REKLAMA
  • #5 1965995
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Kody nic nie dadzą jeśli nie świeci się piorunek na tablicy podczas pracy silnika.
    Mógłbyś podać model silnika?.
    zobacz czy masz potencjometr założony na osi przepustnicy (trzy kabelki) poruszaj wtyczką.
    Silniczek krokowy http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/silnikkrokowy16.html jeśli jest to go wykręć i zobacz czy nie jest brudny, podepnij do niego wtyczkę i przekręć kluczyk (bez odpalania silnika) powinien się trzpień wysuwać).
  • #6 2264191
    prus
    Poziom 12  
    witam po dlugiej przerwie!

usterka okazaly sie luzy walka w aparacie zaplonowym oraz zle ustwiony zaplon
REKLAMA